«Amb un ambient sobreescalfat»: Així s'ha viscut l'últim ple de l'any a Sant Cugat

Entre d'altres s'han aprovat les ordenances fiscals pel 2020 i un acord per una Festa Major 100% inclusiva

Sessió del ple municipal de Sant Cugat.
Sessió del ple municipal de Sant Cugat. | Sergi Baixas
16 de desembre del 2019
Actualitzat el 17 de desembre a les 9:11h
Els 27 regidors del ple de l'Ajuntament de Sant Cugat han celebrat, aquest dilluns 16 de desembre, l'últim ple de l'any. Gairebé dues hores i mitja de debat i discussions que en diverses ocasions han pujat de to, en un "ambient sobreescalfat" a les portes del Nadal, com ha descrit el tinent d'alcaldia socialista, Pere Soler.

Un ple que ha aprovat les ordenances fiscals pel pròxim 2020. El govern ha declinat les 16 al·legacions presentades i que apujarà l'IBI dels contribuents santcugatencs en un 2,9%. La pressió fiscal però, es congela pel que fa als preus públics i es mantenen les bonificacions per a persones amb dificultats i famílies nombroses. El document ha tirat endavant amb els vots a favor del govern tripartit (ERC, PSC i CUP). Els dos partits a l'oposició (Junts per Sant Cugat i Ciutadans) hi han votat en contra, criticant l'increment de l'impost i la desestimació de les esmenes que han presentat.

També ha tingut llum verda, aquesta vegada només amb la negativa de Cs, la modificació de planejament per fer realitat el nou espai cultural al parc de Ramon Barnils. Tot i que encara està pendent de definir-ne els usos, el nou govern està compromès en tirar endavant l'equipament municipal. En aquest cas, Cs ha assegurat que hi està en contra perquè "el projecte restaria espai de parc".

Retrets i pujades de to amb la retirada de dues mocions

La sessió d'aquest dilluns ha viscut també moments de tensió i alguna pujada de to, tant durant el debat sobre ordenances fiscals, però sobretot amb les mocions presentades per Junts per Sant Cugat -sobre la llengua catalana i sobre el mecanisme fiscalitzador de la veritat. Les dues han estat retirades pel grup polític de l'oposició, un fet que ha incomodat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha titllat de "poc elegant", presentar la moció i després anunciar que es retira negant el dret a rèplica de la resta de regidors. Carmela Fortuny ha felicitat al PSC: "S'ha imposat el seny després d'un allau de crítiques". Una rèplica que el PSC ha fet al torn de précs i preguntes.

El mateix ha passat amb la moció sobre el mecanisme fiscalitzador per esclarir la veritat dels regidors. En aquest sentit, Carles Brugarolas (JxStc), ha demanat que cal "confiança mínima i imprescindible dels grups de l'Ajuntament". Brugarolas ha acceptat que és una moció "presentada per la incomoditat" però ha recriminat que l'equip de govern hagi presentat unes esmenes que demanin eliminar tots els acords. "Això és un insult", ha dit Brugarolas. En aquest sentit, Ingla ha dit que està d'acord amb l'objectiu de la moció però ha demanat que no es faci a través d'una moció en el ple municipal.

Inclusió, emergència climàtica i municipalització de l'aigua

Com ja s'havia anunciat, el ple municipal ha fet una declaració institucional per decretar l'emergència climàtica, també sobre el 30è aniversari de la convenció sobre els drets dels infants amb motiu del dia 20 de novembre, Dia internacional de la infància. Una altra declaració institucional ha estat en relació a l'adhesió de Sant Cugat a l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública (AMAP).

Això vol dir que l'ajuntament obtindrà assessorament i recursos per estudiar la viabilitat de municipalitzar la gestió de l'aigua. El govern ha assegurat que si és la manera més eficient i sostenible hi estan d'acord mentre que l'oposició s'ha posicionat en contra. La regidora de JxStc, Cristina Paraira, ha assegurat que estan "a favor de la salubritat, les bones condicions i en el menor cost possible". Pel que fa a Cs, Aldo Ciprián, ha estat clar i ha dit que la gestió de l'aigua "ha de ser el més econòmic i amb la màxima qualitat possible".

També s'ha afegit a les mocions institucionals, la presentada pels tres regidors taronges sobre una Festa Major inclusiva. En aquest sentit, tots els grups s'han sumat a la proposta de Cs per què les diferents activitats siguin 100% inclusives per a totes les persones amb trastorns mentals, discapacitats i diversitats funcionals als espais festius de la ciutat.

"Bon Nadal i bon any 2020", ha acabat el ple Ingla.