Què podré fer (i què no) en la fase 0,5 del desconfinament a Sant Cugat?

A Barcelona i a les regions metropolitanes, el comerç funcionarà sense cita prèvia i els museus i biblioteques recuperaran l'activitat, però les terrasses continuaran tancades i no es podran visitar familiars

El mercat de l'Abaceria, en un dia de confinament.
El mercat de l'Abaceria, en un dia de confinament. | Martí Urgell
15 de maig del 2020
Actualitzat el 16 de maig a les 15:58h
El Govern i l'Ajuntament de Barcelona van proposar ahir a l'Estat que Barcelona i les regions metropolitanes que l'envolten -nord i sud, amb excepcions com ara l'Alt Penedès i el Garraf- passessin a una fase intermèdia del desconfinament, entre la 0 i la 1, per començar a flexibilitzar les restriccions. El govern espanyol l'ha acceptat avui i això és el que canviarà en aquesta nova etapa, que arrencarà dilluns. 

- Hauré d'anar a comprar amb cita prèvia? El comerç minorista ja podrà funcionar sense haver de demanar hora abans. Pel que fa a la compra en supermercats, no hi ha cap modificació sobre la situació actual. Una de les novetats és que les llibreries ja poden tornar a funcionar complint amb les mesures de seguretat adients per evitar contagis, com s'està fent en tot el comerç en fase 1.

- Podré anar a la biblioteca? Només en règim de préstec de llibres. Aquests dies la Diputació de Barcelona està estudiant de quina manera podran obrir les biblioteques de xarxa de biblioteques com les de Sant Cugat per poder garanitr les distàncies i les mesures als treballadors.  

- Estaran oberts els llocs de culte? A un terç de la seva capacitat.

- Podré visitar museus? Com en els llocs de culte, l'activitat es reprendrà només a un 30% de la capacitat habitual dels recintes. A Sant Cugat a partir de dilluns es mirarà de quina manera es podrà fer la reobertura.

- Ja estaran obertes les terrasses? No, encara no. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assenyalar ahir que confien que tornin a funcionar a partir del 25 de maig, quan s'espera que la capital catalana ja entri a la fase 1. Quan reobrin, només ho podran fer a un 50% de la seva capacitat habitual.

- Podré anar a visitar familiars i amics? Tampoc. La fase 1 permet trobades de fins a deu persones en cases particulars o bé al carrer, però en la fase intermèdia que ha acceptat el Ministeri de Sanitat no estan previstes.

- Les vetlles seran tan restringides? Ho seran menys que ara, que només poden fer-se amb menys de cinc persones. En fase 1, hi poden haver fins a deu assistents.

- Les escoles continuen tancades? Sí, però es podrien obrir per desinfectar i per tasques administratives, com també les instal·lacions científiques.

- Em podré moure de municipi? No, encara no. De fet, la Generalitat recomana que el desplaçament entre pobles tampoc es produeixi encara que ja s'estigui en fase 1.

- La mascareta serà obligatòria al carrer? Així ho vol el Govern -ho ha plantejat formalment a l'Estat-, però l'última paraula la té l'executiu espanyol. La mascareta, això sí, és obligatòria des de dilluns de la setmana passada al transport públic.