«S'estaven morint persones i ara moriran empreses»

La vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial augura una crisi econòmica on la proximitat i la cooperació seran clau per intentar no desaparèixer

La vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet.
La vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet. | Cedida
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 9:11h
El 68% de les empreses de Sant Cugat han reduït la seva productivitat durant la crisi del coronavirus, segons un estudi fet per Sant Cugat Empresarial (SCEmpresarial). I la facturació ha estat nul·la en el 23% de les companyies santcugatenques. Quin és el futur de l'economia de Sant Cugat postcovid? Quins reptes tenen les empreses per evitar enfonsar-se?

En una entrevista amb NacióSantCugat, la vicepresidenta del lobby local que representa a la micro, petita, mitjana i gran empresa de Sant Cugat i Sòcia-Directora de Globalmed, Concepció Curet, defensa que la tecnologia, l'optimització de recursos, la proximitat i la cooperació seran pilars forts per fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus.

- Des de Sant Cugat Empresarial van fer un estudi sobre l'afectació del coronavirus a les empreses, quines conclusions n'extreuen? 

- És considerable tenir en compte que el 40% de les empreses hagin fet teletreball i que el 23% no hagi tingut gens de facturació. També hem vist que el 44% d'empreses han seguit sense prendre cap mena de mesura com ERTO o reducció de personal. En canvi, un 30% han fet ERTE i el 24% han aplicat mesures pactades amb els treballadors. També és destacable el fet que l'esperança de recuperació se situa al voltant de sis mesos o més. Un 30% pensa que necessita més a sis mesos.

- Quina valoració fan des de SCEmpresarial de la crisi econòmica fruit del coronavirus? 

- Quan va començar la crisi sanitària jo ja deia que s'estaven morint persones però que després moririen empreses i realment és el que està passant. Hi ha empreses que han despuntat perquè han estat sectors essencials, en canvi n'hi ha moltes que estan patint molt. Està molt clar que hi ha una afectació brutal de l'economia del territori que està format principalment de microempreses i pimes. 

- Quin és el paper actual de SCEmpresarial? 

- Hem ofert conferències amb la consellera d'Empresa de la Generalitat de Catalunya Àngels Chacón, i webinars que pretenen acostar totes les necessitats de les empreses. També hem animat a les empreses a comunicar les seves iniciatives que es fa extensiu en el butlletí setmanal. 

- Com són, doncs, les necessitats de les empreses per tirar endavant?

- Jo vull ser optimista i la meva opinió és que hi ha oportunitats però les hem de saber aprofitar. Està clar que estem en un moment de canvi de model i hi ha coses que han vingut per quedar-se. Cal treballar perquè les empreses es reinventin, que tinguin ment oberta. Hem de canviar. 

- Serà clau la tecnologia en aquest canvi de model?

- La digitalització era una cosa latent que moltes empreses encara tenien pendent d'incorporar de manera més clara i ara això s'accelera perquè d'un dia per l'altre hem de dotar-nos de tecnologia. Sobretot per ser més ràpids, més productius i més competitius. 

- A banda de la tecnologia, què caldrà fer per no quedar-se enrere? 

- Hem de treballar per allò que dóna valor i buscar aliances. És el moment de treballar en col·laboració i coordinació amb altres.

- En alguns casos l'optimització pot comportar pèrdua de llocs de treball. 

- Certament hi haurà reducció de personal perquè hem d'optimitzar els processos de la cadena i caldrà eliminar tot allò que no aporti valor. Però si les empreses són capaces de reinventar-se amb nous productes, serveis o negocis, no té per què haver-hi una reducció de llocs de treball.
 

Empreses de Sant Cugat del Vallès. Foto: Aj. Sant Cugat


- El que està per venir és comparable a la crisi del 2008?

- Per mi té similituds però també diferències. En aquell moment va ser una crisi molt forta on no hi havia recursos però l'actual no ha vingut per ser una crisi econòmica. Aquesta vegada serà diferent però tindrà un impacte molt gran. Es tancaran empreses però també se n'obriran de noves i altres que es reinventaran.

- Quina relació mantenen amb l'Ajuntament? 

- S'ha creat la comissió d'emergència econòmica local a instància de SCEmpresarial, per fer front a la crisi generada per la pandèmia. Setmanalment, SCEmpresarial es troba amb l'equip de promoció econòmica de la ciutat. Parlem de quina és la situació i de quins han de ser els camins a seguir. El que hem de fer és km 0, tant pel comerç però també a contractar a empreses de producció i servei del nostre territori.

- Com defineix el teixit empresarial de Sant Cugat? 

- Sant Cugat té un teixit molt àgil, creatiu, innovador de serveis i de seus de grans empreses. Tot això és un caldo de cultiu que pot ser molt positiu, sempre que es doni suport i s'impulsi l'economia. Estem molt ben rodejats amb Rubí que és més industrial, tenim universitats i escoles de negocis i centres tecnològics a prop. Estem en un punt estratègic, vinculats a territori podem fer molt. És una ciutat que empresarialment és molt activa, és molt experta però també té molts joves i per tant, té molt potencial. 

- SCEmpresarial i Sant Cugat Comerç s'han oposat frontalment al projecte d'anella verda de mobilitat que l'Ajuntament impulsarà al centre, quins són els motius?

- Això està pensat per una resposta d'uns dies però no és viable ni sostenible en el temps. Sant Cugat és ampli, viu als afores i arriben aquí amb cotxe. Hi ha una escola, la gent para per deixar els nens. Tanta gent hi haurà caminant o tantes bicis? Està bé impulsar-ho però no és sostenible per l'economia de la ciutat. Veiem que si volem potenciar el comerç el que s'està fent acabar-lo de matar. Si fan aparcaments que siguin gratuïts, desplacem el problema a la segona anella. És un atac brutal a l'economia local. Ara potser la gent té ganes de sortir a caminar però quan estàs amb una dinàmica habitual de treball no ho fas.