«No és raonable haver d'esperar cinc anys per entrar al nou edifici de la Unió»

Està previst que les entitats puguin tornar a la tardor però el bar i el teatre no estarà llest fins a finals del 2021

El president de la Unió Santcugatenca, David Pujol, a l'exterior del teatre.
El president de la Unió Santcugatenca, David Pujol, a l'exterior del teatre. | Anna Mira
30 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:20h
L'entitat cultural la Unió Santcugatenca enguany celebra 120 anys d'història a la ciutat. Va néixer l'1 de gener del 1900 quan Sant Cugat era un petit poble agrícola. Després de molt temps creant teixit cultural a la ciutat, l'any 2013 l'entitat va viure un dels moments més crítics de la seva història recent. Calia decidir si se salvava o no l'esforç i la il·lusió de centenars de santcugatencs que cada dia treballen per mantenir la cultura popular ben viva. 

En una entrevista amb NacióSantCugat, el president de la Unió Santcugatenca, David Pujol i el seu vicepresident, Ferran de Juan Fané, expressen el seu descontentament amb la gestió que s'ha fet de l'equipament i reclamen a l'Ajuntament que es posi les piles per poder posar en marxa la totalitat del nou edifici al més aviat possible. 

- En la visita virtual que van fer fa unes setmanes, la tinenta d'alcaldia de Cultura va dir que esperava poder obrir les portes aviat, en quin punt es troben les obres actualment?

- David: Com a entitat seguim desplaçats a la Casa de Cultura des de fa gairebé cinc anys i seguim fent les activitats allà a l'espera de poder tornar a la seu. Malgrat tot, aquests anys hem seguit amb les activitats de les vuit seccions: la Coral La Unió, els Balls de la Unió, el grup de teatre Fila Zero, l'esplai Pica-Roca, els Tallers de Teatre Sílvia Servan, el Grup Mediterrània, els Bastoners de Sant Cugat i les Noies del Vallès. 

- Quan es podran traslladar les entitats?

- Ferran: L'obra de l'edifici està acabat però l'interior només està fet en el 40%. De moment està enllestida la part que utilitzarem com a entitat, que són les aules i la sala Clavé. 

- D: Teòricament aquest juliol la constructora entregarà les claus a l'Ajuntament i a partir de llavors podrem entrar a posar mobles, ordinadors, etc. La previsió que tenim és fer el trasllat de les seccions entre setembre i octubre i poder començar el curs acadèmic en el nou edifici. Però només obrirà l'espai de la Unió, després es posarà en marxa la resta, ja que falta el bar i el teatre.

- Quan tenen previst que es posin en marxa? 

D: Pel que fa al teatre, falta equipar-lo tot i que ja hi ha un projecte d'equipament escènic. Falta que l'Ajuntament el validi, obri un concurs públic i es tiri endavant i això pot tardar un any i mig. Pressupostàriament està previst però falta redactar el projecte. I en aquest Ajuntament la unitat de temps per fer això és un any. Passa el mateix amb el bar. El projecte està fet però falten les instal·lacions de la cuina i també tardaran un any i mig. 

- Per tant aquest 2020 tornaran a la Unió a mitges. 

- F: Les seccions mouen molta gent i ens hauria agradat a fer servir el bar, com es feia abans, però haurem d'esperar. 

- D: Sí, serà entrar a mitges.

- Ja fa sis anys de la creació de la comissió mixta amb l'Ajuntament, quina valoració en fa?

- D: La comissió mixta va ser molt prolífica, ens reuníem cada setmana. L'any 2013 quan l'exalcaldessa Mercè Conesa va decidir donar suport a la Unió perquè hi havia risc de desaparèixer i de fins i tot perdre la propietat. Va ser quan les negociacions es van accelerar amb l'Ajuntament. Parlàvem de tot: des de la inspecció tècnica de l'edifici, la part econòmica, la cultural, etc. Fins que es va arribar a la decisió de fer una reforma total de l'edifici. L'any 2015 es fa el consorci i des de llavors hi va haver un període de dos anys de silenci administratiu. En dos anys hi va haver dues reunions i a nosaltres ens va sorprendre aquesta actitud del Consistori. 

"Fa dos anys que ja s'haurien pogut posar en marxa llicències, permisos, projectes, mentre es feien les obres. Però s'ha decidit fer una cosa i després l'altra"


- F: Gràcies a la comissió s'ha arribat al punt que estem ara. A partir d'aquí ja ho veurem. Les obres fa un any que estan acabades però falta parlar la gestió. Des del nostre punt de vista s'hauria pogut concretar mentre es feien les obres però no s'ha fet. 

- En aquest temps, l'Ajuntament ha canviat de color polític, de quina manera ha repercutit a l'entitat? 

- D: El nou govern va entrar el 15 de juny del 2019. Un mes més tard, el 18 de juliol fèiem una visita de portes obertes pels socis perquè ja estaven acabades les obres. Estem a finals de juny i amb un any no ha canviat res. Què ha passat en aquest any? Hi ha hagut una cadena d'incompetències, falta de previsió i de professionalitat.

