Gorina: «Al juny l'escola tindrà una funció social adaptada a la realitat del moment»

Sant Cugat es prepara per obrir portes de manera assistencial al juny i comença a planificar la tornada a l'escola del setembre amb moltes incerteses

La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina.
La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina. | Anna Mira
22 de maig del 2020
Actualitzat el 29 de maig a les 14:03h
La pandèmia del coronavirus ha obligat a acabar el curs de manera telemàtica. Milers d'estudiants i professors s'han hagut d'adaptar de manera immediata, a una nova realitat que en l'àmbit educatiu, també es preveu que serà llarga. Les preinscripcions pel curs 2020-21, la possibilitat d'obrir les portes dels centres educatius amb l'arribada de la fase 2 del desconfinament i amb els casals d'estiu a tocar, ha fet que la comunitat educativa hagi d'entomar un dels reptes més complicats dels últims temps: tornar a les aules i evitar contagis. 

En una entrevista amb NacióSantCugat, la regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina, es mostra optimista per tirar endavant "buscant solucions als problemes, tal com la ciutat ha fet fins ara". "Amb aquesta crisi cada dia ens trobem un repte nou". Gorina explica que donaran tot el suport i acompanyament necessari als centres educatius perquè puguin reprendre l'activitat però ha alertat que en aquesta crisi "la salut està per sobre de tot i la infància vulnerable serà la prioritària". 

- El curs s'acabarà de manera virtual, com s'ha gestionat l'educació telemàtica a Sant Cugat? 

- Des del tancament de les escoles, hem reunit totes les impressores 3D dels centres educatius de Sant Cugat i les hem portat al FABLab per col·laborar en produir material sanitari. També hem posat en marxa un espai web de petita infància de 0-3 anys amb consells per connectar amb les famílies. 

- Hi ha hagut bretxa digital a Sant Cugat?

- No ha estat molt extensa, en comparació amb altres ciutats de l'entorn però sabíem que tindríem una quantitat de persones sense les possibilitats tecnològiques per seguir el curs. S'ha treballat de manera coordinada amb el Departament d'educació, regidoria serveis socials, educació i les direccions dels centres per fer-hi front. En total hem donat 315 ordinadors, 78 provenen de l'associació sense ànim de lucre Labdoo i 237 dels centres educatius. També s'han lliurat 200 targetes SIM per garantir la connectivitat a totes les famílies. 

- Els ha sorprès la quantitat de famílies amb bretxa digital a Sant Cugat?

- Ens ha sorprès una mica, no excessivament, però jugàvem amb uns números més baixos. A Sant Cugat no tothom viu amb les mateixes condicions. Si abans els centres educatius de la ciutat col·laboraven amb Labdoo per portar ordinadors a països amb moltes deficiències, en aquest moment els estem portant a les famílies de Sant Cugat. També hem fet una crida a Sant Cugat Empresarial i Boehringer ens ha lliurat un total de 50 ordinadors que aniran íntegrament a l'alumnat de Sant Cugat. I també estem rebent actes de generositat i de sensibilitat de santcugatencs que donen ordinadors que tenen en desús. 

- Quin ús tindran aquests ordinadors quan s'acabi el curs?

- Tenim prevista una segona fase perquè els ordinadors de Labdoo, que treballa contra la bretxa digita, puguin quedar-se a les famílies. 

- Vostè va fer una crida a fer les preinscripcions telemàticament, s'està complint amb el que es va demanar? 

- Van a bon ritme. La gent s'ha mullat força a les inscripcions telemàtiques. Dimecres es va obrir la preinscripció presencial però no hi ha hagut aglomeracions. Està sent menys complicat del que pensàvem.

- En una entrevista amb el director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental, va comentar que hi havia famílies que no estaven preinscrivint a P3 perquè no sabien si portar els seus fills al setembre. S'hi estan trobant a Sant Cugat?

- Estem tenint força demanda però és un any que les matrícules fora de termini -la matrícula viva- serà una constant. Ens convé tenir marge als grups per poder acollir la gent que ara està espantada i que potser no veu clar que els seus fills puguin començar amb normalitat al setembre. Pot ser que ens hi trobem, però ara mateix és un interrogant. La recomanació és que tothom faci les preinscripcions. 

- S’està fent reserva de places per matrícula viva? 

- El curs que ve la matrícula viva serà de noves incorporacions al sistema educatiu i caldrà preveure-ho. La meva resposta és que es faci la preinscripció i després ja es valorarà si els porten o no. De tota manera, tothom té un compromís i per tant si detectem que hi ha absentisme a P3 s'estudiarà que passa perquè potser hi ha nens que hauran quedat fora del primer centre escollit i altres que tindran plaça i no hi aniran. 

- Sant Cugat està preparada per donar resposta a P3?

