La Junta de Veïns de l'EMD acorrala Junts per Valldoreix pel Cas Palau

La moció s'ha aprovat amb els vots favorables de l'oposició en bloc

La sentència del Cas Palau ha centrat bona part del ple de Valldoreix del mes de maig
La sentència del Cas Palau ha centrat bona part del ple de Valldoreix del mes de maig | EMD
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:47h
El Cas Palau, igual que en el darrer ple a l'Ajuntament de Sant Cugat, també ha eclipsat el segon ple telemàtic de l'EMD de Valldoreix. L'oposició en bloc, malgrat els vots contraris del govern de l'ens local, han aprovat una moció nascuda arran de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem que confirma irregularitats en la construcció del PAV3 de la Rambla del Celler i corrobora l'existència de les comissions cobrades del 3% (en realitat un 4%) per CDC. 

En aquest escenari, s'havia presentat una moció per tal de rebutjar i condemnar la corrupció en totes les seves formes i reiterar el compromís de l'administració per a combatre-la. En aquesta, també es dona suport a l'Ajuntament de Sant Cugat perquè sol·liciti el retorn dels diners als seus hereus i recolzar a l'administració pública vallesana quan realitzi una auditoria. S'exigeixen responsabilitats i la dimissió als regidors que van estar al govern local durant aquell període i que JxSTC retorni les comissions al consistori, calculades en més de 167.000 euros.  

El vocal de la CUP, Ferran Margineda, explica que "els fets provats demostren que no es tractaven d'un cas puntual"; i que la sentència, parla literalment de la "colonització de l'administració". "Vergonya els hauria de fer obrir la boca sense haver fet la higienització dels seus espais comuns per eliminar el virus de la corrupció entre les seves files", ha etzibat. Margineda subratlla que la població té dret a "obtenir respostes i exigir responsabilitats"; i afegeix que "arriba un punt que toca dir: no cola, auditin, expulsin i tornin els diners robats".

Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta, només començar assegura que "presentar aquesta moció ens resulta tant desagradable a nosaltres com vosaltres haver d'escoltar-la, però és la realitat". La portaveu socialista recorda que Junts són els hereus de Convergència i ara "els toca acceptar les conseqüències" dels seus predecessors. 

En aquest sentit també s'ha expressat la vocal de Cs, Anna Cano, que sentencia que en una societat democràtica la corrupció "no té cabuda" i menys en càrrecs polítics que haurien de donar exemple a la resta de la ciutadania.

Finalment, tancava el torn inicial el portaveu d'ERC, Lluc Cahís, que lamenta que a dia d'avui, encara ningú hagi assumit responsabilitats; "o per mala praxi o per incompetència". El vocal republicà afirma que l'Ajuntament de Sant Cugat va patir un "sistema de corrupció organitzat durant anys, que permetia al govern anar dopats sistemàticament per guanyar les eleccions". 

Des de Junts per Valldoreix, és Bernat Gisbert qui reitera que el seu grup "condemna qualsevol mena de corrupció" mentre defensa que en la sentència "la licitació no es posa en dubte" i insisteix en que l'Ajuntament "no va fer res mal fet". Replica que a l'oposició, la sentència "li ve com anell al dit per ara fer de jutges" i avisa que moltes afirmacions que s'han fet durant els darrers dies es poden considerar injúries i calumnies. "Posaria la ma al foc 100.000 vegades per tots els polítics que hi ha hagut a l'Ajuntament de Sant Cugat; persones íntegres i honestes que únicament treballaven pel bé de la ciutat", ha sentenciat el portaveu.

Una afirmació que ha estat rebatuda pel portaveu de la CUP insinuant que "posar la mà al foc sense una certesa contrastada, és perillós". Margineda feia una última crida a Junts per Valldoreix perquè votessin "com a mínim" l'abstenció, malgrat que finalment si votessin que sí, seria un "toc d'alerta pels seus correligionaris" i els recomana que demanin començar una auditoria.

Tot seguit, el president de l'EMD, Josep Puig, saltava per criticar a l'oposició demanar "el cap de Mercè Conesa i de Lluís Recoder" i "mesclar conceptes". "Vinga a fer sang per intentar erosionar els 30 i pico anys de govern de CDC", exclama mentre defensa que actes puntuals de corrupció passen a tot arreu. "El caràcter llatí que impera en aquest país comporta alguns funcionaments d'aquest tipus, que reitero en què no són justificables, però cal senyalar que això passa a tots els nivells", relata Puig mentre finalitza amb un: "vinga a abocar merda".

Unes declaracions que Cahís ha destacat com "una de les intervencions més desafortunades de tot el mandat, intentant relativitzar i normalitzar la corrupció". I, en aquest cas dirigint-se al portaveu de Junts per Valldoreix, Bernat Gisbert, contestant que "per l'oposició això no és cap xollo. Xollo el vostre que us ha permès anar dopats a les eleccions des del 98", ha sentenciat el vocal groc. Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta també ha volgut ressaltar que "això no és res personal" i els exigeix que "en comptes de fer tantes voltes, facin net" mentre lamentava les paraules de Puig que li feien "explotar el cap". 

Valldoreix ciclable i l'instal·lació d'una pantalla led

Durant el Ple també es va aprovar convertir Valldoreix en una vila pedalable i segura i demanar a l'Ajuntament de Sant Cugat que es comprometi a connectar els dos territoris via carril bici. La Junta de Veïns també va aprovar per unanimitat escollir el dia de Sant Medir (3 de març) i Sant Cebrià (16 de setembre) com a festes locals del barri per l'any 2021; i es va donar llum verda a la instal·lació d'una pantalla de leds d'informació ciutadana a la plaça de Can Cadena i a la compra de mobiliari urbà pel nou parc del carrer del Brollador.