Caritas Sant Cugat dobla esforços per atendre a més de 500 famílies durant la pandèmia

Aquest migdia ha tingut lloc la presentació de la memòria de l'any 2019 de l'ONG solidària

Càritas fa una crida a tothom per lluitar contra una necessitat prioritària de la ciutat
Càritas fa una crida a tothom per lluitar contra una necessitat prioritària de la ciutat | Sergi Baixas
07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:07h
La crisi del coronavirus ha obligat a Càritas Sant Cugat a doblar esforços per fer front a l'augment de la demanda d'aliments i serveis que ofereix l'ONG a les persones més vulnerables. Des de Càritas s'ha fet una crida a tothom a participar en una necessitat "prioritària" de la ciutat.

Abans de la pandèmia, l'entitat donava servei a 268 famílies; unes xifres que van disparar-se fins a les 498 a finals del mes de març i a 538 famílies a finals de juny. Tot i que asseguren que la corba s'ha estabilitzat, continuen reclamant l'ajuda de la ciutadania i a l'Ajuntament de Sant Cugat per tenir liquiditat econòmica i poder tenir una capacitat ràpida de reacció, en cas que la situació es torni a complicar.

Des de Càritas expliquen que per ara "tothom ha pogut ser atès" i que la quantitat d'aliments per cada lot d'aliments continua en els mateixos nivells d'abans de la crisi sanitària, malgrat que confessen que a dia d'avui tenen els "estocs buits". Malgrat que apunten que han vist un "moviment addicional" de solidaritat que els ha permès continuar amb la seva activitat solidària, assenyalen el "desgast econòmic important" al qual s'estan veient abocats.

Davant d'aquesta crescuda, Càritas ha reactivat la campanya "800X10" que té com a objectiu trobar 800 persones o famílies que puguin aportar 10 euros cada mes.

Memòria 2019

Aquest migdia, Càritas ha presentat la memòria de l'any 2019 i tota l'activitat que va dur a terme durant l'any passat; per tant, abans de l'inici de la pandèmia. Així doncs, durant el 2019, la secció local de Càritas va atendre un total de 787 famílies, el que suposa un 1,85% de la població del municipi vallesà. D'aquestes famílies, 300 van ser ateses per primera vegada; moltes d'elles, persones nouvingudes.

L'ONG va atendre les necessitats de més de 1.600 persones i va destinar prop de 892.000 euros en els diferents programes d'acció social de la ciutat. El perfil més comú són dones, famílies monoparentals i la majoria en situació irregular. 

Cerca de feina

Durant l'any passat també va créixer el nombre de persones inactives que van contactar amb Càritas per demanar ajuda. De la població amb possibilitats de treballar, un 35% estava a l'atur, un 15% en economia submergida. Molts no tenen una situació legal resolta que els posa dificultats a l'hora de trobar feina. Davant d'aquesta necessitat, l'entitat ofereix assessorament, acompanyament i orientació laboral.

Origen i destí dels diners

L'any 2019, Càritas Sant Cugat va aportar en projectes d'acció social prop de 892.000 euros. La majoria d'aquests recursos, 715.000 euros provenen directament de la parròquia a partir de donacions i socis. La resta provenen de Càritas diocesana de Terrassa (100.000 euros) i del conveni amb l'Ajuntament de Sant Cugat (80.000 euros).

D'aquests diners, la major part va ser destinada a garantir les necessitats bàsiques d'alimentació dels usuaris de Càritas, tant en aliments repartits a "El rebost" -valorats en prop de 536.000 euros- com els més de 5.000 àpats servits al menjador de "El recer".

La resta del pressupost va destinat a desenvolupar els serveis dels diversos programes d'atenció: els projectes d'"El talleret" i l'"Arrela't"; els programes d'infància i família dedicats al reforç escolar de joves estudiants de la ESO o la tradicional campanya "Un nen, una joguina"; els programes d'inclusió facilitant l'habitatge per a tres persones en el pis d'homes, l'espai de trobada de menjador amb servei de bugaderia i dutxes; els programes de formació laboral, alfabetització i de conversa; i els programes d'àmbit laboral i orientació aconseguint 40 llocs de treball de les 65 ofertes de feina.


​​
​​​
​​​​
​​​​​