No tireu petards amb gel hidroalcohòlic a les mans

Les autoritats adverteixen que el gel hidroalcohòlic o l'alcohol són "incompatibles" amb la pirotècnia

NacióDigital
21 de juny del 2020
Un tècnic de Protecció Civil, fent una demostració de com encendre un petard al pati d'una escola de Vila-seca.
Un tècnic de Protecció Civil, fent una demostració de com encendre un petard al pati d'una escola de Vila-seca. | Núria Torres
Com cada any, els carrers s'omplen de petards ja des de dies abans de la revetlla de Sant Joan, i tant grans com petits gaudeixen fent ús de material pirotècnic. Als riscos habituals d'aquesta pràctica, aquest any s'hi sumen els factors derivats de la Covid-19. Per prevenir incidents, el Portal de la Generalitat ha posat a disposició dels usuaris guies per conscienciar els més joves i disminuir els incidents.
 
El conjunt de recomanacions queda resumit en tres consells, amb el primer específic per a temps de pandèmia:

1. La mascareta, els guants i el gel hidroalcohòlic són molt inflamables. Si es fa ús de material pirotècnic, no s'ha de fer servir gel hidroalcohòlic ni guants, i s'ha de vigilar amb les espurnes que puguin arribar a la mascareta.

2. Els productes s'han de comprar en un establiment adequat. El material pirotècnic està classificat en vuit grups, però només els tres primers són legals:
- Categoria I. A partir de 12 anys, tenen un risc baix o molt baix. Pensats per ser utilitzats en espais tancats. Inclou bombetes, bengales i fonts.
Categoria II. A partir de 16 anys, tenen un risc mitjà. Pensats per ser utilitzats a l'aire lliure. Inclou bengales (bombetes i sorpresa japonesa), petards (trons i traques xineses), voladors (paracaigudes, correcames, xiuladors, gira-sols i rodes), coets (coets de tro i de llum), fonts (sortidors i volcans) i bateries (combinacions i candeles).
Categoria III. A partir de 18 anys, tenen un risc alt. Pensats per ser utilitzats a l'aire lliure, en àrees àmples i obertes. Inclou els mateixos petards que els de la categoria II excepte les bengales.

3. No subjectar el petard amb les mans ni guardar-los a les butxaques. És aconsellable fer ús de metxes per prevenir cremades i lesions. Mai s'han de guardar petards a les butxaques i s'han de llegir atentament les instruccions.