Aprovada inicialment l'ordenança per la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat

El trànsit quedarà restringit al centre de la ciutat per als vehicles que no tinguin el distintiu de la DGT

Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat.
Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:29h
El ple municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment l'ordenança municipal de la Zona de Baixes Emissions amb l'abstenció dels grups de l'oposició (JxSTC i Cs). El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports, José Gallardo, ha animat a la ciutadania a fer al·legacions a la proposta inicial de l'ordenança. "Estem oberts a tota proposta tant de la ciutadania com dels grups de l'oposició". 

Els partits de l'oposició s'ha abstingut perquè consideren que no és un projecte prioritari a la ciutat amb la crisi del coronavirus, una consideració que no comparteix el govern. "Creiem que ara és el moment de fer canvis amb la mobilitat, en un moment quan es tornarà a una nova normalitat", ha expressat Gallardo qui ha recordat que tot i que es pugui aprovar finalment al ple municipal de juliol, serà el govern qui "decideixi quan entra en vigor" la nova Zona de Baixes Emissions.

La proposta d'ordenança afecta a tot el centre de Sant Cugat, delimitat per la Ronda Nord, el carrer de Sant Crist de Llaceres, el Passeig de Valldoreix i la carretera de Vallvidrera. L'horari d'aplicació serà els dies laborables des de les 7 h a les 20 h. Igual com passa a la capital catalana, aquells que no tinguin el distintiu de la Dirección General de Tráfico (DGT), no podran circular per la zona del centre de la ciutat. 

Controls d'accés amb càmeres

El control de vehicles es farà amb càmeres de lectura de matrícules situades a les entrades i sortides de la ciutat. Encara està pendent de determinar el nombre i la seva ubicació exacte però Gallardo ha avançat que també es podrien incorporar alguns vehicles de la policia amb càmeres instal·lades per fer un control mòbil. 

Actualment a Sant Cugat el parc de vehicles considerats com a contaminants que no disposen del distintiu es troba en el 16% del total. En aquest sentit, el govern apunta a estudiar algunes mesures o bonificacions però l'ordenança no en contempla. 

Pel que fa a les sancions està previst classificar-les en lleus (fins a 100 euros de multa), greus (fins a 200 euros) i molt greus (fins a 500 euros). A més, es preveu un càrrec del 30% per aquelles persones que siguin reincidents, és a dir, que cometin la mateixa infracció en el termini d'un any.