La meitat dels santcugatencs han vist reduïts els seus ingressos durant el confinament

La majoria han viscut la situació amb incertesa i un de cada quatre ciutadans han passat el confinament en solitud

El regidor de Participació, Marco Simarro, durant la roda de premsa de l'observatori sociològic de la Covid-19
El regidor de Participació, Marco Simarro, durant la roda de premsa de l'observatori sociològic de la Covid-19 | Cedida / CUP Sant Cugat
18 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:11h
La insòlita situació del confinament per la pandèmia del coronavirus ha afectat a tothom, d'una manera o una altra. A Sant Cugat, la situació s'ha viscut amb incertesa i amb una alta preocupació per l'economia, la salut i els efectes emocionals que té i tindrà aquesta situació.

En una onada extraordinària de l'observatori sociològic que ha impulsat l'Ajuntament, per conèixer de primera mà el batec dels santcugatencs, es constata que la situació de vulnerabilitat a la ciutat s'ha generalitzat. Un 6,8% dels enquestats han fet servir els serveis socials per primera vegada durant la Covid-19 i un 25,8% reconeix que ha perdut feina.

El mostreig de 915 enquestes es va fer entre el 6 i el 22 de maig durant les fases 0 i 0,5 i és la primera vegada que es fan totalment en línia. Durant la roda de premsa de presentació de les dades, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha afirmat que "caldrà multiplicar els esforços" però que es mantindrà "l'enfocament de les polítiques del govern actual, que hem posat les polítiques socials al centre". En aquest sentit, Simarro ha expressat que la crisi ha evidenciat que "segueix sent necessari l'enfocament d'esquerres de l'ajuntament".

Pel que fa a les dades extretes de l'enquesta, un 83% dels santcugatencs s'han quedat a casa i només un 13% han seguit treballant fora, un 9,7% dels quals formaven part dels serveis essencials.

Una dada destacable és que un de cada quatre ciutadans de Sant Cugat s'ha quedat a casa sol o amb sol amb fills. També és remarcable que en els moments del confinament més estricte, el 70% dels joves d'entre 16 i 24 estaven molt preocupats per les conseqüències pel que fa a la salut mental i que són les dones (66,2%) que mostren més preocupació que els homes (56,7%).

Preocupació per la situació econòmica

La pandèmia del coronavirus, a banda dels milers de morts i infectats que ha causat, ha provocat estralls en l'economia familiar de moltes persones. Segons l'observatori ciutadà, la principal preocupació dels santcugatencs és l'economia (33,5%) seguida de la salut (22,4%) El 45,9% afirma que la seva economia ha empitjorat i el 32% assegura que en els pròxims mesos la situació empitjorarà, mentre que un 41,4% creu que es mantindrà igual.


El regidor de Participació ha assegurat que amb les dades a la mà on la meitat dels santcugatencs han vist reduït els seus ingressos durant la crisi, "l'augment de polítiques socials i ocupació han de ser una prioritat".

Increment de serveis socials

Les desigualtats a Sant Cugat s'han vist agreujades per la Covid-19 i el 6,8% dels enquestats asseguren que han fet ús dels serveis socials de l'Ajuntament durant la pandèmia per primera vegada. El 70,9% ja els havia utilitzat abans del coronavirus i el 85,2% considera que són totalment necessaris.

Durant el confinament, el principal sentiment dels santcugatencs ha estat la incertesa, seguida de la tristesa, l'angoixa, la por i la confiança. Simarro ha insistit que "ara cal sumar tots els agents implicats i tirar endavant amb intel·ligència col·lectiva".

L'Ajuntament ha creat taules d'emergència de comerç i empresa, comissions informatives locals d'àmbit polític i té previst activar aviat el Consell de Ciutat on es debatrà "com tirem endavant la ciutat", ha puntualitzat Simarro.

Percepció ciutadana entorn la Covid-19 a Sant Cugat by naciodigital on Scribd