El govern de Sant Cugat tira endavant el pressupost 2020 sense el suport de l'oposició

Junts per Sant Cugat s'ha abstingut i Ciutadans ha votat en contra d'una proposta que consideren que arriba "tard" i "sense mesures per fer front a la Covid-19"

Ple municipal extraordinari del pressupost 2020 a Sant Cugat.
Ple municipal extraordinari del pressupost 2020 a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
08 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:26h
Pas endavant al pressupost 2020 de Sant Cugat. El govern tripartit de la ciutat, sense el suport de l'oposició, ha aprovat de manera inicial els comptes per aquest exercici. Els nou regidors de JxSTC s'han abstingut i els tres de Cs hi han votat en contra. Els dos partits a l'oposició han criticat que la proposta arriba "tard" i no compta amb mesures contra el coronavirus.

El govern de la ciutat ha tirat endavant 149 milions d'euros, que representen un increment del 13% respecte de l'exercici anterior. Tant l'alcaldessa, Mireia Ingla, com la tinença d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, han insistit amb la idea que han apostat per fer uns pressupostos "realistes" i sense grans projectes pel que fa a infraestructures sinó que els 12,5 milions d'euros destinats a inversions volen "millorar la qualitat de vida dels santcugatencs". 

Ingla i tots els representants polítics al govern han insistit que la seva voluntat hauria sigut poder aprovar els pressupostos durant el primer trimestre de l'any però "la Covid-19 ens va arribar de la nit al dia", ha expressat Ingla. "Volíem utilitzar la manera més ràpida per parar la Covid-19 i era fer-ho amb dues modificacions dels romanents del pressupost anterior". 

Un pressupost amb la mirada posada en el 2021 

Per la seva banda Soler ha manifestat que "és el millor pressupost que podíem arribar a presentar" donades les circumstàncies. "Els ciutadans no han vist minvats els drets ni la prestació de serveis". 

Els diferents membres del govern també han insistit en el "canvi de rumb financer" que representa aquest pressupost tot i que serà l'any 2021 quan realment es veurà el canvi. "Són les primeres pedres d'un mandat social enfocat a les persones, per davant de tot", ha asseverat la tinença d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. 
 

Ple municipal extraordinari del pressupost 2020 a Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat



En el mateix sentit, el tinent d'alcaldia de Serveis Urbans, Francesc Duch, ha destacat que els tres grans eixos dels pressupostos 2020 són l'emergència habitacional, la social i la climàtica. "Són uns pressupostos per uns nous temps d'expansió". 

"Trencadís polític sense rumb"

Els partits a l'oposició han criticat els comptes del "govern del canvi", sobretot pel que fa a la data de presentació i al fet que directament no comptin amb mesures destinades a la pandèmia del coronavirus -que l'executiu local ha incorporat a través de modificacions pressupostàries- anteriors. 

L'exregidor d'Hisenda, Carles Brugarolas de JxSTC, ha descrit l'actual govern com un "trencadís polític sense rumb". Unes acusacions que en l'intercanvi dialèctic entre govern i oposició, Soler ha respost: "Aquest govern és un vitrall que està ben unit". La líder de la CUP ha admès que fer els pressupostos ha estat una tasca "complexa" però "són fruit d'un debat amb objectius polítics". 

Per la seva banda, Sergio Blázquez de Cs ha expressat que "els pressupostos no estan actualitzats amb les despeses post-covid" i segons el partit taronja, "han preferit fer-se la foto de mesos enrere i no la de la realitat que vivim". En aquest sentit, la responsable de Comerç, Elena Vila del PSC li ha contestat que "no ens trobaran en les polítiques de les fotos sinó a la política com a eina de transformació social".