- F: Fa dos anys que ja s'haurien pogut posar en marxa llicències, permisos, projectes, mentre es feien les obres. Però s'ha decidit fer una cosa i després l'altra. Un canvi de govern alenteix els procediments i això ens ha perjudicat molt.
 

El president de la Unió Santcugatenca, David Pujol, i el seu vicepresident, Ferran de Juan Fané, durant l'entrevista. Foto: Anna Mira


- D: Aquest mes de juny l'Ajuntament contracte l'enginyer que ha de fer el projecte de la cuina. Que jo sàpiga, l'any 2017 van començar unes obres on hi havia la cuina d'un bar, ja es podria haver encarregat llavors. El govern anterior va decidir ajudar la unió i invertir-hi 7 milions d'euros però pel que fa a l'execució - incomprensiblement- no s'han fet tots els projectes. El nou govern ha trigat un any a reaccionar i a entendre el que estava passant. Podem entendre que quan un equip de govern és nou fins que no s'agafa la mida de les coses pot passar un temps, el que no entenem és perquè no ho expliquen.

- F: Estem molt contents de tenir l'edifici però tenim moltes queixes. No és raonable haver d'esperar cinc anys per entrar a l'edifici. A més quan al darrere hi ha una entitat amb gairebé 600 persones que estan esperant i que no entenen el perquè la Unió no està oberta. Nosaltres als socis ja no sabem que dir-los. Si no ho expliques, et converteixes en còmplice.

- Parlem de les obres, la sala principal i l'escenari són totalment modulables per adaptar-ho a tota mena d'activitats, quin és el canvi més significatiu que s'ha fet?

- F: Hi haurà unes galeries retràctils, que es poden tancar i que queda una sala polivalent. Poden baixar unes graderies, es pot fer teatre al mig de la sala. És un espai polivalent de teatre experimental, teatre, concerts, etc. 

- Actualment la Unió acull a vuit entitats, preveuen incrementar-les? 

- D: El pla de gestió ho ha de concretar. Nosaltres volem que entrin més entitats perquè seria eixamplar la base de socis i potser l'Ajuntament voldrà ubicar alguna entitat.

- El passat mes d'abril van posar a disposició dels socis, la tria del nou logo de l'entitat. Quin és l'objectiu?

- D: Estem millorant la imatge. Hem actualitzat la pàgina web i vam fer una votació interna per determinar el nou logo. Quan les condicions sanitàries ens ho permetin, farem una assemblea presencial per ratificar-lo. La idea és combinar una mica el passat i el futur. Tenim 120 anys d'història però entrem en un edifici nou.

- Quants socis té actualment l'entitat?

- F: En aquests cinc anys desplaçats no hem perdut socis i ens mantenim sobre els 550. Era tot un repte. 

"El Teatre-Auditori estava saturat de programació i s'hi feien coses inadequades, com el teatre infantil o el teatre de petit format, per on fa falta un espai de mitjà format"


- Vostè fa sis anys que és president de l'entitat, tot i que en fa molts més que hi està vinculat. En la seva revalidació al càrrec, el maig del 2018, va decidir acostar la Unió als santcugatencs, com ho farà?

- D: Tenim pendent ampliar la massa social i ho podem fe donant prestacions a canvi, descomptes, activitats. Una situació que podrem fer quan ens instal·lem al nou edifici. 

- Quins reptes té la Junta de cara al futur?

- D: Estem treballant amb una programació cultural al marge de les seccions, una programació estable de cinema, teatre, etc. És evident que el departament de cultura de l'Ajuntament farà una programació per donar contingut al nou equipament però nosaltres com a entitat volem aportar la nostra programació. La idea és consensuar-ho

- Què significarà per Sant Cugat disposar d'un espai cultural d'aquestes característiques al centre de la ciutat?

- F: A Sant Cugat només hi havia el Teatre-Auditori i com a centre cultural feia falta. L'edifici de la Unió donarà molta, molta vida cultural a Sant Cugat. El Teatre-Auditori estava saturat de programació i s'hi feien coses inadequades, com el teatre infantil o el teatre de petit format, per on fa falta un espai de mitjà format. Hi ha obres de teatre que es fan a sales molt íntimes potser serà adequat a la Unió. La proposta cultural de l'Ajuntament és que sigui complementària entre els dos equipaments i que en un mateix cap de setmana es puguin tocar molts gèneres.

- Ara mateix amb la crisi del coronavirus la cultura passa per un dels seus pitjors moments, això repercutirà en la posada en marxa de la Unió?

- F: Les seccions han continuat fent coses malgrat la situació de coronavirus a les xarxes. Ens ha donat forces per seguir aguantant l'espera fins que puguem tornar. En aquell moment vam interrompre les quotes trimestrals i vam crear unes quotes solidàries amb les quals hem recuperat un 35% de la pèrdua. Un gest que hem d'agrair als socis.