Els santcugatencs ja poden enviar les propostes per als 2,5 milions d'euros dels pressupostos participatius

Les propostes es poden presentar fins al 21 de juny a través d'Internet

Les propostes de barri i per al barri han de tenir un pressupost màxim de 50.000 euros
Les propostes de barri i per al barri han de tenir un pressupost màxim de 50.000 euros | Ajuntament de Sant Cugat
14 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:57h
S'inaugura la segona fase dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de Sant Cugat. Els santcugatencs ja poden començar a presentar les seves propostes per promoure projectes que millorin l'entorn, la qualitat de vida del veïnat i contribueixin a reactivar l'economia local en l'actual context de crisi.

Un total de 2.550.000 milions d'euros del pressupost municipal del 2020 i 2021 que, a més de servir com a eina de cohesió social i participació, esdevindran en projectes més arrelats a les necessitats i mancances de cada barri.

Durant la primera fase, per tal de treballar amb una perspectiva de barris i des dels barris, entre els mesos de gener i abril es va dur a terme un treball previ d'anàlisi i diagnosi que ha permès detectar les necessitats i els temes prioritaris que es volen treballar en les propers anys en cada zona. 

Uns documents "molt útils" ha dit el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, que "ha permès establir unes línies estratègiques i elaborar uns programes de barris molt complerts". Simarro ha valorat positivament la feina prèvia feta fins ara que ajudarà tant a l'Ajuntament com als Consells de Barri a orientar les propostes que arribin des dels pressupostos participatius.

Per altra banda, malgrat la crisi del coronavirus, han explicat que han decidit continuar endavant perquè es tracta d'una iniciativa que aposta per projectes més petits que requereixin menys de temps de redacció, contractació i execució que permetrà a l'administració donar resposta més ràpid i que podran donar feina a empreses i professionals de la ciutat. Això sí, enguany, degut a la crisi sanitària, només es podran presentar les propostes a través d'Internet fins al 21 de juny.

Característiques de les propostes

Les propostes de barri i per al barri han de tenir un pressupost màxim de 50.000 euros en cas de les propostes d'inversió (o de 150.000 euros si són propostes si afecten més d'un barri del centre) o 5.000 euros en el cas de les propostes del pressupost ordinari. Totes aquestes han d'estar emmarcades en una o més de les línies estratègiques consensuades durant la primera fase de diagnosi de cada barri. 

Totes les propostes es validaran a nivell tècnic i del Consell de Barri i les vàlides es presentaran, debatran i treballaran en els propers mesos en un taller ciutadà amb l'objectiu de poder fer la votació ciutadana al gener de 2021.

Consens entre barris

Simarro ha explicat que en la majoria de barris han coincidit a l'hora de destacar algunes de les qüestions que consideren prioritàries com ara: promoure i potenciar activitats per a joves i gent gran, donar suport a les entitats, reforçar els equipaments de barri o impulsar accions amb perspectiva de gènere.

També es reclama potenciar espais de trobada i convivència, millorar la il·luminació i accessibilitat de l'espai públic, facilitar l'accés a l'habitatge i impulsar projectes cooperatius i col·laboratius. Tot dintre d'una voluntat de crear uns barris pacificats per vianants i bicicletes que fomentin l'eficiència energètica, el reciclatge i la reducció de residus.