«La idea és crear un oasi enmig de Sant Cugat per demostrar que una altra manera de cultivar és possible»

El solar okupat, a prop del polígon industrial de Can Magí, és un terreny propietat de CaixaBank que porta més de 40 anys en desús

Un dels objectiu de l'Horta Alliberada és demostrar que existeix una alternativa real que faci front al monopoli de l'agroindústria
Un dels objectiu de l'Horta Alliberada és demostrar que existeix una alternativa real que faci front al monopoli de l'agroindústria | Sergi Baixas
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:33h
Fa gairebé tres setmanes, un grup de veïns de Sant Cugat van anunciar la posada en marxa d'un hort urbà autogestionat en un solar en desús propietat de CaixaBank d'una hectàrea ubicat a prop del polígon industrial de Can Magí, al barri de Sant Francesc.  Una iniciativa que pretén recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics de la zona que serveixi com a font d'aliment per a les persones que més ho necessiten.

A NacióSantCugat conversem amb el Martí, membre de l'Horta Alliberada que prefereix mantenir l'anonimat, per parlar sobre les raons i futur d'aquest nou espai agrícola gestionat pel veïnat, que aposta per un model de societat diferent sota un principi d'agroecologia comunitària per demostrar que existeix una alternativa real que faci front al monopoli de l'agroindústria que "prioritza el guany econòmic per sobre de la vida".

- Per què neix ara l'Horta Alliberada?

- La necessitat de tenir un espai al barri on poder dur a terme aquesta mena d'iniciatives és una necessitat que ve de lluny, de molts anys enrere. Però sobretot, amb la urgència que esdevindrà de la crisi del coronavirus, pensem que era el millor moment per engegar un projecte d'aquestes característiques. No només perquè aquí cultivem aliments, fet que resulta indispensable, sinó perquè també per continuar amb el model de xarxa que estem creant.

No volíem que l'horta comencés únicament com un espai d'oci, sinó que donés resposta a les necessitats socioeconòmiques reals d'una part del veïnat de la ciutat


Durant les darreres setmanes hem pogut veure com han anat sorgint diverses xarxes locals de solidaritat entre el veïnat. I pel que fa a l'Horta Alliberada, la idea és continuar amb aquesta línia, apostant per seguir enxarxant el barri amb un projecte de llarga durada sense la mirada de l'Ajuntament o les limitacions que es podrien imposar des de les administracions.

- A Sant Cugat però, ja existeixen horts urbans.

- Sí. I la majoria dels participants de l'Horta Alliberada provenen d'ells. Moltes persones s'han trobat fora d'aquests horts urbans impulsats des de l'Ajuntament perquè per entrar s'han de complir molts requisits, hi ha limitacions, tens espais acotats... Existeix una realitat de gent que necessita i desitja un trosset de terra fèrtil on cultivar i poder fer créixer les seves pròpies verdures. L'Ajuntament no supleix aquesta necessitat.

Imatge de l'Hort Alliberat de Sant Cugat Foto: Sergi Baixas
 

- I per donar resposta a aquesta mancança, impulsen una iniciativa que pretén "recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics de la zona mitjançant un model de producció basat en l'autogestió, horitzontalitat i el suport mutu".

- Exacte. La idea és aprofitar i cultivar aquesta terra que està en desús amb un sistema sense jerarquies gestionat per la pròpia gent, decidint-se tot de forma assembleària. A més, des de l'Horta Alliberada també es vol promoure el cultiu tradicional, evitant l'ús de productes o tècniques ecocides. Volem que el producte sigui 100% ecològic, sense fer servir fertilitzants, ni herbicides ni pesticides.

- També afirmen que la voluntat és fer front al monopoli de l'agroindústria.

- Sí. La idea és crear un petit oasi enmig de Sant Cugat, on quedi palès que una altra manera de cultivar és possible, aprenent entre tots i compartint coneixements. Al cap i a la fi, els santcugatencs estem creixent en un ambient urbà i oblidant les nostres arrels. Aquest projecte pot ajudar a les persones a reconnectar amb els aliments que consumeixen sense fer servir processos que perjudiquin el medi ambient.

- I quina ha estat la resposta del veïnat?

