«Amb el coronavirus els comerciants de Sant Cugat s'han adonat que la digitalització és imprescindible»

Sant Cugat Comerç alerta que la situació postcoronavirus és "molt delicada"

El comerç de Sant Cugat passa per moments molt complicats
El comerç de Sant Cugat passa per moments molt complicats | Sergi Baixas
19 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:33h
El comerç de Sant Cugat està patint greus conseqüències de la crisi del coronavirus. Tot i que ja fa unes setmanes que han pogut tornar a aixecar les persianes la situació és "molt i molt delicada" apunten des de Sant Cugat Comerç, en una conversa amb NacióSantCugat. Asseguren que després d'uns primers dies de desconfinament amb força consum local, actualment la tendència va a la baixa. 

Fa uns dies, l'Ajuntament de Sant Cugat va presentar una nova línia d'ajuts al comerç local i les empreses petites de la ciutat que s'han vist greument afectades. Aquells botiguers, autònoms i microempreses que puguin demostrar que han tingut pèrdues durant el confinament podran optar a ajuts d'entre 500 i 900 euros. 

Una iniciativa que des de Sant Cugat Comerç es veu benintencionada però insuficient. "Els lloguers comercials estan per sobre del preu de mercat amb una mitjana de 1.000 euros", apunten. "Alguns paguen 4.000 o 5.000 euros i els comerciants han seguit pagant subministraments i despeses". 

En relació amb l'exempció de la taxa de residus o de terrasses, l'associació en fa una valoració positiva però asseguren que en alguns casos arribarà tard. "Quan es puguin fer efectives en el teixit comercial, alguns ja hauran hagut de tancar". 

Actualment l'associació de comerciants, Sant Cugat Comerç, compta amb uns 200 associats, dels quals tres han hagut de tancar per no poder fer front a la crisi. Una situació que asseguren que "no és ni la punta de l'iceberg". I apunten que una vegada passi l'estiu i els comerços acabin els estocs que tenen acumulats, serà quan es notarà més la davallada. 

La Covid-19 accelera la digitalització 

Mentre que el comerç en línia és molt habitual amb grans empreses, durant molts anys el comerç local ha quedat a la cua de la digitalització. Una situació que el coronavirus ha canviat per complet. Segons l'associació de comerciants "hi ha hagut un abans i un després. Els comerciants s'han adonat que la digitalització és imprescindible". 

"Segurament si haguessin tingut venda en línia la caiguda d'ingressos no hauria estat tan forta". La situació de confinament ha fet canviar els hàbits de viure de moltes persones, i també de comprar. "Ha incrementat el servei a domicili" i des de Sant Cugat Comerç expliquen que en alguns casos encara es manté. "Sobretot les persones de risc o que encara tenen por a voltar". 

En aquest sentit s'està treballant en una nova eina digital d'àmbit català dirigida al petit comerç que aglutinarà un total d'11.000 establiments comercials de 90 associacions d'arreu de Catalunya per facilitar la venda en línia. Una eina que ha nascut arran del coronavirus i que està previst posar-la en marxa a la tardor. 

Una de les principals dificultats que s'han trobat els comerciants per reobrir, ha estat la falta d'Equips de Protecció Individuals (EPIs) i de material desinfectant. Des de Sant Cugat Comerç han facilitat proveïdors als comerciants però asseguren que "la situació ha estat molt caòtica". 

Rebuig frontal a l'anella verda 

La posada en marxa dels primers trams de l'anella verda de mobilitat al centre de Sant Cugat ha aixecat detractors des del primer moment. Asseguren que "s'ha confirmat que és ineficient i ineficaç". Consideren que "les traves que s'estan posant per accedir al comerç del centre fa que la gent vagi a comprar al centre comercial on aparca de manera fàcil i gratuïta". 

Aquesta mateixa setmana el govern local ha anunciat que els diumenges es tallarà el trànsit de vehicles un tram de la Rambla del Celler i un altre de l'avinguda de Cerdanyola per garantir el distanciament social entre santcugatencs.