coronavirus

​MAPA El coronavirus carrega contra el Vallès Occidental: un de cada tres treballadors, afectat per atur o ERTO

Alguns territoris de muntanya pateixen afectacions superiors al 50%, com la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Cerdanya

per NacióDigital , 30 d'abril de 2020 a les 15:24 |

Mapa de la Intersindical CSC


Més del 30% dels treballadors i Catalunya i del conjunt dels Països Catalans s’han quedat sense feina o es troben incloses en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a causa del coronavirus. A més, en algunes comarques, l’impacte arriba a més de la meitat de les persones treballadores, i en algunes activitats econòmiques, ronda o supera el 80%. La Intersindical-CSC ha fet aquests càlculs en base a les dades dels departaments de treball dels diversos governs i de la seguretat social.


En concret, ha analitzat l’evolució de l’afiliació a cada territori, comarca i activitat econòmica, els darrers tres anys, entre desembre i març, per projectar quina hauria estat la xifra de persones assalariades a finals d’aquest març si no hagués impactat el coronavirus, per extreure la quantitat de llocs de treball destruïts i també els deixats de crear arran de la pandèmia. Una dada que s’ha combinat amb la d’afectació per ERTO per fixar el percentatge d’afectació global a cada lloc i sector -en relació a la quantitat potencial de treballadores i treballadors si no hagués impactat el coronavirus-.

Aquestes xifres, en tot cas, són conservadores, ja que els acomiadaments inclosos arriben fins a finals de març i, durant l’abril, la destrucció d’ocupació ha seguit endavant, així com hi ha milers d’ERTO presentats a l’administració i pendents d’aprovació.


Estralls al Vallès Occidental

El coronavirus carrega amb força contra el Vallès Occidental. A la comarca hi ha un total de 105.676 treballadors afectats a causa de la pandèmia. Unes xifres que equivalen a un 31,7% del total de persones amb feina al territori vallesà, gairebé un de cada tres assalariats abans de la crisi sanitària. Més al detall, aquestes dades es poden desgranar amb un total de 88.737 treballadors afectats per ERTO i 16.939 acomiadaments.


D’aquesta manera, 854.859 catalans s’haurien vist afectats laboralment pel coronavirus -694.016 per un ERTO i 160.843 per atur-, un 30,1% del total. En el conjunt dels Països Catalans, l’impacte arriba a quasi 1,5 milions de treballadors -1.145.835 per ERTO i 308.731 per atur-, en concret essent-ne 482.818 al País Valencià i unes 116.889 a les Illes Balears. En aquest darrer territori, però, les dades sobre ERTO no estan plenament actualitzades ni concretades i és on el pes dels acomiadaments és, per ara, major.

A nivell comarcal, alguns territoris de muntanya pateixen afectacions superiors al 50%, com la Vall d’Aran (67,5%) o comarques com el Pallars Sobirà (54%), l’Alta Ribagorça (51,9%) i la Cerdanya (50,2%). Es tracta, a més, de les comarques on la destrucció d’ocupació suposa un percentatge més elevat de l’afectació (fins i tot la meitat dels llocs de treball potencials a l’Aran van desaparèixer), per damunt de les persones incloses en ERTO, per l’impacte en sectors vinculats al turisme de muntanya o les activitats vinculades.

 


En tot cas, el percentatge de treballadors afectats és també molt elevat al Garraf (48,4%), l’Alt Empordà (46,3%), el Baix Empordà (45,7%), el Baix Penedès (43,3%), la Selva (43,3%) o l’Anoia (41,5%), totes elles comarques de l’entorn de la Conca d’Òdena o amb molt de turisme. Es tracta de nivells d’afectació molt elevats que derivaran en retallada d’ingressos dràstica a les llars de la zona i, en segon terme, poden impactar també en les altres activitats no inicialment perjudicades, a causa d’una caiguda del consum de proximitat. 

A l’hora de planificar les mesures per minimitzar el xoc econòmic derivat del coronavirus, cal tenir en compte aquesta diversitat territorial, en ocasions colpejant a comarques amb problemes endèmics de despoblament o precarització vinculada al turisme, per bé que en totes les comarques excepte la Segarra (17,5%) el percentatge d’afectació supera el 20% de les persones treballadores.Pel que fa a les activitats econòmiques, n’hi ha diverses amb nivells d’afectació superiors al 50% dels treballadors i treballadores reals i potencials, a Catalunya. Lligat amb l’anàlisi territorial, un 83,5% del personal de serveis d’allotjament es trobarien a l’atur o en un ERTO a causa del coronavirus, igual que el 78,5% dels vinculats a la restauració -en termes absoluts, aquests són els més numèrics: 134.587-. També ha impactat molt en l’automoció, tant pel que fa a la fabricació de vehicles (83,4%) com en la seva venda i reparació (62,9%), i en les activitats esportives i d’entreteniment (71,2%), els mobles (68,2%), la confecció de peces de vestir (58,9%) o les activitats artístiques i d’espectacles (56,3%). Els únics àmbits quasi sense afectació pel que fa a l’ocupació han estat les energètiques, les farmàcies, els serveis socials amb allotjament i l’administració pública.

Pel que fa als grans sectors econòmics, on el percentatge de treballadors afectats és major és, pràcticament empatats, l’agricultura, amb el 44%, i la construcció, amb el 43,8%, els quals, en termes absoluts, suposen 4.264 i 63.176 persones, respectivament. 
Pel que fa a la indústria, el percentatge cau al 32,4% -lleugerament per sobre de la mitjana-, però la quantitat de persones treballadores impactades creix fins a 145.750. 
És en el sector serveis on hi ha més afectades, amb 625.413, tot i que percentualment suposen el 27,9% de les empleades i empleats d’aquest àmbit, el clarament hegemònic al nostre país.Aquestes xifres dibuixen un impacte molt elevat a nivell laboral entre la gent treballadora causada pel coronavirus, però, com ja s’ha alertat, són fins i tot conservadores. No només perquè les xifres d’afiliacions i atur -ratificades amb l’EPA d’aquest dimarts- no incorporen tota la destrucció de l’ocupació que està tenint lloc durant l’abril, sinó perquè situacions com les d’aïllament de persones simptomàtiques i baixes laborals de les confirmades també impliquen una reducció d’ingressos equivalents al 30% del salari. Una retallada difícil d’assumir per a molta gent amb sous precaris.
 

 

Participació