Sant Cugat reforça les polítiques d’habitatge amb una partida d’urgència de dos milions d'euros

Des del Sindicat de Llogateres afirmen que els veïns s'enfronten a una "crisi econòmica sense precedents" que pot comportar un "nou èxode massiu en pocs mesos"

El govern ha presentat un paquet de mesures per fer front a l'emergència residencial
El govern ha presentat un paquet de mesures per fer front a l'emergència residencial | Sergi Baixas
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:54h
El govern local han desgranat el conjunt de mesures que s'han emprès des de l'Ajuntament en matèria d'habitatge, algunes ja en funcionament i d'altres que es posaran en marxa properament, per donar resposta a l'emergència residencial accentuada arran de la crisi del coronavirus i ajudar la ciutadana a fer front als pagaments. Un "esforç sense precedents" que es complementarà amb els futurs pressupostos traient els recursos "d'on faci falta" en funció de les necessitats socials. 

La tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, ha explicat que, a dia d'avui, l'impacte de la pandèmia en el marc de l'habitatge ha generat uns costos aproximats a l'administració del voltant de dos milions d'euros que s'han destinat a serveis, ajuts directes i bonificacions d'IBI. L'objectiu és "afavorir les polítiques d'habitatge" passant a ser una de les peces fonamentals de l'equip de govern del pla de xoc municipal per fer front a la pandèmia.

Tres grans àmbits d'actuació

Així doncs, les mesures presentades aquest matí han estat coordinades a través del Comissionat d'Habitatge i se centren en "tres grans àmbits d'actuació": ajuts al lloguer, punt de mediació per renegociar lloguers i bonificacions d'IBI. Soler també ha subratllat el bon funcionament i resultats de les comissions especials en les quals també s'han absorbit propostes per part de l'oposició, d'entitats i de la ciutadania. 

Per la seva banda, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha explicat que la crisi habitacional és "complexa, transversal i de casuístiques múltiples" però que des de l'Ajuntament s'intenta suplir i acompanyar a totes aquelles persones en situacions de vulnerabilitat. 

Per aquest motiu, des de Serveis Socials s'ha destinat ja un paquet de 45.000 euros d'ajudes directes mensuals per ajudar en aquelles situacions de màxima urgència en risc de desnonament o quedar-se sense llar. Unes xifres que aniran acompanyades d'una reserva econòmica de 400.000 euros per cobrir les sol·licituds que es quedin fora per insuficiència pressupostària de les línies d'ajuts al lloguer de l'Agència Catalana de l'Habitatge 2020 (lloguers amb topall de 750 euros en general i de 900 euros en famílies nombroses); tenint en compte que l'any passat amb un pressupost d'un milió d'euros van fer curt.

Duch també s'ha referit a la situació actual dels lloguers de Promusa, recordant que ja s'havia acordat la suspensió de la quota del mes d'abril per aquells casos més vulnerables i la condonació del 50% del lloguer mentre duri la crisi. A dia d'avui, des del govern han rebut la presentació de declaració responsable de vulnerabilitat per part de 115 habitatges del parc de lloguer públic que s'estan estudiant.

La tinència d'alcaldia de Serveis Socials, Núria Gibert, s'ha referit a la "preocupació creixent" de la població davant d'una vulnerabilitat que cada vegada afecta més gent. Informa que des de Serveis Socials han rebut "moltíssimes demandes" relacionades a situacions d'impagament de l'habitatge. Una realitat que crida a la "corresponsabilització" de tothom en la lluita contra l'emergència habitacional i demana als propietaris que s'avinguin a negociar preus més assequibles pels seus arrendataris donat el moment actual. 

En aquest sentit, Gibert ha assegurat que el nou servei de mediació per renegociar o condonar part del lloguer que s'implementarà durant els propers dies "ha vingut per quedar-se". Aquest servei, que realitzarà una tasca de suport, seguiment i d'assessorament, es posarà en marxa després d'una primera fase que ja s'està duent a terme per "radiografiar" la situació completa a la ciutat. 

Per animar a trobar solucions, en cas d'arribar a acords, l'Ajuntament subvencionarà als propietaris amb una rebaixa del 75% de l'IBI per l'any vinent. També s'impulsarà una campanya de sensibilització davant l'exclusió residencial i es convocarà una Taula d'Habitatge de forma "imminent", per fer un monogràfic sobre la situació generada per la Covid-19 i per fer front a les necessitats diferents necessitats que sorgeixin durant els propers mesos.

Finalment, la tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, ha subratllat l'existència de les diverses ajudes i bonificacions en matèria tributària a través de l'Oficina d'Habitatge Local i l'augment de les línies d'ajuts universal per a famílies monoparentals, amb pocs recursos i gent gran. Soler també ha destacat l'increment de la línia d'ajuts de suport al pagament de l'IBI per als propietaris que posin un habitatge a la borsa de pisos assequibles gestionat per l'OLH, passant del 50% al 75%. 

També ha avançat que l'Ajuntament està seguint amb atenció les possibles bonificacions que properament es puguin oferir per pagar el Tribut Metropolità i que l'equip de govern continua treballant per afavorir les polítiques en suport de l'habitatge i té més propostes en fase d'elaboració, que es concretaran i desenvoluparan en la comissió informativa especial de l'àrea social i habitatge. 

Sindicat de Llogateres

Ahir dijous 28 de maig, el Sindicat de Llogateres va organitzar una assemblea virtual per resoldre dubtes de persones afectades i proposar solucions, ja que els veïns s'enfronten a una "crisi econòmica sense precedents" que pot comportar un "nou èxode massiu en pocs mesos". Els afectats van poder explicar els seus casos particulars i entre tots compartien idees per trobar solucions, oferir suport i ajudar-se mútuament.

En declaracions a NacióSantCugat, Clara Hosta, membre del Sindicat, en fa una lectura positiva malgrat que no hi va participar "massa gent" que atribueixen a què no tothom disposa de les eines necessàries per connectar-s'hi. Per aquest motiu, preveuen que la pròxima assemblea ja sigui presencial. Durant l'acte van poder observar situacions d'amenaça de desnonaments, persones afectades per ERTO que s'enfronten a impagaments, o situacions de propietaris que no abaixen els preus, o que fins i tot, cometen "abusos econòmics".

Des del Sindicat defensen que l'habitatge és un dret i reclamen que tothom es pugui quedar a casa seva i més encara, durant el transcurs de l'emergència sanitària. Per això reclamen als propietaris que es "solidaritzin" tenint en compte el moment actual per ajudar a les persones més vulnerables i no perjudicar-les.

Per altra banda, manifesten que l'Ajuntament està emprenent algunes mesures positives però, tot i això, tenen la sensació que està "fent tard" i fan una crida a l'administració local perquè prengui mesures urgents per a tots aquells inquilins que es troben "amenaçats d'expulsió" fent que el consistori intercedeixi perquè siguin els propietaris "qui donin la cara" i no els llogaters en aquests moments tan excepcionals.