Sant Cugat presenta un pressupost de 150 milions d’euros amb inversions «realistes»

Els números que ha presentat el govern tripartit s'incrementen un 12,89% respecte de l'exercici anterior

Roda de premsa de presentació del pressupost 2020.
Roda de premsa de presentació del pressupost 2020. | Anna Mira
01 de juny del 2020
Actualitzat el 02 de juny a les 16:50h
El pressupost de Sant Cugat per aquest 2020 incrementa un 12,89% respecte al de l'any anterior i arriba als 149 milions d'euros. El primer pressupost del govern tripartit -ERC, PSC, CUP- preveu un capítol d'inversions de 12,5 milions d'euros "sense grans projectes i amb inversions realistes per poder executar amb el que queda d'any", ha exposat el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler a la roda de premsa de presentació dels comptes.

Per la seva banda, l'alcaldessa Mireia Ingla, ha destacat l'increment que s'ha fet amb personal. "Una de les coses que vam fer quan vam aterrar a l'Ajuntament va ser endreçar pagaments de factures sense contracte o concursos que ja havien vençut, fruit d'una mala dimensió dels recursos humans del Consistori". En aquesta línia, aquest pressupost permet la creació de 20 noves places a l’Ajuntament, a més de millores a la Brigada Municipal, al personal de suport logístic i el pas de 22 persones auxiliars administratives a administratives.

En aquest increment de personal Ingla també ha destacat la voluntat de canviar el model organitzatiu de la Policia Local de Sant Cugat a través d'un nou pla de seguretat local, amb el qual s'està treballant. El que sí que es preveu per finals d'any és arribar a 99 agents, dotze més que els que hi havia el juny del 2019.

Entre els objectius del nou pressupost, l'actual govern tripartit ha destacat la nova visió -frenada per la crisi del coronavirus-, un canvi pel que fa a l'endeutament, ja que actualment es prioritza poder amortitzar crèdit i invertir amb el que es disposa. En aquest sentit, Soler ha destacat la visió de "d'esquerres i progressista" dels tres partits. "Hem entès que hem de remar plegats; no es tracta d'equilibris de partit sinó d'equilibris de ciutat". I ha avançat que posaran l'accelerador de cara al 2021.

Inversions basades en el manteniment de la ciutat 

Els 12,5 milions d'euros que es destinaran a inversions en el que queda d'exercici estaran destinats, sobretot, en polítiques ambientals, millora de l'espai urbà i la millora d'equipaments. Es tracta d'un increment del 22% respecte l'any anterior. De tota manera també s'invertirà en projectes a mig fer com finalitzar les obres de La Unió per la seva reobertura o enllestir la rotonda de l'hipòdrom.

També es faran nous itineraris de carrils bici, s'invertirà en cobertes o vestidors d'espais esportius, i també en la millora d'asfaltat i de voreres. Ingla i Soler han recordat que totes les inversions que proposen són de ràpida execució i es poden fer en què queda d'any.

Mesures contra el coronavirus

El passat mes d'abril, en un ple extraordinari, Sant Cugat ja va aprovar unes modificacions del pressupost del 2019 per un import de 5,5 milions d'euros a banda d'altres partides del romanent de tresoreria que es van destinar al pla de xoc.

El pressupost també contempla un fons de contingència de 50.000 euros per destinar a noves mesures per lluitar contra les conseqüències de la crisi del coronavirus. Unes xifres que Ingla ha insistit que augmentaran "sempre que calgui".

D’altra banda, l’Ajuntament ha registrat una disminució dels ingressos per taxes i preus públics, que s'han deixat de cobrar per la Covid-19, i preveu un alentiment econòmic que afectarà diversos impostos, especialment els provinents de la construcció (plusvàlues, obres, llicències urbanístiques...). La previsió és que l’Ajuntament podria deixar d’ingressar un milió d'euros en aquests conceptes.
 
Tot i això, els ingressos municipals augmenten considerablement degut a les majors aportacions de les participacions dels impostos estatals, IRPH i IVA, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, així com un augment de la recaptació dels impostos municipals com l’IBI (2’9%).

Audiència pública i aprovació inicial 

Aquest dimarts a les 18 h es farà una audiència pública per explicar els pressupostos a la ciutadania i resoldre dubtes. Soler ha explicat que la presentació del pressupost estava prevista pel mes de març però que la crisi del coronavirus ho ha fet enrederir fins aquest dilluns 1 de juny, quan s'ha presentat en roda de premsa.

El pròxim dilluns 8 de juny se celebrarà el ple extraordinari per aprovar, de manera inicial, els números. El govern espera comptar amb el suport de l'oposició -amb qui mantenen converses- per aprovar els comptes el més aviat millor. El Consistori ha posat en marxa una pàgina web per consultar els números.