Els centres d’art municipals de Sant Cugat reobren les sales d’exposició el dimarts 9 de juny

S’han adaptat les diferents ofertes expositives i activitats a la nova situació

La Casa de Cultura, Centre d’Art Maristany i el Centre Grau-Garriga romandran tancats fins a proper avís
La Casa de Cultura, Centre d’Art Maristany i el Centre Grau-Garriga romandran tancats fins a proper avís | Aj. Sant Cugat
NacióSantCugat
08 de juny del 2020
Després de més de dos mesos de tancament forçat, motivat per les condicions derivades de la crisi sanitària provocada per la propagació del coronavius, finalment les sales d'exposicions municipals obriran les seves portes aquest dimarts 9 de juny. 

Així, la ciutadania podrà tornar a visitar les sales situades a la Casa de Cultura, el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani, l’espai Lleixes i el Centre d’Art Maristany. 

Casa de Cultura: es pot visitar el projecte “Inspiradores” de l’artista santcugatenca Marta Ballvé es podrà veure fins al dissabte 20 de juny, de dilluns a divendres, de 9 a 14h i de 17 a 21h. L’exposició, que va quedar aturada el passat mes de març, aplega un seguit de treballs que l’artista associa a textos d’autores que l’han inspirat en el seu treball, una exposició “homenatge a totes aquelles dones que ens han obert camí”.

Vinculat a aquesta exposició, el dijous 18 de juny a les 18h s’ha programat un Punt de trobada, recorregut comentat a l’exposició de la mà de l’artista (amb reserva prèvia i aforament limitat).

Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani: els darrers mesos d’exposició de “Cent anys de tapís a Sant Cugat”, una exposició comissariada per Pilar Parcerisas que mostra una lectura i interpretació del tapís i l’art tèxtil realitzats a Sant Cugat i Catalunya, alhora que un conjunt important d’obres de Josep Grau-Garriga, destacat renovador del tapís. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte de 17 a 20h, i el dimecres, dissabte i diumenge i festius de 10 a 14h.

Es reprèn també el servei de Punt de trobada que ofereix el servei educatiu dels centres d’art cada dimarts i divendres a les 18h (aforament limitat), i es preveu un Punt de trobada a càrrec de l’artista Marga Ximenez pel dimarts 7 de juliol a les 18h (amb reserva prèvia i aforament limitat).

Centre d’Art Maristany: reobre amb dues noves exposicions que es podran veure de dilluns a divendres de 10 a 13.30h, i de 17 a 21h, i els dissabtes d’11 a 14h, i de 17 a 20.30h. D’una banda, a l’espai Lleixes s’hi pot visitar fins dissabte 25 de juliol “Rostres” de l’artista santcugatenca Núria Lladó, una exposició seleccionada a la convocatòria Les Lleixes del CAM. Es tracta d’un treball personal sobre la diversitat de formes de veure un rostre. El rostre és un aparador on la persona tria la manera de mostrar-se als altres i també l’objecte on els altres aboquen les seves primeres percepcions sobre la persona.

Vinculat a aquesta exposició, el dijous 25 de juny a les 18h s’ha programat un Punt de trobada a l’exposició de la mà del servei educatiu dels centres d’art (amb reserva prèvia i aforament limitat).

D’altra banda, al mateix Centre d’Art Maristany s’hi podrà visitar una selecció de fotografies de la sèrie “El Passeig solitari” (1998) de Pere Formiguera i “Sant Cugat del Vallès”(2000) d’Humberto Rivas. Ambdós projectes formen part del Fons d’Art Municipal, i mostren diversos racons solitaris de la ciutat des de la perspectiva de la fotografia artística. L’exposició es podrà veure fins al dissabte 25 de juliol.

La coordinadora local d'entitats d'arts visuals Lumínic Festival de Fotografia serà l’encarregada de conduir les activitats que es portin a terme al voltant d’aquesta exposició de Formiguera i Rivas. D’una banda, el Punt de trobada a l’exposició programat pel dijous 2 de juliol a les 18h (amb reserva prèvia i aforament limitat), i de l’altra, una taula rodona sobre la figura de Pere Formiguera i Humberto Rivas al voltant del paisatge urbà, que comptarà amb la participació dels fotògrafs Joan Fontcuberta, Manel Ubeda i Jordi Guillumet, i que està prevista pel dimecres 17 de juny a les 19h (amb reserva prèvia i aforament limitat).

Totes les activitats es portaran a terme en format presencial, seguint les indicacions que en cada cas ens arribin respecte a l’aforament i altres mesures de protecció sanitària, així com en format virtual a través dels canals de comunicació dels centres d’arts municipals de Sant Cugat, que estaran disponibles a la web dels centres culturals uns dies més tard a l’activitat presencial.

Casa Aymat. Espai de Creació ha reactivat les Estades Creatives des de principis de maig amb artistes treballant a porta tancada, ja que l’activitat formativa de forma presencial no es podrà reprendre fins a la temporada vinent de tardor-hivern. Actualment s’ofereix formació artística online. 

En aquests moments treballa Guillermo de Alfonso, un artista de Sant Cugat que està preparant la producció de la seva propera exposició a la Casa de Cultura, com projecte seleccionat a la convocatòria Cicle d’Artistes Santcugatencs 2020. En breus reprendrà la seva estada Júlia Calvo i començarà de nou l’artista tèxtil Mariadela Araujo, amb un projecte d’instal·lació que es podrà veure al setembre al Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani.

Convocatòries artístiques 

El passat 30 d’abril va finalitzar el termini de presentació de Projectes Artístics d’Art Contemporani al Centre d’Art Maristany, amb un total de 36 projectes d’artistes. El 4 de juny el comitè de selecció ha fet la deliberació final de forma telemàtica, que es farà pública en els propers dies. L’exposició del projecte escollit s’ajorna fins el maig de 2021 per poder encabir la reprogramació de les exposicions d’enguany al Centre d’Art Maristany.

Recordar que encara segueixen obertes les convocatòries de Cicle d’Artistes Santcugatencs i Projectes Oberts. El termini de lliurament de propostes finalitza el proper 1 de juliol. Les Lleixes del CAM (Centre d’Art Maristany), les Estades Creatives (Casa Aymat Espai de Creació) i el Parèntesi de Mira-sol, estan obertes durant tot l’any a la rebuda de propostes. Podeu trobar les diferents bases.