ple municipal

El Tribut Metropolità centra l'audiència pública de Sant Cugat

També hi ha hagut paraules per representants de les escoles Catalunya i La Mirada, Fridays For Future i col·lectius feministes

per Sergi Baixas / Anna Mira, Sant Cugat | 16 de desembre de 2019 a les 21:25 |
Intervenció de la plataforma contra el Tribut Metropolità a l'audiència pública de Sant Cugat. | Sergi Baixas
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'audiència pública de Sant Cugat ha començat dues hores després d'acabar el ple municipal del mes de desembre, d'una manera del tot insòlita. Una veïna de Sant Cugat, la Maria Àngels Cuadras, ha organitzat un sorteig -de Nadal- entre les desenes d'assistents que han assistit al torn de participació ciutadana. Entre els premis, una ampolla d'oli o un sopar a casa la veïna santcugatenca.
 

La intervenció sobre el Tribut Metropolità ha estat la més aplaudida pels veïns i la que més interpel·lacions ha generat. El dia que acabava el termini per pagar el nou impost, la plataforma en contra del tribut ha recollit signatures a les portes de l'ajuntament.
 
Ja a dins, una intervenció que ha reclamat que l'Ajuntament de Sant Cugat es faci càrrec dels 4,2 milions d'euros i que es retornin els rebuts pagats. També han demanat que es faci una consulta ciutadana per demanar si es vol seguir a la zona 1 o a la zona 2 del transport metropolità, una auditoria externa per saber de quina manera s'invertirà i el posicionament dels partits polítics al ple municipal.


L'actual regidor d'Hisenda de l'Ajuntament, Pere Soler, ha dit que la voluntat del govern és "estar al costat de la ciutadania". Ha recordat que aquest impost ni el cobra, ni el decideix l'Ajuntament de Sant Cugat. "Estem fent feina i els emplaço a reunir-nos". "Hem posat el nostre gra de sorra per qüestionar aquest tribut", ha expressat Soler.

Per part de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, ha explicat que el tribut és una de les diverses fonts de finançament que té l'àrea metropolitana. "Nosaltres hem defensat que sigui equitatiu entre els municipis i dins dels municipis". El govern metropolità va fer cas omís i el govern va demanar un contenciós administratiu contra la modificació de l'ordenança. "La nostra proposta és que no es retiri".


En aquest sentit, Cs ha manifestat que està en contra del tribut i ha anunciat que presentaran una proposta de resolució de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per demanar que es paralitzi i es recalculi l'impost. El seu portaveu, Aldo Ciprián, ha explicat també que demanaran a l'Ajuntament que "absorbeixi els 4,2 milions d'euros i que bonifiqui el 100% la ciutadania".L'educació, l'emergència climàtica i els col·lectius feministes també es fan sentir

Entre els torns de paraula s'han demanat passos endavant per l'escola La Mirada. Representants de l'AFA han reclamat respostes al govern per saber el projecte que hi ha previst pels pròxims anys. "No han adquirit cap compromís amb les famílies", els ha retret un dels pares als membres del govern santcugatenc. En aquest sentit, la responsable d'educació, Pilar Gornia, ha assegurat que s'està estudiant amb el Departament d'educació quina és la millor solució.

També han demostrat el seu malestar els pares i mares de l'escola Catalunya que no estan d'acord amb la manera com s'ha plantejat el model d'institut-escola que s'aplicarà el curs vinent. "Se'ns ha imposat un model que no té el suport de les famílies", s'han queixat. Per la seva banda, Gorina ha defensat aquest model educatiu i ha demanat "una mica de paciència" als pares i mares i ha explicat que hi ah una comissió mixta entre Generalitat, Ajuntament i escola que estan treballant per definir el model.

Un grup de joves del col·lectiu Fridays For Future de Sant Cugat han llegit un manifest on han aplaudit la declaració d'emergència climàtica que s'ha aprovat aquest mateix dilluns al ple municipal però ha recordat que tenen una reunió pendent amb l'Ajuntament i els exigeixen accions immediates a la ciutat. "Volem polítiques urgents, efectives, transgressores i valentes".Finalment un grup de dones membres de col·lectius feministes Hora Bruixa, Adventícies i Donesicultura han mostrat unes fotografies i han llegit un manifest sobre el presumpte assetjament laboral al Teatre-Auditori. Han demanat que l'anterior govern reconegués la situació, la portaveu i exalcaldessa de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha dit que en el moment que ho van saber, es van posar en marxa els protocols i es va obrir un expedient amb informació reservada. 

Les noies han demanat al nou govern que es revisin els protocols "que haurien fallat" i han demanat que es comprometin a "emetre una mirada feminista als casos". La tinenta d'alcaldia d'Igualtat, Núria Gibert, ha explicat que estan treballant per tenir "protocols garantistes", es farà formació al conjunt de la institució "perquè els circuits funcionin".
 

Cartells contra Pep Tugues a l'audiència pública de l'Ajuntament de Sant Cugat. Foto: Sergi Baixas 

 

Participació