El TSJC anul·la la llicència ambiental de l'empresa química Lubrizol de Sant Cugat

La companyia haurà de demanar una nova autorització d'acord amb la nova normativa europea

L'empresa es troba al Camí de Can Calders de Sant Cugat.
L'empresa es troba al Camí de Can Calders de Sant Cugat. | GSV
Redacció
02 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:24h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha pronunciat a favor de l'Ajuntament i ha anul·lat la llicència ambiental que l'empresa química tenia per operar a Sant Cugat. El cas es remunta l'any 2016 quan el Consistori va presentar un contenciós administratiu contra la Generalitat, que va ser l'administració encarregada de renovar la llicència de Lubrizol. 

En aquell moment, l'activitat de l'empresa va passar a ser considerada perillosa i per això, segons l'Ajuntament, la llicència medi ambiental hauria hagut de cenyir-se a la nova normativa europea. Segons la sentència, si en el moment que Lubrizol va presentar la renovació de la llicència, la Generalitat "hagués estat en disposició d'apreciar la dimensió del problema, el procediment d'habilitació no s'hagués pogut satisfer".  

El text apunta que no hi ha imposició de costes per cap de les dues parts. La sentència no és ferma i per tant, encara es pot presentar un recurs de cassació per revocar-la. Si no es fa, Lubrizol haurà de demanar una nova llicència d'acord amb l'activitat que fa i la normativa europea. 

El grup municipal de Junts per Catalunya s'ha mostrat a favor de la sentència. Consideren que "d’aquí que s’obre una magnífica oportunitat d’una banda per promoure la viabilitat de l'empresa Lubrizol en altres localitzacions més idònies, i de l’altra per impulsar la remodelació urbana d'aquesta àmplia zona". 

En un comunicat, recorden que va ser amb Mercè Conesa al capdavant de l'Ajuntament, quan es va decidir presentar el recurs contenciós administratiu contra la pròrroga perquè "s’havia produït una alteració substancial pel fet que la normativa europea deixava erm de qualsevol possibilitat de nova activitat tota la parcel·la on Lubrizol està implantada". 
 

Sentencia Lubrizol by naciodigital on Scribd