El nou pla de protecció de Collserola amenaça la supervivència de Sol i Aire i Mas Fortuny

El consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat el nou pla de protecció del Parc Natural de Collserola

El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola
El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola | GSV
28 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:42h
El Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat de forma provisional el nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat). Un pla, que inclou un apartat que amenaça amb la supervivència de les urbanitzacions de Sol i Aire i Mas Fortuny. 

L'any 2010, la declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola de l'any 2010 va establir els límits del Parc i va identificar les construccions que quedaven fora d'ordenació en el seu interior. Alhora també van identificar determinats nuclis habitats amb la denominació Espais de Regulació Especial (ERE) -com el barri Sol i Aire i Mas Fortuny-, com a susceptibles d'un tractament urbanístic "detallat".

Avui però, el pla ha quedat modificat, i els ERE podrien trobar-se en poc temps en "sòl edificat i en situació de disconformitat urbanística". Hi han votat a favor PSC, En Comú Guanyem, ERC i Compromís i Acord per Torroelles; mentre que per la seva banda hi han votat en contra JuntsxCAT, Cs, BCN pel Canvi i el PP. Decidim Ripollet i Guanyem Badalona En Comú, s'han abstingut. Resulta destacable apuntar que el govern del Consell de l'AMB està format per PSC, En Comú Guanyem, ERC i JuntsxCAT; els quals no han acordat una direcció de vot en el mateix sentit.

En el text aprovat s'especifica que s'haurà de desenvolupar un pla d'actuació que prevegi i reguli els mecanismes concrets a través dels quals s'abordarà el "tractament de les edificacions existents i la restitució dels valors ambientals afectats". Així doncs, amb la finalitat de "retornar els sòls edificats i en situació de disconformitat urbanística a la condició que els és pròpia, corresponent al de sòl no urbanitzable".

Una lectura que des de l'Associació de Veïns i Propietaris Sol i Aire tradueixen en la voluntat última de fer desaparèixer el barri. Per això, la comunitat havia fet una crida a totes les forces polítiques a reconsiderar aquest punt del Pla i a votar no a la seva aprovació fins que no s'hagi trobat una solució consensuada amb els veïns afectats. Cal recordar que, per exemple, a l'ERE de Sol i Aire hi resideixen aproximadament 130 persones repartides en 65 habitatges. L'entitat lamenta que aquests informes tècnics "sovint no tenen en compte les persones, ni la història dels bariis, sense conèixer la realitat humana que hi ha al darrera ni els esforços de tota una comunitat per construir un barri funcional als interessos de la Serra de Collserola". 

Següents passos

Ara, el pla torna a les mans de la Comissió d'Urbanisme d'àmbit metropolità i, si aquesta considera que les esmenes han quedat ben recollides, s'elevarà al conseller de Territori i Sostenibilitat, el conseller de Junts per Catalunya i exregidor de l'Ajuntament de Sant Cugat, Damià Calvet, i al govern de la Generalitat per la seva aprovació definitiva; un pla al qual, recordem, JxCAT hi ha votat en contra. 

Trobada amb els veïns 

Des del consistori, informen que, arran de l'aprovació del nou pla que no ha comptat amb el vistiplau de l'associació de veïns de la zona, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, s'ha posat en contacte amb l'entitat per "donar-los suport i plantejar una trobada amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per tal d'aclarir la situació en què quedaran les cases de Sol i Aire amb l'aprovació definitiva que no especifica, a l'espera del pla d'actuació, del seu futur. 

Carta dels veïns de Sol i A... by naciodigital on Scribd