Els efectes del temporal Gloria i les fortes pluges posen sota la lupa a Collserola pel risc d'incendis

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix demanen col·laboració ciutadana per les tasques de prevenció

L'Ajuntament de Sant Cugat presenta la campanya: Ni una espurna!
L'Ajuntament de Sant Cugat presenta la campanya: Ni una espurna! | Aj. Sant Cugat
12 de juny del 2020
Sant Cugat es bolca en les tasques de manteniment per minimitzar el risc d'incendis al Parc Natural de Collserola. Aquest matí, la regidora de Sostenibilitat i comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat la campanya "Ni una espurna!" per la prevenció d'incendis forestals durant l'estiu del 2020, que donarà el tret de sortida aquest dilluns, 15 de juny, i s'acabarà el 15 de setembre. L'acte també ha comptat amb representació de la vocal Susanna Herrada de l'EMD, del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i dels voluntaris de l'ADF i de Protecció Civil.

Aquest estiu, la temporada de calor ve marcada per dos episodis meteorològics que augmenten el risc d'incendis en zones forestals, la caiguda de desenes d'arbres pel temporal Gloria i les fortes pluges de les darreres setmanes que han fet brotar més gespa que amenaça en secar-se i fer de "conductor" dels focs al conjunt del bosc, tal i com han apuntat des del cos de Bombers. 

Per aquest motiu, els representants de l'equip de govern de Sant Cugat expliquen que des de l'Ajuntament s'ha destinat un import de prop de 200.000 euros amb l'objectiu de prevenir incendis forestals al municipi, que se sumen als 25.000 euros que també es destinen des de l'EMD de Valldoreix. En total s'ha fet un manteniment en més de 87 hectàrees de la Serra de Collserola, especialment en tasques de neteja com ara d'arbres caiguts que tallaven camins de la xarxa de prevenció d'incendis per mantenir-los amb unes mínimes condicions d'accessibilitat per a vehicles de vigilància i extinció d'incendis. 

La col·laboració ciutadana, clau

Els dos regidors han apuntat sobre la importància de la col·laboració ciutadana per assolir amb èxit aquestes tasques de prevenció i l'essencialitat de contactar ràpidament amb els cossos d'emergències en cas d'observar episodis de foc. En aquest sentit, els membres del govern reconeixen la importància de les feines que es fan des de les comunitats de veïns situades enmig del Parc Natural de Collserola com Sol i Aire i Mas Fortuny, que presenten grups de reacció i autoprotecció que col·laboren amb els serveis d'emergències "molts interessants" que podrien exportar a altres zones del municipi vallesà envoltat de massa forestal. 

També han recordat la prohibició de fer cap mena de foc dins del Parc i subratllen l'"estreta col·laboració" entre el cos de Bombers, ADF i els agents de protecció civil per aquestes tasques de prevenció i vigilància. Des del cos de Bombers anuncien que el dispositiu del parc de bombers que cobreix les àrees de Rubí i Sant Cugat reforçaran la plantilla i organitzaran guàrdies d'estiu per augmentar la dotació i poder cobrir les "mancances estructurals".