La cultura santcugatenca s'enfronta amb «caliu i solidaritat» a la pandèmia

Una taula de debat telemàtica organitzada per Òmnium Sant Cugat amb quatre entitats de la ciutat per compartir sentiments i reflexions sobre l'afectació del coronavirus a l'activitat cultural de la ciutat

16 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:40h
Una diagnosi de l'afectació de la pandèmia al món cultural de la ciutat
Una diagnosi de l'afectació de la pandèmia al món cultural de la ciutat | Gausacs
Incertesa. Totes les entitats santcugatenques coincideixen en la incertesa que depararà el futur immediat en la represa de la vida cultural de la ciutat que resta, únicament, en mans de l'evolució de la crisi del coronavirus. Òmnium Sant Cugat ha organitzat aquest dissabte una taula de debat telemàtica conduïda pel seu president, Jaume Angerri, amb quatre entitats per intentar aportar una mica de llum a l'afectació de la pandèmia a la cultura popular del municipi de cara a les pròximes setmanes i compartir sentiments i reflexions.

Des dels Gausacs, el president dels Castellers de Sant Cugat, Enric Aguadé, explica que la seva activitat "requereix de contacte físic estret i assaigs en recintes tancats" i, per això, apunta que fer castells i les restriccions de distanciament social són "incompatibles". Per tant, Aguadé senyala que l'activitat castellera quedarà suspesa fins que el manteniment de les distàncies entre les persones no sigui un requisit, tot i que assegura que l'entitat suplirà aquesta mancança troncal amb altres iniciatives.

En aquest sentit també es pronuncia el membre de la junta de l'Esbart de Sant Cugat, Quim Pla, que "amb molt d'optimisme" no preveuen recuperar l'activitat fins al mes de setembre, ja que l'activitat precisa igualment de contacte íntim. Per altra banda, Pla també ha apuntat al cost econòmic a part de l'humà, que ha suposat la crisi de la Covid-19 per a l'Esbart, que els ha obligat a aplicar un ERTO a la plantilla i a estar preocupats pel "forat negre" que suposa mantenir el lloguer d'un local que no poden utilitzar.

La presidenta de l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, Anna Valderrama, indicava també el perjudici que suposa pel centre tenir despeses estructurals fixes a mantenir i a membres de la plantilla. Tot i això, Valderrama explica que la pandèmia ha comportat certs avantatges que ajudaran als professionals de l'Escola ha adaptar-se a noves eines tecnològiques que els permetran millorar el seu projecte de cara al futur.

Finalment, per part dels Diables de Sant Cugat, el seu president Roger Ricart, ha exposat que malgrat que el coronavirus hagi estroncat la celebració del 30è aniversari de l'entitat, estan molt il·lusionats en poder commemorar l'any vinent el 30+1 i portant, ara sí, una trentena de colles de Diables d'arreu del país per participar en els diferents correfocs del municipi previstos pel 2021.

Durant la trobada s'ha destacat reiteradament la voluntat de "mantenir viu el caliu durant el confinament" amb els santcugatencs i la fortalesa de les entitats que han demostrat "ser socials i solidàries durant aquests dies tan complicats".