Detecten poca concentració de coronavirus a les aigües residuals de Sant Cugat

A partir del setembre es farà un seguiment de la concentració del virus i de la intensitat del rebrot de la pandèmia en el municipi

Prova pilot per detectar coronavirus a les aigües residuals a Sant Cugat.
Prova pilot per detectar coronavirus a les aigües residuals a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
NacióSantCugat
02 de juliol del 2020
Sant Cugat va ser el primer municipi de Catalunya on es va implantar el SARS-GOAnalytics, una eina desenvolupada per Aigües de Catalunya en col·laboració amb l’IATA-CSIC per detectar Covid-19 a les aigües residuals del municipi. Ara, una vegada finalitzada la prova pilot, el sistema ha detectat una baixa concentració del virus sense cap increment. 

L'Ajuntament, en coordinació amb Aigües de Catalunya, analitzarà les aigües residuals a partir del mes de setembre per fer un seguiment de la concentració del virus i de la intensitat del rebrot de la pandèmia en el municipi. 

Segons alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, "l'Ajuntament ha estat capdavanter en la implantació de mesures de seguretat i d'informació i comunicació per protegir a la població del contagi del virus i, també, volem ser-ho en l'aplicació de mesures de detecció de l'evolució del contagi entre la població".

L'objectiu és "prendre les mesures de protecció necessàries en cada moment d'acord amb les autoritats sanitàries". Per la seva banda, el President Executiu d'Aigües.CAT, David Madí, "validar amb el nivell que ho hem fet el sistema d'alerta primerenca a Sant Cugat ens permet ara poder oferir-ho a tots els municipis de Catalunya, sobretot davant la incertesa d'un futur rebrot de la pandèmia, ja que amb la nostra eina es poden anticipar les decisions a prendre i ser més eficaços en la resposta davant la COVID-19".

Com es va fer la prova? 

La prova pilot es va desenvolupar entre el 3 i el 15 de juny. Conjuntament amb els serveis tècnics municipals es va realitzar una anàlisi acurada de la xarxa de clavegueram municipal i es van determinar 2 punts de mostreig que recollien, en global, l'aigua residual del 95% de la població del municipi, dividint la ciutat en 2 sectors perfectament diferenciats.
 

Prova pilot per detectar coronavirus a les aigües residuals a Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat



Durant aquests 15 dies que ha durat la prova, l'equip tècnic d'Aigües de Catalunya, han pres un total de 12 mostres de les quals s'ha fet una anàlisi completa, determinant més de 5 paràmetres analítics addicionals a la concentració de cadenes d'ARN de la SARS- CoV2. Aquests paràmetres permeten caracteritzar perfectament les condicions en les quals s'han agafat les mostres i proporcionen una informació addicional valuosa per a completar l'estudi.

Els resultats obtinguts indiquen que en aquestes dates no hi ha pràcticament presència de cadenes de SARS-CoV2 a l'aigua residual del municipi de Sant Cugat. En 9 de les 12 mostres no es detecta i en les altres 3 es detecta una quantitat molt petita, que concorden amb les dades de baixada de casos d'afectats pel virus que s'han donat al municipi.