El difícil retorn del Mercadet: «El dia més fluix de venda de la meva vida»

La redistribució de les paradetes ha provocat la creació de tres zones de mercat diferents pel nucli urbà

El Mercadet setmanal torna després de més de dos mesos suspès pel coronavirus
El Mercadet setmanal torna després de més de dos mesos suspès pel coronavirus | Ajuntament de Sant Cugat
28 de maig del 2020
El Mercadet dels dijous de Sant Cugat ha tornat amb el 100% de les paradetes després de gairebé tres mesos suspès a causa de la crisi sanitària derivada del coronavirus. Tot i això, el retorn ha estat marcat per la polèmica nova redistribució per "sorteig" que ha dividit el popular mercat entre la plaça d'Octavià, plaça Augusta, carrer Castellví, carrer de la Torre, carrer de la Creu, avinguda Cerdanyola i la Rambla del Celler; per garantir les distàncies de seguretat i evitar les aglomeracions de persones.

A plaça d'Octavià, nucli central del Mercadet, s'hi observa molta gent repartida en les poques parades repartides al llarg de l'espai. Al costat del xiprer, s'ubica la parada de Socosso, a qui el canvi només l'ha mogut uns metres de la seva àrea habitual davant del Monestir. Rosa Navarro explica que des de primera hora han notat com la gent "ha sortit en massa al carrer i tenen moltes ganes de comprar", afirma mentre aplica gel desinfectant a una clienta que anava a mirar uns mitjons. Un repartiment de paradetes del qual diu estar "molt contenta" i que valora "positivament" per tal d'aconseguir respectar les mesures de seguretat i protegir a la població.
 

Torna el Mercadet de Sant Cugat, amb una Plaça Octavià més buida de l'habitual Foto: Sergi Baixas


No obstant, darrere el Monestir, l'escenari i els ànims són radicalment diferent. A l'avinguda de Cerdanyola hi ha poca gent, i la majoria de paradistes estan dempeus esperant que algú s'animi a comprar-los algun producte. Així ho expliquen dues paradistes que lamenten la "mala sort" de la nova ubicació. "Entenem l'objectiu i la idea de fons de la redistribució, però a nosaltres ens ha tocat un lloc dolent i la gent no hi arriba", expliquen desitjant tornar a Octavià al més aviat possible. "Avui és el dia més fluix de venda de la meva vida", assevera. 
 

Les parades ubicades a l'avinguda de Cerdanyola Foto: Sergi Baixas


En el mateix sentit, tot i que amb força més gent a la zona, es manifesta en Pepe a Rambla del Celler. "L'Ajuntament ha creat sense voler tres mercats independents; això és un caos", afirma contundent. "Hi havia espai suficient per estar tots més junts sense haver d'escampar-nos per tot Sant Cugat. La gent va perduda", assegura. "Sabem que s'ha fet amb la millor voluntat del món, però aquesta no és la solució", sentencia Pepe. 
 

El Mercadet a la Rambla del Celler Foto: Sergi Baixas


Per la seva banda, l'Agustín, una mica més amunt dubta de si el consistori ha informat "prou" de la reobertura del Mercadet confessant que avui encara no ha venut quasi res. Tot i això, encara el futur amb optimisme, i entén que la gent tingui por i respecte a comprar als mercats amb l'amenaça del virus encara present, però espera que en un parell de setmanes la percepció canviï i el mercat "es torni a animar".