Exploren el subsòl del Monestir de Sant Cugat per localitzar construccions històriques sota terra

Una prospecció amb georadar per explorar sectors inexplorats del recinte religiós amb tecnologia no invasiva

L'objectiu és trobar construccions històriques amagades sota terra
L'objectiu és trobar construccions històriques amagades sota terra | Aj. Sant Cugat
NacióSantCugat
29 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:14h
L'Ajuntament de Sant Cugat, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han impulsat una prospecció arqueològica amb georadar per poder explorar el subsòl del Monestir de Sant Cugat i detectar construccions històriques sota terra amb tecnologia no invasiva.
 

S’estudiarà un total de 8.000 m2 de sectors del Monestir encara inexplorats. L’objectiu és orientar futures prospeccions arqueològiques i actuacions de restauració a #Santcugat@EstherMadrona@Museusstcpic.twitter.com/wBtXHEWUal

— Aj. Sant Cugat (@ajsantcugat) June 27, 2020
Fins ara, els treballs han consistit en l'exploració de tres àmbits exteriors – els jardins de llevant, una part de la plaça de l'Om i l'espai de davant l'església i hort de l'abat – i un test de dades a l'interior de l'església que han cobert un total de 8.000 m². Una vegada feta la prospecció, s'obrirà un procés d'un un mes per estudiar i analitzar els resultats obtinguts amb el georadar.

A l'àmbit més extens on s'actuarà, els jardins de llevant, està previst fer-hi en un futur un projecte d'arranjament de l'entorn. Només aquest espai presenta, en base a intervencions prèvies i notícies històriques, una potència de dos metres que abasta restes d'època romana, el cementiri medieval, les muralles i edificacions monàstiques diverses.

El georadar permet fer una primera localització de les construccions existents al subsòl per plantejar posteriorment una excavació arqueològica que aprofundeixi en el coneixement d'aquest sector. Segons l'ajuntament, aquest coneixement permetrà millorar la història i la interpretació del Monestir i orientar futures prospeccions arqueològiques i actuacions de restauració.

La campanya s'emmarca en les tasques d'investigació i conservació del conjunt monumental del Monestir i afavorirà l'impuls de la recerca arqueològica a la zona. El servei, d'un cost de 7.000 euros, ha estat realitzat per l'empresa SOT Prospecció Arqueològica, especialitzada en georadar arqueològic.