Educació proposa grups de 13 o 15 alumnes per aula el curs vinent

El Departament planteja que els centres funcionin amb grups "reduïts i estables" d'entre 12 i 13 alumnes a primària i de 15 a secundària

Escola de Sant Cugat del Vallès.
Escola de Sant Cugat del Vallès. | Aj. Sant Cugat
NacióDigital
17 de maig del 2020
Actualitzat el 18 de maig a la 13:44h
El Departament d'Educació planteja que el pròxim curs els centres funcionin amb grups "reduïts i estables" d'entre 12 i 13 alumnes a primària i de 15 a secundària, tal com ha explicat el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, al programa Preguntes Freqüents TV3.

L’objectiu, segons González-Cambray és “que tota la formació sigui presencial”, i en els casos en què no hi hagi espais suficients per acollir aquest augment de grups, s’haurà de fer modalitat “híbrida”, amb classes presencials i, en part, telemàtiques. Pel que fa a l’obertura de centres al juny, la intenció és que es puguin obrir quan els territoris arribin a la fase 2, però no per fer-hi activitat lectiva, seguint un pla que el Departament d’Educació presentarà la setmana vinent.

En les dues últimes setmanes s’han produït reunions amb els diversos agents de la comunitat educativa per elaborar el pla de desconfinament, així com amb el Departament de Salut i el d’Exteriors, per saber què s’està fent arreu d’Europa.

Aquest pla haurà de ser validat pel Govern i pel Procicat, i després es donarà a conèixer a la comunitat educativa. González-Cambray ha explicat que la proposta de Catalunya serà “menys restrictiva” que la que ja han plantejat algunes autonomies. 

Una de les “certeses” que hi ha és que les escoles i instituts s’obriran en la fase 2 del desconfinament, cosa que podria ser al juny. "Tot l'alumnat ha de poder tornar en algun moment a l'escola o l'institut", diu el director general, però reiterant que l’objectiu no és fer activitat lectiva sinó oferir tutories i acompanyament als alumnes, especialment als que tanquen una etapa educativa.

L’objectiu del setembre és poder iniciar el curs de manera presencial per a tothom

En canvi, al setembre l’objectiu sí que és poder iniciar el curs de manera presencial per a tothom, i això implicarà que caldrà trobar més espais i més docents, ja que les mesures de distanciament obligarà a augmentar els grups, Amb els criteris que estableixi la Conselleria, cada centre haurà d’elaborar el seu propi pla de desconfinament.

Ara per ara, un dels treballs importants que s'estan fent i s'han de fer és estudiar tots els espais de què es pot disposar per acollir aquests grups, que han de permetre "establir la traçabilitat" en cas que sigui necessari. En els casos en què no sigui possible que tots els alumnes vagin a l'escola per manca d'espais, González-Cambray ha dit que s'haurà de veure "quins nivells i grups educatius es prioritzen".

Protecció Civil insisteix en garantir les mesures de seguretat

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha dit al '324' que s'ha de "defugir" de pensar que els centres educatius podran obrir i reprendre l'activitat educativa "automàticament" un cop els territoris vagin entrant en fase 2, i que un poc es puguin obrir les escoles al juny, s’haurà de garantir que les activitats es facin seguint totes les mesures de seguretat.

Delgado ha fet referència a la necessitat de tenir “un bon pla de desconfinament”, i que aquest haurà de passar pel Procicat. L’aplicació d’aquest pla té “un procés”, “unes prioritats” i ha de contemplar les incerteses que existeixen. A més, ha dit que s’han de prioritzar els infants i col·lectius més vulnerables, igual que amb els casals i les activitats d’estiu, que s’han de fer sempre que les circumstàncies garanteixin la seva seguretat.