VÍDEO Desarticulat el «Clan Egara», una banda criminal que facturava sis milions anuals en marihuana

S'han detingut 27 persones i s'han realitzat 42 escorcolls en cases situades a sis comarques catalanes

El clan tenia 24 plantacions interiors de marihuana que consumien una llum equivalent a 686 habitatges.
El clan tenia 24 plantacions interiors de marihuana que consumien una llum equivalent a 686 habitatges. | Mossos
LaTorre
01 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:52h

Els Mossos han desarticulat una banda criminal amb epicentre a Terrassa dedicada a la venda intensiva de marihuana. Es calcula que l'organització podia facturar fins a sis milions d'euros anuals i utilitzava una llum punxada equivalent a 686 habitatges per a abastar les 24 plantacions interiors de cànnabis amb què comptaven, totes localitzades en cases situades arreu de Catalunya.

En el marc de l'operació la policia catalana ha detingut 27 persones -nou de les quals ja es troben a presó-, ha intervingut 230.000 euros, divuit vehicles valorats en mig milió d'euros, diverses armes prohibides com també material i productes per al cultiu de marihuana amb un valor d'un milió i mig d'euros.

Dies enrere, aquest mitjà ja va avançar la posada en marxa de l'operatiu, però ara fonts policials han confirmat que s'ha aconseguit anul·lar l'activitat de la banda. Es tracta de l'anomenat Clan Egara, que funcionava com un càrtel, i en què cada un dels caps disposava de les seves plantacions, tot i que es donaven suport logístic i compartien treballadors per a "maximitzar-ne els rendiments", indiquen els Mossos. 
 


En la mateixa direcció, els responsables de l'investigació també sostenen que els rols i jerarquia "estaven perfectament definits": uns cultivaven, d'altres muntaven les instal·lacions elèctriques i punxaven la llum, també hi havia encarregats de cuidar les plantes, i finalment, els que la venien.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa i s'han realitzat 42 entrades i escorcolls a Terrassa, Sabadell, Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Cercs, Gironella, Casserres, Artés, El Terròs, Sant Salvador de Guardiola, Monistrol de Calders, Roda de Berà i la Bisbal del Penedès.

Tràfic de drogues, blanqueig de capitals i defraudació de llum

La investigació es va iniciar a finals de desembre del 2019 quan es va detectar l’existència d'aquest grup criminal. Al dispositiu policial hi van participar més de 150 agents d’intervenció, 130 d’investigació i 64 inspectors i tècnics d’Endesa. L'organització utilitzava la llum equivalent a 20 habitatges per cada un dels seus 24 cultius.

Per a blanquejar els ingressos, s'utilitzaven immobiliàries i empreses de construcció en què es contractava els seus membres i es pagaven els deutes a través de les nòmines. Amb aquests negocis, s'emetien factures falses i es compraven immoblen per llogar a testaferros, on posaven en marxa les plantacions interiors.