Què podré fer (i què no) a Sant Cugat en la fase 0,5 del desconfinament?

Si l'Estat accepta la proposta, el comerç podria funcionar sense cita prèvia i els museus i biblioteques recuperarien l'activitat, però les terrasses continuarien tancades i no es podria visitar familiars

Què es podria fer -i què no- en cas que el govern espanyol accepti la demanda?
Què es podria fer -i què no- en cas que el govern espanyol accepti la demanda? | Sergi Baixas
Andreu Merino / Oriol March
14 de maig del 2020
Actualitzat el 16 de maig a les 11:53h
El Govern i l'Ajuntament de Barcelona han proposat aquest dijous a l'Estat que Barcelona i les regions metropolitanes -com el Vallès Occidental- que l'envolten -nord i sud, amb excepcions com ara l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Montseny- passin a una fase intermèdia del desconfinament, entre la 0 i la 1, per començar a flexibilitzar les restriccions. Què es podria fer -i què no- en cas que el govern espanyol accepti la demanda? Ho repassem.

- Hauré d'anar a comprar amb cita prèvia? Si prospera la proposta, el comerç minorista ja podria funcionar sense haver de demanar hora abans. Pel que fa a la compra en supermercats, no hi hauria cap modificació sobre la situació actual. Una de les novetats és que les llibreries ja podrien tornar a funcionar complint amb les mesures de seguretat adients per evitar contagis, com s'està fent en tot el comerç en fase 1.

- Podré anar a la biblioteca? Només en règim de préstec de llibres.

- Estaran oberts els llocs de culte? A un terç de la seva capacitat.

- Podré visitar museus? Com en els llocs de culte, l'activitat es reprendria només a un 30% de la capacitat habitual dels recintes.

- Ja estaran obertes les terrasses? No, encara no. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat que confien que tornin a funcionar a partir del 25 de maig, quan s'espera que la capital catalana ja entri a la fase 1. Quan reobrin, només ho podran fer a un 50% de la seva capacitat habitual.

- Podré anar a visitar familiars i amics? Tampoc. La fase 1 permet trobades de fins a deu persones en cases particulars o bé al carrer, però en la fase intermèdia que planegen l'Ajuntament i el Govern no estarien acceptades.

- Les vetlles seran tan restringides? Ho serien menys que ara, que només poden fer-se amb menys de cinc persones. En fase 1, hi poden haver fins a quinze assistents.

- Em podré moure de municipi? No, encara no. De fet, la Generalitat recomana que el desplaçament entre pobles tampoc es produeixi encara que ja s'estigui en fase 1.

- La mascareta serà obligatòria al carrer? Així ho vol el Govern -ho ha plantejat formalment a l'Estat-, però l'última paraula la té l'executiu espanyol. La mascareta, això sí, és obligatòria des de dilluns de la setmana passada al transport públic.