Sant Cugat imposarà noves limitacions pels habitatges d'ús turístic

Durant el primer trimestre del 2019, es va detectar un increment d'un 200% del nombre de sol·licituds respecte a l'any anterior

L'equip de govern vol evitar la implantació no regulada d'aquests allotjaments que poden generar efectes negatius per a la ciutat
L'equip de govern vol evitar la implantació no regulada d'aquests allotjaments que poden generar efectes negatius per a la ciutat | Pixabay
NacióSantCugat
15 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:30h
L'Ajuntament de Sant Cugat limitarà la implantació d'habitatges d'ús turístic a la ciutat amb un conjunt de noves restriccions. L'equip de govern portarà a aprovació al ple municipal d'aquest dilluns una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per regular l'atorgament d'aquestes llicències.

Aquest tràmit arriba després que el 2019, l'Ajuntament suspengués temporalment l'adjudicació de llicències per a habitatges d'ús turístic al detectar un increment "molt significatiu" del nombre de sol·licituds. En concret, un 200% més respecte al mateix període de l'any anterior.

La proposta de l'equip de govern és que la distància mínima entre els nous habitatges d'ús turístic que estiguin operatius a la ciutat sigui de 300 metres. A més, també es prohibirà la seva implantació en plantes baixes -excepte en cases unifamiliars- i en cap cas en sòl destinat a habitatge protegit o en edificacions fora d'ordenació. Aquesta regulació també afectarà els establiments d'allotjament temporals, com per exemple residències d'estudiants, albergs de joventut o pensions. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa municipal és evitar la implantació no regulada d'aquests tipus d'allotjaments, ja que poden generar efectes negatius com la reducció de l'oferta d'habitatge amb el conseqüent encariment de preus, problemes de convivència veïnal o, fins i tot, afectacions en la qualitat urbana de la ciutat. La voluntat de l'Ajuntament és preservar la convivència veïnal, el dret a l'accés a l'habitatge i minimitzar la pressió del turisme sobre l'espai públic.

A data d'avui, a Sant Cugat hi ha 90 habitatges amb llicència d'ús turístic. La majoria implantats al centre de Sant Cugat (63%), mentre que la resta se situen a la Floresta (18%), Mira-sol (10%), les Planes (7%) i Valldoreix (2%). En cas d'aprovar-se aquesta tarda aquesta modificació inicial de PGM, s'obrirà un període d'al·legacions abans que sigui aprovada definitivament amb la previsió que entri en vigor a principis del 2021. 


​​
​​
​​