JxCAT s'oposa al nou pla de protecció del Parc de Collserola per protegir Sol i Aire de la seva extinció

En aquestes urbanitzacions no es permeten construir noves edificacions ni ampliacions de les existents

El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola
El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola | Wikipedia
27 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:35h
Els 10 consellers del grup metropolità de Junts per Catalunya votaran en contra del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) per garantir la supervivència del barri de Sol i Aire de Sant Cugat al ple del consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola de l'any 2010 va establir els límits del Parc i va identificar les construccions que quedaven fora d'ordenació en el seu interior. Alhora també van identificar determinats nuclis habitats amb la denominació Espais de Regulació Especial (ERE) -com també Mas Fortuny-, com a susceptibles d'un tractament urbanístic "detallat".

En declaracions a NacióSantCugat, el conseller de JxCat al consell de l'AMB i regidor de JxSTC a l'ajuntament de Sant Cugat, Joan Puigdomènech, explica que la població d'aquestes urbanitzacions -on no es permeten construir noves edificacions ni ampliacions de les existents-, tenen un compromís de "cura del territori més proper" i realitzen una "funció beneficiosa" dins del Parc que han demostrat en diverses ocasions al llarg dels anys mitjançant la creació de grups d'autoprotecció, garantint la neteja i seguretat de l'àrea, amb col·laboracions dels diferents agents de protecció del Parc, etc; esdevenint comunitats amb un alt nivell de cohesió social i d'ajuda mútua.

Puigdomènech assegura que el què s'hauria de fer és estudiar com "harmonitzar" la presència d'aquests nuclis en zona forestal i no conduir-los cap a la "desaparició" i acabar enderrocant aquestes urbanitzacions. Avisa però, que en cas d'aprovar-se finalment les modificacions del pla, no queda encara especificat el termini per "fer fora" als veïns d'aquestes zones perquè quedaran lligades a un programa d'actuació.

Per aquests motius, consideren que l'extinció d'un nucli habitat amb un "compromís potent" cap al Parc de Collserola no pot estar lligat a un termini temporal ni a altres consideracions. Així doncs, JxCat no votarà a favor de les modificacions introduïdes al text refós del PEPNat "per justícia" mentre subratllen que la pròpia Associació de Veïns de Sol i Aire va demanar per carta a tots els grups polítics del consell metropolità la votació en contra del nou pla.

Carta dels veïns de Sol i A... by naciodigital on Scribd