La Diada de Sant Pere més virtual de la història de Sant Cugat

També es fa una crida la ciutadania a compartir les activitats o vivències des del confinament a les xarxes socials amb l'etiqueta #SantPereAcasaSTC

La tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, Roger Cusidó de la Comissió de Paga-li, Joan i Joan Gómez dels Amics dels Veterans i la Penya Regalèssia
La tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, Roger Cusidó de la Comissió de Paga-li, Joan i Joan Gómez dels Amics dels Veterans i la Penya Regalèssia | Aj. Sant Cugat
09 de juny del 2020
Actualitzat el 10 de juny a les 10:17h
Sant Cugat s'adapta a la situació actual provocada arran de la crisi del coronavirus i celebrarà la Diada de Sant Pere d'enguany, 28 i 29 de juny, de forma virtual amb un conjunt d'activitats orientades a tots els públics de la ciutat. L'objectiu segons la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, és mantenir l'"esperit i essència" de l'efemèride popular malgrat el confinament. 

Roger Cusidó i Joan Gómez, membres de les entitats organitzadores del Paga-li, Joan i el concurs d'arrossos respectivament, expliquen que van proposar a l'Ajuntament celebrar les activitats en format online amb l'objectiu de mantenir per Sant Pere, copatró de Sant Cugat, la celebració de dues de les activitats més emblemàtiques i identitàries de Festa Major després de l'anunci de la seva cancel·lació. Tant Cusidó com Gómez han fet una crida als santcugatencs a participar-hi.

El pressupost d'aquest Sant Pere "únic" tindrà un cost aproximat d'uns 45.000 euros. La resta de diners que estaven destinats per cobrir els costos de la Festa Major es reservaran per donar suport a les entitats de cultura de la ciutat i l'organització d'activitats similars que compleixin els requisits de seguretat dictaminats per les autoritats sanitàries en el marc de la pandèmia. 

Per la seva banda, l'Ajuntament s'ha afegit a la proposta amb dues noves activitats: el Racó Infantil i les nits de concerts. Així, sota el nom de #SantPereAcasaSTC, la Festa Major 2020 comptarà amb la cultura popular i tradicional de la ciutat mentre que la música anirà a càrrec de grups locals.  

Paga-li, Joan
 
La Comissió del Paga-li, Joan ha estat l’encarregada d’organitzar la proposta per tal que la ciutadania enregistri un vídeo mostrant els passos de la dansa típica local. Les instruccions per enregistrar el vídeo i participar al ball es van fer arribar a totes les cases a través d’un díptic, que alhora es pot convertir en un vano plegable, dissenyat per l’Escola d’Art. La Comissió també ha enregistrat un tutorial amb la música i els passos del ball.

Fins al 10 de juny, tothom que hi vulgui participar haurà d’enviar el vídeo amb el vano a pagalijoan@gmail.com. Amb els vídeos recollits es muntarà un vídeo que reproduirà pròpiament el ball sencer, amb música de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, i es farà públic el 29 de juny a les 20 hores, a través les xares socials.

L'arròs confinat

Sant Cugat celebrarà el tradicional concurs d'arrossos de Festa Major amb una versió virtual des de casa. L’Entitat d’Amics dels Veterans i La Regalèssia han presentat les bases del 40è concurs d'arrossos que enguany serà digital. Per entrar al concurs caldrà fer un vídeo de la preparació de l'arròs amb una sèrie de requisits

Racó Infantil
 
Diumenge 28 de juny, a les 18 hores, serà el torn per a els nens i les nenes amb  diverses propostes. Hi haurà un vídeo-concert personalitzat expressament per a l’ocasió, amb la participació de Xiula, Damaris Gelabert, La Tresca i la Verdesca, Landry el Rumbero, Princeses Barbudes i El Pot Petit!

També hi haurà activitats per als més petits, de 0-3 anys, amb contes musicats i explicats per Toc de Retruc, companyia de teatre local. Des de l’àrea de Ciutadania s’ha promogut la narració gravada dels 4 contes publicats recentment  i que expliquen històries tradicionals de Bolívia, el Marroc, Itàlia i la Xina, països d’on provenen una part important de la població de Sant Cugat.

Amb la complicitat de diverses entitats de Sant Cugat (Diables, SCAPS, Fraternitat Morenada i també des de l’àrea d’Esports) s’han preparat 4 reptes familiars divertits per tal que les famílies enviïn les imatges tot realitzant-los a santpereacasa@gmail.com i així muntar els vídeos finals que es podran veure també dins del Racó Infantil.
 
Connecta’t a la festa

Pel que fa a la música, comptarem amb el projecte Connecta’t a la festa que es farà en dues parts: les nits del 28 i del 29 de juny. Es tracta de 6 videoclips musicals amb 6 grups de la ciutat que combinaran la seva música amb una escenografia pròpia dels espectacles d’estiu. Ambientació i gravació altament cuidades de la mà de Roger Comella i Qué Rico Mambo!, professionals locals del món del cinema, la direcció, el guió i la realització.

Hi haurà les interpretacions de la Cia. Minimíssima, 2 Cèntims i Vinylics (dia 28, a les 21 h) i de Pasquines, Oldbit i Pulmón BeatBox amb la col·laboració de l’Escola General Giap, (dia 29, a les 21 h) que han estat enregistrades al Teatre de Mira-sol amb l’equip de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents i que es podran veure a través de les xarxes socials.

Reviure la Festa 
 
Per últim, amb la intenció de mantenir viva l’essència d’aquestes dates assenyalades hi haurà uns codis QR per traslladar-nos a les activitats que s’hi haurien viscut i fer-nos sentir de nou l’emoció d’una Festa Major. Aquest treball s’ha dut a terme a partir de banc d’imatges de Cugat Mèdia. 

Aquests codis estaran en espais referents de la Festa: plaça d’Octavià, l’entorn del Monestir, la plaça de Barcelona, la plaça de la Vila, els Quatre Cantons, el Parc Central, el parc de Ramon Barnils, l’avinguda de Cerdanyola i la plaça de Lluís Millet.



​​
​​​
​​​​
​​​​​