Sant Cugat en Comú demana «aprofitar» la desescalada per impulsar un model de ciutat més just i sostenible

Els comuns han proposat un document al govern municipal amb mesures per prioritzar la lluita contra la desigualtat i la transició ecològica

Membres de l'executiva local de Sant Cugat en Comú
Membres de l'executiva local de Sant Cugat en Comú | Sant Cugat en Comú
NacióDigital
04 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:00h
Sant Cugat en Comú ha presentat a l'equip de govern un conjunt de mesures per impulsar un pla de recuperació econòmica, social i ambiental que aprofiti per afrontar "reptes de ciutat". A través d'una "contribució positiva" han elaborat el document "Com és el Sant Cugat on volem tornar?" amb aportacions d'experts i persones d'entitats i associacions locals, per conduir la desescalada cap a un model més just i sostenible de ciutat.

Els comuns consideren que durant el període de confinament s'han agreujat desigualtats, però també han desaparegut problemes que, amb la recuperació de la normalitat diuen, és important "evitar que es tornin a fer presents". En declaracions a NacióSantCugat, el coordinador de Sant Cugat en Comú Ramon Gutiérrez explica que la intenció és "aprofitar el moment de reactivació de la ciutat per canviar totes aquelles coses que no funcionaven, o directament no ens agradaven, i impedir que tornin a la palestra".

En primer lloc, proposen mesures d'acció sociocomunitària, que tingui en compte el cost educatiu, social i emocional que està suposant el confinament per als escolars. En aquest sentit, destaquen que l'Ajuntament impulsi un programa educatiu d'estiu que lluiti contra la desigualtat educativa i a favor de l'èxit escolar de tot l'alumnat. Per altra banda, també aposten per engegar un projecte comunitari de construcció de ciutadania que sigui alhora "crític, lliure, creatiu i dissident" com a motor de transformació social.

La creació d'un Escut Social Local

En segon lloc, des de Sant Cugat en Comú proposen crear un Escut Social Local, amb propostes que permetin una sortida col·lectiva de la crisi per tal que ningú es quedi enrere. Mesures que van des d'un programa per a pal·liar els efectes de la solitud no volguda, prevenir situacions de risc de persones grans, reforçar el sistema d'atenció domiciliària.

També proposen estudiar la implementació d'ajuts socials a partir de moneda local o crear un Fons Públic Local amb l'objectiu d'articular instruments de finançament per al desenvolupament econòmic de la ciutat. 

Finalment, tenint en compte la "nova realitat" de distància social, aposten per redissenyar l'espai públic amb pintura -no obres- que permeti ampliar voreres als carrers més transitats i donin més facilitats per a l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport. També demanen aprofitar el confinament per fer plans de "transformació urbana" que ens ajudin a evitar l'expansió dels vehicles privats i millorar el transport col·lectiu.