El trànsit, l'habitatge i la manca d'aparcament; el podi dels problemes dels santcugatencs

Segons les dades extretes de la darrera onada de l’Observatori Sociològic de Sant Cugat

Rambla del Celler
Rambla del Celler | Adrià Costa
NacióDigital
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:47h
El trànsit (32,8%), l'habitatge (22,4%) i la manca de llocs d'aparcament (17,1%) són els principals problemes de la ciutat segons els santcugatencs. Així ho revela la darrera onada de l’Observatori Sociològic de Sant Cugat que també apunta que una gran majoria de la població té interès i està sensibilitzada pel canvi climàtic i els seus efectes.

L’emergència climàtica i la percepció d’inseguretat al municipi són les principals novetats d'aquest 42è Observatori Sociològic de Sant Cugat, que s’ha fet públic aquest dimecres. Les dades s’han elaborat a partir d’un miler d’entrevistes telefòniques realitzades entre els dies 11 de febrer i 2 de març i dels comentaris i conclusions extrets de tres grups de discussió que van tenir lloc a finals de gener.

Cal tenir en compte que les dades recollides en aquesta onada són prèvies a l’actual crisi sanitària. Des de l’Ajuntament s’està treballant en la realització d’una enquesta centrada exclusivament en l’emergència sanitària i en els seus efectes sobre la població santcugatenca.

Segons el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, les dades deixen un "missatge molt clar: construir un  Sant Cugat on totes les persones se sentin còmodes i segures i on no hi hagi cap discriminació de cap tipus".

El podi dels problemes de Sant Cugat

Els santcugatencs posen el trànsit i la mobilitat a la ciutat com a principal problema de la ciutat amb un 32% dels enquestats, seguit de l'habitatge per un 22,4% i la manca de lloc d'aparcament amb un 17,1%. Per contra, la seguretat ciutadana baixa posicions i se situa com a quart problema per prop del 15% dels participants.

Sant Cugat, preocupada pel canvi climàtic

De les dades recollides es desprèn que una gran majoria de la població santcugatenca (85%) està molt o bastant interessada per l’ecologia i el canvi climàtic. Aquests temes són els que generen més interès, per sobre, per exemple, dels avenços mèdics o científics, la cultura, els temes internacionals o les notícies polítiques.

De la mateixa manera, un 57% de la població afirma estar bastant informada sobre la crisi climàtica i gairebé el 70% consideren que els problemes del medi ambient tenen una afectació directa a la seva vida diària. Simarro explica que el govern local és coneixedor d'aquest problema col·lectiu al qual s'haurà de fer front "de forma col·lectiva".

Les dones perceben més inseguretat a l'espai públic

En aquesta onada de l’Observatori s’ha volgut preguntar sobre la percepció d’inseguretat a l’espai públic i les seves principals causes. En aquest sentit, un 86% de les persones enquestades afirma que durant l’últim any no han evitat cap espai del municipi pel fet de sentir-s’hi insegures, però entre les que sí que ho han fet, l’enquesta constata que el 18% són dones i que entre els homes la xifra es redueix al 8,8%.

Entre les principals causes que generen aquesta percepció d’inseguretat, destaca la poca il·luminació (34,9%), seguida dels robatoris (23, 6 %) i del tipus de gent que hi ha en alguns espais (14,5%).

Nou de cada deu, satisfet o molt satisfet de viure a Sant Cugat

Els santcugatencs continuen valorant amb una mitjana de 8,1 viure a Sant Cugat i nou de cada deu persones es mostra satisfeta o molt satisfeta de viure a la ciutat. Pel que fa a l'estat general de la ciutat, el 80% dels enquestats la valoren bastant o molt positivament amb una nota mitja d'un 7,4.

La valoració de l'alcaldessa i el govern, a l'alça

Un 68,6% dels enquestats afirma que coneix Mireia Ingla, per sobre del 64,5% de l’anterior ondada, mentre que també puja la valoració que fan de l’alcaldessa i del govern municipal, passant del 5,4 a un 5,9.