La Plataforma No Tribut Metropolità tira pel dret per aturar el nou impost a Sant Cugat

El govern local treballa per posar en marxa una línia d'ajuts per fer front al tribut

Reunió de la Plataforma No Tribut Metropolità.
Reunió de la Plataforma No Tribut Metropolità. | Cedida / Mireia Sanjuan
02 de juliol del 2020
La preocupació i el rebuig cap al Tribut Metropolità s'ha agreujat amb la pandèmia del coronavirus. El ple municipal del mes de juny va aprovar tres punts d'una moció presentada per la Plataforma No Tribut Metropolità que va comptar amb el suport de JxSTC, Cs i la CUP, entre els quals es demanava crear una taula de diàleg per abordar la situació. El passat dimarts 30 de juny es va fer una reunió organitzada per la Plataforma i en la qual van assistir representants dels tres partits que van aprovar els punts, però sense la presència ni del PSC ni d'ERC. La CUP va fer acte de presència amb un punt de vista de partit i no de govern. 

Una reunió que per la Plataforma va ser la primera trobada de la taula de diàleg però no pel govern. El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha explicat a NacióSantCugat, que la reunió no s'ha convocat formalment a l'espera de rebre la resposta d'un informe de Secretaria sobre els punts aprovats. 

"La nostra voluntat és la de diàleg amb la Plataforma però s'ha de fer en temps i forma", ha expressat Soler. En canvi, la portaveu del col·lectiu en contra del tribut, Mireia Sanjuan, ha assegurat en aquest mitjà que "no podem esperar més temps". En aquest sentit, segons Sanjuan de la primera reunió en van sortir dos objectius: valorar com es pot pal·liar l'impost del 2020 per part de l'ajuntament amb línies d'ajuda; i aturar les ordenances de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per revisar les tarifacions socials. 

Per la seva banda Soler ha explicat que des de l'Ajuntament s'estan estudiant línia d’ajuts i modificacions del tribut, cap a famílies i cap al teixit empresarial de la ciutat. Unes mesures forçades pel coronavirus. 

Dificultats per tirar endavant l'auditoria 

Un dels acords aprovats és fer una auditoria externa per conèixer, de manera anual, les inversions que es fan a cada municipi i en cas de no invertir tot l'impost, el seu retorn. En aquest sentit Sanjuan ha explicat que s'està mirant la manera de fer-ho perquè l'administració pública requereix d'un concurs públic per tirar-ho endavant i "no disposem de temps".