L'Horta Alliberada de Sant Cugat, el nou espai agrícola basat en l'autogestió i el suport mutu

Un hort urbà autogestionat pel veïnat del barri per fer front al monopoli de l'agroindústria

Denuncien que l'accés als horts municipals deixi fora als sectors que més ho necessiten.
Denuncien que l'accés als horts municipals deixi fora als sectors que més ho necessiten. | Cedida
Sergi Baixas
15 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:27h
Un grup de veïns de Sant Cugat ha anunciat aquest cap de setmana la posada en marxa d'un hort urbà autogestionat en un solar d'una hectàrea ubicat a prop del polígon industrial de Can Magí al barri Monestir-Sant Francesc. 

En concret es tracta d'un terreny de CaixaBank, que porta més de deu anys en desús, que han reclamat com a "propietat comunal" sota el nom l'Horta Alliberada de Sant Cugat a la qual tothom i pugui accedir. L'objectiu de la iniciativa és "recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics de la zona i relocalitzar la producció agrícola" mitjançant un model de producció d'aliments basat en l'autogestió, l'horitzontalitat, l'agroecologia i el suport mutu. 

Per altra banda, afegeixen que també volen assenyalar la manca de voluntat política de l'Ajuntament pel que fa a l'efectivitat de la declaració de l'emergència climàtica denunciant que hi hagi superfícies cultivables en desús al municipi i que l'accés al programa d'horts municipals estigui tancat amb processos de burocratització que "deixa fora als sectors de la població que més ho necessiten".

Des de l'Horta Alliberada de Sant Cugat asseguren que no volen dependre ni de les empreses ni de les institucions per satisfer les necessitats més bàsiques; i per aquest motiu aposten per un model de societat diferent sota un principi d'agroecologia comunitària que sigui alternativa i faci front al monopoli de l'agroindústria que "prioritza el guany econòmic per sobre de la vida".

Primera assemblea oberta

Aquest diumenge, 14 de juny, es va celebrar la primera assemblea oberta de l'Horta Alliberada del municipi vallesà. Durant la jornada, més de 80 santcugatencs es van apropar per veure l'espai organitzant petits grups per permetre que tothom tingués la seva veu mantenint les distàncies de seguretat. Des de l'entitat també s'ha fet una crida per donar suport, col·laborar i cedir eines per a la construcció de l'espai.