- A P3, amb les places dels centres públics i concertats i amb les dades del padró ens quadra i fins i tot ens sobren algunes places. Ens estem movent en la mateixa lògica que la resta d'anys i l'any passat en van sobrar.

- I en l'ensenyança obligatòria es preveu haver d'obrir noves línies?

- Tenim incerteses que tenen fruit de la crisi del coronavirus com per exemple si hi haurà un desplaçament d'alumnat de privada a concertada o de concertada a pública i tenim alguns cursos molt ajustats, per tant no ho descarto haver d'obrir noves línies, però no ho asseguro. El que sempre hem fet és plantar-nos amb 27 alumnes per grup, i si augmenta, preferim desdoblar un grup que no tenir un nombre desmesurat d'infants. De moment no s'ha augmentat a la preinscripció però si cal ho farem.

- Sant Cugat té un elevat nombre d'escoles privades i concertades a les quals és possible que hi hagi famílies que de cara al curs vinent no puguin pagar les quotes. En tenen constància? 

- Hem tingut alguna pregunta en aquest sentit, de manera residual. Aquests centres, en la gran majoria estan sent comprensius amb la situació actual.

- Algunes famílies han hagut d'escollir escola amb poca informació o sense haver-la pogut veure. Com s'han gestionat les visites virtuals dels centres educatius? 

- Això depenia de cada centre i cadascú ho ha fet amb el seu estil. Tots els centres han fet un esforç perquè la seva pàgina web sigui una finestra per les famílies. Han actualitzat la pàgina web el millor que han pogut.

- Les escoles bressol podran obrir a partir de la fase 2 amb mesures de sanitat estrictes. Com s'estan adequant els centres a la nova realitat?

- Podran obrir durant els mesos de juny i juliol i es prendran totes les mesures sanitàries. De tota manera cal tenir en compte que a la fase 2 aquests infants ja s'hauran relacionat amb moltíssima gent. Actualment s'està parlant amb les famílies quines tenen previst portar la canalla i qui no per saber com ens organitzem. 

- Les escoles i instituts també podran obrir les portes amb la fase 2 però per fer activitats no lectives. Com ha de ser aquesta reobertura?

- La del juny és una situació fàcil de resoldre tot i que tot just ara s'està començant  treballar-hi. L'objectiu és atendre als grups que acaben etapa, fer atencions personalitzades i obrir el parvulari, perquè hi ha famílies que tenen una necessitat important perquè els pares han d'anar a treballar de manera presencial.
 

Regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina, durant l'entrevista telemàtica. Foto: Anna Mira



Cal tenir clar que el concepte d'educació canviarà. L'escola té diverses funcions i en aquest moment no serà una funció educativa com estem acostumats sinó que tindrà una funció més social adaptada a la realitat del moment. Hem de canviar de xip i ho farem de la millor manera possible.

- Estan preparades les escoles per obrir?

- Es podran fer activitat de comiat o de suport a la selectivitat, per exemple, però seran les inspeccions educatives que han de donar el vistiplau a tots els centres, també les escoles bressols, siguin públiques o privades. Ara la sanitat, està per sobre de tot. 

- De cara el curs vinent es plantegen grups reduïts i sense intercanvi de professorat, com valora la proposta del govern de la generalitat en aquest sentit?

- El 13 és un número complicat perquè suma 25 i en molts grups tenim 27 alumnes, per tant el Departament haurà de flexibilitzar-ho a 14 infants per grup.

- No totes les escoles disposen d'espai suficient per garantir les distàncies de seguretat, s'incorporaran altres espais municipals per seguir el curs?

- La responsabilitat és del Departament d'Educació però nosaltres sempre anem de la mà i ajudarem amb tot el que calgui. Encara falta molt pel setembre, falten moltes informacions i no sabem cap on anirà tot plegat. Estem disposats a cedir espais i a col·laborar amb tot allò que puguem però l'anàlisi dels centres es farà des del Departament. Vull posar en valor que tenim unes direccions dels centres molt competents i s'haurà d'estudiar cas per cas.

- Hi haurà casals d'estiu a Sant Cugat? 

- S'hi està treballant. A Sant Cugat a banda dels municipals, també n'hi ha que organitzen entitats i associacions i les AFAs. Per fer-se, totes hauran de complir les normatives del departament. Les AFAs ens han fet una proposta conjunta que veiem amb bons ulls però que ha de ser viable. Com ajuntament facilitarem a totes les entitats el que puguem per fer els casals amb les mesures que marqui la Generalitat però és evident que no podran ser massiu. També recomanem que els casals es desplacin el mínim, no serà un estiu per anar amunt i avall. La situació és diferent i tot s'ha d'adaptar perquè la salut està per sobre de tot i pel govern de Sant Cugat, la infància vulnerable serà prioritària.