Així s'organitza un «arxiu a casa» de fotografies convencionals

L'Arxiu Municipal de Sant Cugat engega un projecte per ajudar a organitzar la nostra pròpia documentació fotogràfica

Una farmàcia de Barcelona
Una farmàcia de Barcelona | Martí Urgell
NacióDigital
28 d'abril del 2020
L'Arxiu Municipal de Sant Cugat ha presentat avui un projecte per ajudar a organitzar els documents fotogràfics que tinguem a casa, Arxiu a casa, per tal de tenir ben ordenat el patrimoni particular.

En un seguit d'infografies, l'Arxiu dona alguns consells per dedicar un temps en aquests dies de confinament a organitzar les fotografies convencionals que guardem a casa nostra. Primer de tot, rentar-se les mans i utilitzar guants de nitril, escollir un espai net i endreçat per treballar còmodament, i on sigui possible no deixar les fotografies exposades a la llum.

Les fotografies s'han d'agafar amb les dues mans i pels marges per evitar deixar-hi empremtes, i l'Arxiu recomana que, en cas de necessitar fer-hi alguna anotació, es faci a la funda o l'embolcall, o si no a la part posterior, evitant fer-ho sobre la imatge i fent servir un llapis suau. Per treballar sobre la superfície, també aconsella posar una cartolina blanca i evitar tenir-hi bolígrafs i retoladors. 

Un cop preparat l'espai de treball, s'ha d'aplegar tot el material fotogràfic (àlbums, fotografies soltes, diapositives...) i també la documentació relacionada, com ara recordatoris, anotacions, albarans o sobres originals, que donen el context per organitzar-les, i sempre s'ha de respectar l'ordre original. 

Respecte a l'organització, l'Arxiu recomana no tenir pressa i decidir si es volen organitzar els records per anys o per temes, però sempre intentant no barrejar, per exemple, fotografies que siguin d'altres persones.