- Al principi teníem molta por perquè no sabíem com reaccionaria. L'objectiu era arribar al barri i, si no venia gent diversa, havíem fracassat. Per sort, la rebuda va ser molt bona i la primera assemblea que vam fer, amb només dos dies de difusió, van venir més de 80 persones. Gent dels 16 als 70 anys i d'orígens d'arreu del món. Això ens ha permès arreplegar coneixements i tècniques de molts països i adaptar-los a l'horta. De moment està sent tot un èxit. N'estem molt contents.

- Per tant, entenc que no ha estat casual que l'Hort s'hagi implementat al barri de Sant Francesc?

- No. Vam pensar que, si s'havia de posar en marxa un projecte d'aquestes característiques a Sant Cugat, havia de ser a Sant Francesc perquè és el barri més popular i el que més ho necessita. No volíem que l'horta comencés únicament com un espai d'oci, sinó que donés resposta a les necessitats socioeconòmiques reals d'una part del veïnat de la ciutat.

Per ara, ja s'estan cultivant tomaqueres, mongeters i carbassons Foto: Sergi Baixas


- El terreny fa prop d'una hectàrea... És massa?

- Aquest terreny és de CaixaBank i porta 40 anys abandonat. L'any 2006 es va enderrocar la fàbrica que hi havia i des d'aleshores ha quedat en desús. Els fonaments de l'edifici han deixat una part inutilitzable per les pràctiques de cultiu, i per tant no podrem utilitzar tota l'àrea. Malgrat tot, la idea serà dotar l'espai de dues dimensions; una agroecològica per produir menjar i una social. El propi terreny ens permetrà utilitzar zones per potenciar activitats d'entitats en xarxa del barri, segons la zona per aprofitar l'espai.

- Com s'organitzen?

- S'han creat quatre grups de treball perquè el projecte comencés a rodar sol. Un grup d'ecologia encarregat de pensar la distribució de l'espai segons el tipus de sol per distribuir les necessitats dels diferents cultius a partir de la fertilitat del terra. També s'està debatent la idea de fer un hort comunal per a tothom i una part per a petits horts associats per grups.

- Per altra banda, el grup social i el logístic s'encarreguen de gestionar l'espai i construir diversos equipaments com una possible futura cúpula, cuines o lavabos per millorar l'horta. I finalment, el grup infantil, format només per infants, també tenen la seva pròpia veu per adequar el lloc segons els seus interessos. 

- Ho consideren una okupació?

- Sí, és una okupació i no ens fa por utilitzar aquesta paraula encara que tingui una lletra "k" pel mig. Part de la idea d'aquest projecte és enfortir i legitimar la paraula okupació que de vegades està molt estigmatitzada i en l''imaginari col·lectiu té una connotació negativa. Per nosaltres alliberar un terreny per fer-hi un hort obert al barri és quelcom lícit i positiu. 

- Han rebut el suport d'altres entitats i projectes similars?

- A través de les xarxes socials hem tingut un impacte important i hem rebut el suport de diversos col·lectius, entitats, esplais i caus de Sant Cugat, que fins i tot han vingut a participar i a conèixer l'espai. Per altra banda, també hem rebut suport de l'Horta Alliberada de Sants que ens ha cedit inclús material per la construcció i habilitació del terreny com un monocultor.

" L'objectiu és que les assemblees obertes, juntament amb els grups de treball, acabin sent el motor del projecte"

- Quines activitats s'organitzen?

- A dia d'avui, les dinàmiques que estem fent són: dissabtes jornades de treball per preparar l'espai i diumenges assemblees obertes. L'objectiu és que les assemblees obertes, juntament amb els grups de treball, acabin sent el motor del projecte. En un principi, sí que les persones que van impulsar la iniciativa era gent més vinculada al moviment popular de Sant Cugat, però ara la idea és fer una mena transició i traslladar completament la capacitat de decidir al veïnat.

- L'espai també s'ha hagut de preparar per combatre el coronavirus.

- Sí. Era un tema sensible i ens resultava prioritari assegurar que l'horta fos un espai segur per tots els participants sabent que hi ha gent de totes les edats. Obrir un espai en temps incerts ho complicava una mica, i havíem d'evitar que la gent no se sentís protegida o tingués por d'altra gent pel risc de contagi. Per això, a l'entrada hem disposat material sanitari com ara mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic. 

- Temen que un dia els desmantellin l'espai?

Ara mateix aquesta possibilitat seria il·legal, ja que es tracta d'una okupació i s'hauria de començar un procés judicial per aconseguir una ordre judicial. Per tant, no ho contemplem com a opció a curt termini.