Valldoreix s'oposa a l'obertura del nou abocador de Can Balasc

La Junta de Veïns ha començat guardant un minut de silenci en contra del racisme i feixisme

La Junta de Veïns de Valldoreix ha tornat a celebrar-se en format presencial
La Junta de Veïns de Valldoreix ha tornat a celebrar-se en format presencial | EMD Valldoreix
18 de juny del 2020
Actualitzat a les 23:53h
Valldoreix ha tornat a celebrar la sessió plenària del mes de juny de manera presencial i a porta tancada, després de més de tres mesos de confinament. Des del mes d'abril, els plens s'havien hagut de celebrar de forma telemàtica arran de la crisi sanitària del coronavirus.

El ple ha donat el tret de sortida amb una lectura d'un manifest en contra del racisme. En aquest sentit, l'EMD de Valldoreix declara que "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets" i fer seva la lluita "contra aquesta injustícia que també amenaça el nostre país". Per aquest motiu, s'ha guardat un minut de silenci per les seves víctimes i a favor de la llibertat per erradicar el feixisme.

Pressió contra Can Balasc

L'EMD també manifesta el seu rebuig a l'obertura d'un nou abocador a Rubí i al model de "perpetuar la generació massiva de residus sense plantejar-ne de forma seriosa la seva reducció" afectant la salut de la població; i en concret, el rebuig a l'aprovació de resolució provisional d'obrir el nou abocador al barri de Can Balasc, ubicat a un quilòmetre de Valldoreix i que ha aixecat el malestar i oposició frontal del veïnat de Rubí.

A dos tràmits de fer-se realitat, l'objectiu és fer "pressió" per evitar la posada en marxa d'aquest equipament que convertiria a Rubí amb el municipi amb més abocadors de Catalunya.

La moció presentada per la CUP-PC incloïa instal·lar a la façana de l'administració de Can Balasc una pancarta de rebuig a l'obertura de l'abocador que finalment ha decaigut. La moció ha comptat amb els vots a favor de tota l'oposició del plenari i l'abstenció de l'equip de govern de Junts per Valldoreix.

Al costat de les treballadores de la llar

L'EMD promourà iniciatives socials, econòmiques i polítiques necessàries per millorar i dignificar el treball de la llar i les cures als domicilis de la Vila; i en aquest sentit, sol·liciten a l'Ajuntament de Sant Cugat la implementació d'un servei d'assessoria per facilitar la contractació o regulació d'aquest personal, d'acord amb les condicions legals pertinents i establir mecanismes de suport i d'acompanyament.

Una moció institucional presentada per ERC-MES i CUP-PC per millorar les condicions d'un col·lectiu "marcat per la precarietat i majoritàriament format per dones i persones migrades" que ha comptat amb els vots a favor de la resta de formacions polítiques de la Junta de Veïns. 
 

L'EMD promourà iniciatives socials, econòmiques i polítiques necessàries per millorar i dignificar el treball de la llar i les cures. Foto: EMD Valldoreix


Cau el programari lliure

La proposta de la CUP per la viabilitat del desenvolupament d'un programari lliure a l'EMD ha quedat tombada per Junts per Valldoreix i el PSC que han reconegut "el bon esperit" de la moció però que per "errades conceptuals" i "imprecicions" han votat en contra. Per la seva banda, ERC-MES ha votat a favor per "coherència" seguint el fil de la moció aprovada l'any 2017, que s'estableix com a "acte de sobirania per deixar de dependre de les grans empreses". Cs s'ha abstingut perquè "no cal posar-li més deures als tècnics" malgrat ser una moció "ben intencionada". El portaveu de la CUP, Ferran Margineda, s'ha mostrat sorprés pels vots en contra quan l'"únic que s'està fent es donar-li continuïtat a allò que s'havia aprovat fa tres anys", assevera. 

A favor del teletreball

Per la seva banda, l'EMD instarà a la Generalitat de Catalunya un pla específic i urgent amb accions i mesures concretes i reals de conciliació per a treballadors amb fills o amb tasques de cura amb l'objectiu de fer efectiva i real la conciliació de la vida professional i familiar agreujades davant les conseqüències socioeconòmiques arran de la crisi del coronavirus. També es dissenyarà una campanya per sensibilitzar, informar i promoure el teletreball i assessorar els valldoreixencs que ho necessitin. La moció ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els partits polítics amb l'excepció d'una abstenció per part del PSC.

Més diners per la Covid-19

Valldoreix també ha aprovat una modificació pressupostària per unanimitat per destinar 7.000 euros més per fer front a les despeses de l'emergència sanitària de la Covid-19, i 5.000 euros més que es destinaran al manteniment de jardineria que ha hagut de fer front a les conseqüències dels desperfectes ocasionats pel temporal Glòria i les fortes pluges de les últimes setmanes.