El govern carrega contra JxSTC per la corrupció de CDC a Sant Cugat

Els tres partits del govern amb la suma de Cs demanen el retorn dels 167.000 euros i la dimissió de tots els càrrecs públics dels regidors que van estar als governs convergents fins el 2009

La tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Loures Llorente al ple municipal de maig.
La tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Loures Llorente al ple municipal de maig. | ND
18 de maig del 2020
Actualitzat el 19 de maig a les 9:22h
La corrupció pel cas Palau han centrat un dels moments més durs dels últims plens municipals de Sant Cugat. Acusacions i retrets entre els actuals partits al govern (ERC, el PSC i la CUP) a més de Cs i el principal grup de l'oposició (Junts per Sant Cugat) pel "major cas de corrupció política jutjat i amb sentència ferma de Catalunya", ha afirmat la tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente. 

El govern ha presentat una moció d'urgència per exigir als anteriors governs locals de CDC, PDECat i Junts per Sant Cugat, que retornin la suma de 167.040 euros que es van cobrar amb comissions irregulars per la construcció del PAV3, tal com contempla la sentència del Tribunal Suprem pel Cas Palau i per demanar "l’assumpció de les responsabilitats polítiques de tots els regidors i regidores de Sant Cugat de CDC del període afectat fins al 2009. En aquest sentit es demana les seves corresponents dimissions de les responsabilitats públiques que estiguin ocupant en aquests moments". La moció aprovada doncs, té per objectiu estudiar com recuperar els imports del Cas Palau que afecta l'ajuntament de Sant Cugat. 

La batalla dialèctica entre uns portaveus de les diferents formacions indignats per la situació de corrupció que afecta la ciutat i una líder de Junts per Sant Cugat (JxSTC) i exalcaldessa de la ciutat, Carmela Fortuny, condemnant la corrupció i fent bandera de la ciutat que han construït, ha convertit el debat polític en un ring de boxa on els cops s'aturaven sense casc ni proteccions. "CDC es finançava a través d'un sistema d'arquitectura de corruptela amb Ferrovial, ningú ha estat condemnat -de Sant Cugat- però hi ha hagut una influència claríssima", ha etzibat Llorente en el primer assalt. 

El líder socialista, Pere Soler, ha demanat explicacions i disculpes "per la mala praxi a Sant Cugat" per part de responsables polítics convergents. "Necessitem veure gestos de penediment dels actors durant la corrupció i no tirar pilotes fora com fan". 

En el mateix sentit, el portaveu dels republicans, Francesc Duch, s'ha sumat a la condemna i ha demanat dimissions dels regidors del moment. "Fa massa temps que Sant Cugat va relacionat amb la corrupció i amb les sospites administratives". Duch ha anat més enllà i ha asseverat que tenen la sensació que "hi ha regidors de JxSTC que se'ls ha utilitzat per blanquejar un partit corrupte". 

Per la seva banda, el líder taronja, Aldro Ciprián, ha agraït la moció del govern però ha criticat no haver fet res per destapar la corrupció en els governs anteriors. 

Fortuny s'ha cenyit en condemnar la corrupció "vingui d'on vingui" i ha reiterat que ningú de Sant Cugat, ni polítics ni personal tècnic "ha estat ni investigat, ni encausat ni condemnat a la sentència". I ha expressat que "CDC ja ha estat condemnada i ha de fer front a la devolució dels diners". 

La líder de JxSTC ha acusat les declaracions del tripartit de ser "injúries i calúmnies". "Fa molt de temps que observem que no tenen problemes d'embrutar-ho tot per un interès electoral i per justificar el pacte de govern", ha sentenciat Fortuny. Com si d'un acarament es tractés, Llorente ha respost "hi ha un cinisme en aquest plenari que fa por" i ha acusat Fortuny de fer servir els treballadors municipals d'escut. "Els corruptes són gàngsters polítics", ha afegit Llorente. Fortuny ha insistit al govern que "resolguin els problemes actuals i no facin de jutges". 

La sentència del Suprem 

La Sala II del Tribunal Suprem ha confirmat que la cúpula de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va cobrar una comissió irregular del 3% per la construcció del pavelló esportiu (PAV3) de Sant Cugat del Vallès. En sentència ferma, l'alt tribuanal condemna amb nou anys i vuit mesos de presó, i multa de 4,1 milions d'euros, a qui va ser màxim responsable del Palau de la Música Catalana Fèlix Millet, i la de 7 anys i 6 mesos de presó i multa de 2,9 milions d'euros al també exresponsable de la mateixa entitat Jordi Montull. El Suprem ratifica a més que tots dos hauran de tornar 23 milions d'euros a les estructures de Palau (Consorci, Fundació i Associació) els fons van desviar en profit propi. 
 

Sentència del Suprem del Ca... by naciodigital on Scribd