Fridays For Future aposta per dificultar la circulació del vehicle privat a Sant Cugat

Aquest és el Pla d'Estratègia Política Local del col·lectiu de joves ecologistes

El col·lectiu ecologista demana a l'administració local que incentivi la creació d'horts urbans a la ciutat
El col·lectiu ecologista demana a l'administració local que incentivi la creació d'horts urbans a la ciutat | Fridays For Future Sant Cugat
16 de juny del 2020
Fridays For Future Sant Cugat ha presentat un document amb més de seixanta mesures d'àmbit local per fer front a la crisi climàtica. La comissió d'estratègia política pressionarà als polítics de l'Ajuntament perquè les propostes que plantegen es facin realitat. 

Les dues demandes bàsiques del col·lectiu ecologista són la reducció dràstica de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per deixar de produir emissions de gasos contaminants al més aviat possible (reduir al 75% les emissions l'any 2025 i arribar a zero emissions al 2030) i la coherència ètica de les institucions públiques amb el context d'emergència climàtica actual. 

Polítiques d'urbanisme

Els joves de Fridays "aposten fermament per dificultar la circulació del vehicle privat" i per això suggereixen prohibir els vehicles privats contaminants i peatonalitzar el nucli urbà de Sant Cugat, incrementant la presència del transport públic. Per altra banda, també aposten per "dificultar l'aparcament a la ciutat", eliminant places d'aparcament o imposant pagar tarifes considerables.

També volen impulsar una gran zona de baixes emissions al centre de la ciutat i al voltant dels centres educatius i crear un peatge anticontaminació perquè tots aquells vehicles contaminants vulguin entrar a Sant Cugat paguin un taxa, ja que, segons diuen, embrutar l'aire que respirem no pot ser gratuït.

2518
Davant de totes aquestes restriccions al vehicle privat, els activistes exigeixen a les institucions apostar per una mobilitat sostenible basat en transport públic i la bicicleta. En aquest sentit, assenyalen la importància de construir una xarxa eficient de carrils bici i potenciar l'ús dels autobusos abaratint el cost dels bitllets i millorar les freqüències.

Des de Fridays també incideixen en la importància de dissenyar plans de conscienciació per educar en els valors de l'ecologisme a la població en general i en especial a l'alumnat dels centres educatius de Sant Cugat.  

Respecte als equipaments municipals asseguren que han d'utilitzar energia 100% renovable, verda, sostenible i neta, que tots els esdeveniments organitzats per part de l'Ajuntament segueixen les consignes bàsiques ecològiques i que tota la flota de vehicles municipals sigui elèctrica. També reclamen l'expulsió de la ciutat la fàbrica de Lubrizol i garantir que cap altra fàbrica d'aquest tipus tingui accés a la ciutat. 

Transició agroalimentària

El col·lectiu ecologista aposta amb contundència per la construcció i l'ús d'horts urbans per abastir d'aliments frescos, ecològics i de proximitat pels habitants de la ciutat. En aquest sentit, reclamen la transformació del golf de Can Sant Joan en horts cultivats per la ciutadania i la defensa de projectes com l'Horta Alliberada de Sant Cugat perquè tirin endavant.

Finalment, respecte al medi ambient, com a mesura per prevenir i reduir els incendis forestals remarquen l'opció de reintroduir la fauna perquè netegin el sol dels boscos de Sant Cugat.