Els santcugatencs fan confiança a l'escola pública

La preinscripció telemàtica ha estat majoritària a la ciutat

Escola de Sant Cugat del Vallès.
Escola de Sant Cugat del Vallès. | Aj. Sant Cugat
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:51h
Les primeres dades de les preinscripcions pels cursos de P3 i de 1r d'ESO a la ciutat denoten que cada vegada són més els santcugatencs que aposten pels centres educatius de titularitat pública, davant del la concertada. En concret a P3, pel curs 2020-21, s'han presentat 580 preinscripcions per la pública davant de 380 a la concertada. El mateix passa amb el primer curs de l'educació secundària obligatòria: 480 davant de les 122 de la concertada. 

La regidora d'Eduació de l'Ajuntament de Sant Cugat, Pilar Gorina, ha explicat en declaracions a NacióSantCugat que aquest fet es dona pel "bon prestigi que tenen les escoles públiques de la ciutat". Pel que fa al total de places demandades, de moment, ambl es preinscripcions, Sant Cugat podrà absorvir totes les demandes fetes fins al moment tot i que "algunes famílies no podran optar a la seva primera opció". 

Per decidir a quin centre es tindrà plaça, se seguiran els requisits del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Tot i això, Gorina ha avançat que en algun cas la decisió final es podria fer per sorteig. 

En total s'han fet un 91,87% de les preinscripcions de P3, la majoria d'elles de manera telemàtica. Gorina ha destacat que "la forma telemàtica ha funcionat" i recorda que l'Oficina Municipal d'Escolarització ha fet un gran esofrç per atendre tothom. Han estat poques les famílies que ho han fet de manera presencial. 

Redistribució per barris

Un dels fets destacables de la preinscripció d'enguany és la distribució de la població als barris. "Es nota que els barris cada vegada hi viu més gent que escullen els centres educatius de proximitat". D'aquesta manera ja no hi ha tanta gent del centre que hagi de portar els seus fills a les escoles dels barris. "Es nota que els barris que es van consolidant de manera natural".
 

Actualment a P3 hi ha 20 places vacants de l'escola pública i 70 a la concertada, unes places que es podran omplir o es podrien fer canvis amb la matricula viva ja sigui per canvis de domicili o per nouvinguts. 

Pel que fa a la demanda de primer d'ESO al Catalunya, que el pròxim curs s'estrenarà com a institut-escola, Gorina assegura que la demanda ha tingut molt bona rebuda, ja que s'han fet 16 sol·licituds noves, a banda dels joves que de manera natura passaran des de 6è. Per contra, l'IES Leonardo encara té una vuitantena de places, de les sis línies que ofereix, per omplir. 

L'única escola on la demanda ha superat notablement l'oferta ha estat a
L'Institut Pla i Farreras ha registrat 140 preinscripcions amb una oferta de 116 places. Una situació que el govern ja tenia prevista perquè l'escola de referència de l'institut és el Pi d'en Xandri, que tenia un curs de sisè més.