coronavirus

Els veïns de la Floresta i les Planes posaran en marxa un «consultori de campanya autogestionat»

Està previst que els CAP dels dos barris estiguin tancats fins a finals de setembre

per Sergi Baixas , Sant Cugat , 1 de juliol de 2020 a les 12:45 |
Concentració per l'obertura dels consultoris de la Floresta i les Planes. | Sergi Baixas
"No podem esperar fins a finals de setembre". El veïnat de la Floresta i les Planes s'organitzarà per posar en marxa un consultori de campanya autogestionat format per voluntaris -que tindrà lloc els dissabtes de forma alterna pels barris- per donar resposta i denunciar el tancament dels dos centres d'atenció primària durant l'estiu.

La Conselleria de Salut i MútuaTerrassa -que gestiona els centres sanitaris santcugatencs-, van informar el passat 22 de maig que els CAP de la Floresta i les Planes romandrien tancats fins a finals de setembre per mancança de personal i garantir els períodes de descans i vacances dels professionals sanitaris que van fer un sobreesforç durant el transcurs de la pandèmia del coronavirus.


No obstant, aquesta no és una solució "acceptable" que es tradueix en deixar "abandonada" a la població. Durant el Consell de Barri de la Floresta celebrat aquest dimarts 30 de juny, el veïnat apunta que si no hi ha canvis, es quedaran més de sis mesos sense els seus metges de referència; deixant com a única opció per ser atesos el desplaçament fins a Sant Cugat. Davant d'aquesta "vulneració al dret a la salut pública", reclamen l'obertura immediata dels consultoris amb personal mèdic que cobreixi les respectives baixes i amb una combinació d'atenció telemàtica i presencial.

Per la seva banda, la regidora de Salut Gemma Aristoy, assegura que l'equip de govern està "al costat" de les reclamacions dels veïns, i que des del consistori s'està traslladant les seves peticions a les administracions superiors per tal de trobar solucions. En aquest sentit, Aristoy explica que s'està estudiant implementar l'assistència a domicili, potenciant alhora el servei d'atenció sanitària amb un augment de línies telefòniques i videotrucades. 

El tancament fins a finals de setembre dels consultoris de la Floresta i les Planes ha aixecat queixes entre els veïns d'aquests dos barris de Sant Cugat. Coincidint amb la celebració del ple municipal del mes de juny, un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per reclamar la seva obertura.  Les queixes també s'han fet sentir a l'interior de la sala de plens i de l'OAC, des d'on una trentena de persones han seguit el ple municipal. Un dels veïns en representació dels veïns dels dos barris.

Tensió a l'exterior 

Els veïns que no han pogut entrar a l'ajuntament, per qüestions d'aforament, han generat moments de tensió a l'exterior del Consistori amb cops a la façana. Els que eren a l'OAC han sortit cridant "la sanitat pública no tanca" i els de l'exterior han mostrat cartells als vidres. La policia municipal ha intervingut per demanar calma als manifestants.  La regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha explicat que el passat 22 de maig va rebre una carta de la directora del CAP de Valldoreix de MútuaTerrassa informant que tots els consultoris de Catalunya i, per tant, els de la Floresta i les Planes, quedaven tancats fins a finals de setembre. Els veí que ha tingut el torn de paraula a l'audiència pública ha reclamant que "volem una defensa aferrissada de la sanitat pública". 

Millores en el transport 

Aristoy ha manifestat la seva comprensió amb la preocupació dels veïns i ha explicat que "s'està treballant amb mobilitat per garantir l'accés als altres CAP de la ciutat". L'Ajuntament està valorant el transport a demanda per facilitar la mobilitat.  Tot i així, ha recordat que abans d'acudir als Centres d'Atenció Primària, cal trucar. S'està treballant per millorar l'atenció telefònica. S'ha acordat fer una desviació de línies telefòniques al CAP de Valldoreix.

Segons la regidora, des del Departament, s'obriran a finals de setembre. També podran ser atesos al CAP de la Mina. Diversos veïns ja han signat un manifest per evitar el seu tancament sine die
   

El text posa de manifest que "sense atenció primària als barris, el veïnat de la Floresta i les Planes es veu obligat a desplaçar-se als CAP de Valldoreix, de Can Mates o de Sant Cugat, prèvia consulta telefònica i amb els telèfons col·lapsats per qualsevol problema de salut". 

Una trentena de persones segueix el ple municipal des de l'OAC. Foto: Anna Mira


Aquesta situació, critiquen, "afecta molt especialment un dels col·lectius més vulnerables davant la pandèmia: la gent gran que són els principals usuaris d'aquest servei". Els 6.000 veïns dels dos barris santcugatencs recorden que "fa uns anys ja es va perdre el servei de pediatria i que no fa gaire, es va aconseguir aturar l'intent de no cobrir la plaça de metge quan l'anterior titular es va jubilar". 

Per la seva banda, les forces polítiques del tripartit han tancat files en la defensa de la reobertura dels CAP de la Floresta i les Planes. Els dos dispensadors, gestionats per MútuaTerrassa, continuaran tancats durant tot l'estiu per decisió del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

​​
​​
​​

 

Participació