Crits d'última hora per salvar un centenar d'arbres «únics» a Abat Marcet

La tala està prevista de cara a la reurbanització del carrer

Pancartes penjades el carrer per reclamar
Pancartes penjades el carrer per reclamar | Sergi Baixas
06 de juliol del 2020
Actualitzat el 07 de juliol a la 13:16h
Veïns del carrer Abat Marcet surten al carrer a la deseperada per salvar l'ecosistema del barri. Aquesta tarda, l'Ajuntament ha convocat al veïnat a assistir a una reunió "expositiva" per informar-los de tots els canvis previstos de cara a la reurbanització de la via que inclou la tala de prop d'un centenar d'arbres per millorar l'accessibilitat de la zona.

Mario Salerno, Laia Salomó, Catalina Martínez i Manel Díaz, són alguns dels veïns que reclamen a l'equip de govern que reconsiderin la decisió presa. "Ha d'haver-hi una alternativa que no suposi el talament generalitzat d'aquests arbres plens de vida que aporten ombra i frescor a les cases del barri"; reivindica Salerno. "Cal trobar una altra opció que no malmeti l'arbrat", sentencia a només 24 hores que s'aprovi la licitació del projecte.

En el mateix sentit, es pronuncien Salomó i el seu fill Manel, que assenyalen la importància de l'ecosistema que han generat aquests arbres al carrer durant els darrers 20 anys. "Tan ecologista que s'autoproclama el nou equip de govern, doncs que actuïn com a tal; que es plantegin altres solucions que no passin per decisions frívoles que condueixin a matar a tots aquests éssers vius, tractant-los com si només fossin mobiliari urbà", apunta Salomó. 
 

Veïns que estan en contra del talament general de tots els arbres del carrer Foto: Sergi Baixas


Aquests veïns, que estarien d'acord en eliminar aquells arbres "comptats" que portessin problemes, indiquen que tot això ha estat provocat per un sol veí que va intentar "convèncer insistentment"* a tot el veïnat perquè s'adherissin a una recollida de signatures que més endavant va presentar a l'anterior equip de govern. Una petició que exigia la tala d'aquests arbres perquè, segons deia, comportaven nombrosos problemes a l'estat de les voreres del carrer. Ara, els veïns contraris lamenten no haver impulsat una contracampanya a temps per contrarrestar la seva reclamació que finalment s'acabarà imposant.

Un carrer "insostenible"

El veí en qüestió és Auxili Ramos que reconeix haver passat casa per casa per aconseguir el major nombre de firmes possibles pel "bé comú i millorar el barri". Ramos explica que ho va fer perquè l'estat del carrer era "insostenible" i hi ha veïns amb mobilitat reduïda que han de creuar pel mig del carrer. Les arrels dels arbres aixequen voreres, comporten desperfectes en les propietats privades de la zona i no garanteixen un pas adequat pels vianants. 

L'objectiu de la recollida de firmes conduïda al maig de 2019, era "reemplaçar tots els arbres" per una espècie apropiada per garantir l'accessibilitat de les voreres. La proposta, que contemplava tres opcions diferents, diversificades segons l'amplada de la nova via, l'anivellament de les voreres i l'espai atorgat per aparcar vehicles privats, va comptar amb un total de 134 firmes a favor, tots ells veïns de la zona. Més tard, també es va obrir un període d'al·legacions al projecte.

Ramos confessa que ell també lamenta que els arbres hagin de desaparèixer, però especifica que no hi ha cap altra alternativa possible sobre la taula. "L'opció de tallar només aquells arbres que més desperfectes estan causant seria únicament una sortida temporal, al cap d'uns anys tornaríem a estar davant del mateix problema". 

Des de l'Ajuntament expliquen que es tracta d'un projecte aprovat a través de la participació del propi veïnat -a través de la recollida de firmes promogut per Ramos- i que es tracta d'un projecte molt avançat i que a hores d'ara s'estan acabant d'ultimar els preparatius. El projecte tindrà un cost de 450.000 euros i es preveu que finalitzi l'any vinent.

Davant el reclam per salvar els arbres, el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, assegura que sempre que s'ha pogut, l'Ajuntament aposta pel replantament dels arbres com ja s'ha fet en altres ocasions, però que en el cas de l'espècie d'arbre d'Abat Marcet, aquesta possibilitat "no existeix". Així doncs, els arbres actuals seran substituits per una altra espècie menys destructiva de la via pública. 

*En un primer moment, en lloc de posar "intentar convèncer insistentment", hi posava "coaccionar". A petició de Ramos al·legant que ell "no ha coaccionat mai ningú" i que és "mentida", els veïns han decidit rectificar, retirar la paraula "coacció" i demanar disculpes a Ramos.