Els veïns del Baixador de Valldoreix, en peu de guerra per la urbanització de l'avinguda

El repartiment de costos, que podria arribar a 46.000 euros de mitjana per veí, és el principal reclam de la recent constituïda AAVV que arreplega una quarantena de veïns afectats

Imatge de l'avinguda de Baixador
Imatge de l'avinguda de Baixador | Cedida
30 de juny del 2020
Actualitzat el 01 de juliol a la 13:06h
La urbanització de l'avinguda de Baixador continua sent una pedra a la sola de la sabata de l'EMD i de l'Ajuntament de Sant Cugat, mentre els veïns segueixen patint les conseqüències. Després de la retirada de les torres d'electricitat d'alta tensió l'any 2015, la via va quedar sense asfaltar, a mercè de les precipitacions que han malmès durant tots aquests anys l'estat de la carretera acompanyades de promeses que han quedat en paper mullat per tirar endavant la pacificació de l'avinguda.

L'última venia de l'exregidor d'Urbanisme i actual conseller de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que havia garantit als veïns que les obres del tram 3 de la via -el tram més afectat que se situa entre el carrer Eivissa i Mariscota- estarien enllestides abans de les eleccions municipals del 2019; assegurant que s'aniria "a mitges" amb l'EMD costejant una part de les obres. Un any després, i amb un canvi de govern a l'Ajuntament de Sant Cugat, l'inici de les obres encara queda lluny. 

La cerca de finançament

El principal problema rau en l'obtenció dels diners que costejaran l'obra. El president de l'EMD de Valldoreix Josep Puig, explica a NacióSantCugat que s'havia convocat per aquesta setmana als veïns de l'avinguda de Baixador per finalment donar a conèixer el projecte inicial i la primera proposta del repartiment de costos; però la trobada s'ha acabat endarrerint.

La redacció de licitació de projecte ja semblava estar a punt i, la setmana passada Puig i l'Ajuntament de Sant Cugat s'havien de reunir per abordar el tema, però des de Valldoreix asseguren que a "última hora" el consistori la va "anul·lar". La raó seria que els tècnics encara estarien acabant de retocar el projecte i modificant el pressupost econòmic de l'obra.

Tot i això, Puig lamenta continuar "sense rebre cap resposta" per fixar una nova data per celebrar la reunió, quedant-se "tot una altre vegada a l'aire". Des del govern de l'EMD remarquen el seu compromís amb una obra que sempre han "defensat" i asseguren que sigui com sigui trauran els diners "d'on faci falta".

El repartiment de costos és el principal reclam de la recent constituïda AAVV que arreplega una quarantena de veïns afectats. L'entitat, que exigeix la pacificació del carrer, insisteix en la necessitat de buscar ajudes o subvencions en administracions superiors per rebaixar el pes econòmic que hagin d'aportar els veïns; ja sigui a la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona o l'Ajuntament mateix. 

No obstant això, el consistori santcugatenc ja va avisar que no reservarien una partida dels pressupostos per aquest projecte, ja que el tram en concret pertany als límits territorials de Valldoreix i depèn de l'Àrea d'Urbanisme de l'EMD. En declaracions a NacióSantCugat, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, assegura que l'equip de govern considera que es tracta d'una obra "important i que s'ha de fer", però que abans de decidir si s'acaba invertint res cal tenir els números del projecte sobre la taula.

"Una vegada es concretin les xifres i el repartiment dels costos, acabarem decidint", assegura Duch. Tot i això, afirma que l'Ajuntament no tanca la porta a cap escenari i que es farà tot el possible per aconseguir subvencions pel projecte i es continuarà col·laborant perquè la urbanització tiri endavant i es finalitzin les obres.

"Qüestió de justícia"

Ara per ara però, els veïns temen el pitjor. El president de l'Associació de Veïns de Baixador, Sergi López, augura a aquest diari que, sense subvencions, els veïns hauran de fer front al pagament d'un 80% del projecte, el que suposaria una inversió aproximada de 46.000 euros per parcel·la de mitjana, quan segons diu, hauria de situar-se entre els 15.000 i 20.000 euros. 

Un escenari que deixaria en una situació crítica a una probable part dels veïns que no podrien fer front a aquest impost després de la crisi del coronavirus. López afegeix que en aquest debat s'hauria d'obrir la porta de fins a quin punt resultaria just pagar aquesta urbanització de l'avinguda quan hi ha veïns que fa més de trenta anys que paguen un IBI que "no ha estat retornat" en una zona sense voreres, clavegueram, enllumenat i un carrer ple de sots i pols...
 

Imatge de la pols que s'aixeca a l'avinguda després de passar un cotxe Foto: Cedida


Des de l'associació apunten que el calendari quedaria en quatre mesos per aprovar el projecte inicial redactat -que segons diuen, gairebé el tenen executiu-; sis mesos per fer la recaptació de la contribució especial mentre que en paral·lel es licitarien les obres encarant-se ja al mes de marc; i finalment s'obriria el període d'al·legacions deixant l'inici d'obres per la primavera del 2022. 

Segons López, durant tot aquest període, els tècnics de l'EMD tampoc permeten fer obres en aquests terrenys afectats fins que no s'urbanitzi l'avinguda. Una decisió que, segons explica, no "s'agafa a raons tècniques o legals". De totes maneres però, mentre el carrer no es pacifiqui, reclamen que s'emprenguin mesures pal·liatives com tornar a llençar capes de micro ciment perquè no s'aixequi tant la pols. 

La setmana passada l'Associació de Veïns de Baixador va enviar una carta al conseller santcugatenc de Territori, Damià Calvet, per demanar-li suport en la cerca de subvencions protagonista i coneixedor de la causa que reclamen.

Tanmateix, l'AAVV es reserva l'opció de mobilitzar-se i emprendre accions de protesta en cas que no s'arribi a una quota raonable "després de més de 30 anys patint davant de casa unes conseqüències que no depenen del veïnat".