JxSTC exigeix al tripartit que aixequi la «quarantena a la democràcia» per construir un gran acord de ciutat

Carmela Fortuny reitera la posició de "col·laboració", tot i que denuncia la "unilateralitat" i la "mà de ferro" del govern des de l'inici de la crisi sanitària

Primera roda de premsa telemàtica de Junts per Sant Cugat
Primera roda de premsa telemàtica de Junts per Sant Cugat | Junts per Sant Cugat
27 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:41h
Junts per Sant Cugat (JxSTC) ha convocat aquest dilluns la seva primera roda de premsa telemàtica des de l'inici de la pandèmia per deixar sobre la taula tres missatges "clars": oferir un suport "generós i sincer" a l'equip de govern de Sant Cugat; elaborar un pla de xoc més "ambiciós i disruptiu"; i fer una crida a l'alcaldessa Mireia Ingla a liderar un "gran acord de ciutat" que permeti mobilitzar tots els recursos públics i privats del municipi per fer front a la crisi del coronavirus.

La portaveu de Junts per Sant Cugat reitera la posició del partit de "col·laboració", tot i que denuncia la "unilateralitat" del govern local en la presa de decisions en les últimes setmanes. Carmela Fortuny critica la "mà de ferro" del tripartit a l'hora de governar sense diàleg ni tenint en compte a la resta de formacions polítiques de l'Ajuntament. Per això, exigeix que s'aixequi la "quarantena a la democràcia" que han imposat al municipi.

Des de JxSTC però, celebren el "canvi de rumb" de l'alcaldessa quan aquest dijous va enviar una carta als grups municipals de l'oposició cridant-los a participar en la cerca de solucions i anunciant la convocació de tres comissions informatives extraordinàries. Tot i això, Fortuny va més enllà i reclama una "segona rectificació" exigint la creació de "més espais de diàleg i més immediats" per posar-se a treballar al més aviat possible. "Si cal, per aquesta mateixa tarda", ha manifestat.
 

Malgrat tot, la portaveu insisteix en la idea de "buscar complicitats" i teixir un espai de debat per "treballar tots plegats". Per això diuen, van començar a presentar des de l'inici de la pandèmia, un conjunt de documents amb 160 mesures per pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària en el marc del projecte #SantCugatPlantaCara: una proposta per recuperar i enfortir la ciutat. 

"Recuperar el batec de la ciutat"

Junts per Sant Cugat reclama "mobilitzar recursos, reaccionar ràpid, ser hàbils, àgils i exigents amb la resta d'administracions" per lluitar contra la Covid-19. Des del partit, asseguren que cal dissenyar un pla "disruptiu" a mig termini que tingui en compte la fragilitat actual del moment "a força de canviar el marc mental i replantejar prioritats". En aquest sentit, la portaveu demana treballar conjuntament i intel·ligència col·lectiva perquè Sant Cugat "surti de la UCI" i "recuperar el batec de la ciutat"

El regidor Carles Brugarolas ha emmarcat l'escenari actual al que s'enfronta el conjunt de la població d'"altíssim risc" i avisa que cal una reacció que plantegi una recuperació "ràpida i plena" de l'economia. Brugaroles aposta per la reducció de les obligacions de despesa i mantenir-les en latència "costi el que costi" per mantenir vives les unitats econòmiques de la ciutat. Acordar condonacions i carències perquè els més vulnerables "puguin tirar endavant".

Per això, el regidor explica que cal un "gran acord de ciutat" que permeti a l'Ajuntament mobilitzar tots els recursos públics i privats i garantir un repartiment sostenible pel qual "els poderosos aportin molt més" pel benefici comú. Per altra banda, també exigeixen al govern espanyol que permeti a les administracions locals fer un de la seva tresoreria i poder així, posar a disposició del consistori vallesà 30 milions d'euros extra per poder utilitzar per pal·liar els efectes de la crisi sense la necessitat de nous endeutaments ni d'apujar impostos.

El pla de xoc de l'equip de govern, deficitari

JxSTC ha catalogat el pla de xoc presentat i aprovat en el darrer ple municipal d'"insuficient i deficitari". Expliquen que el paquet econòmic per l'equip de govern planteja un pla que "no resol" els problemes i que està "molt lluny" de les necessitats de la ciutat amb mesures "contraproduents que seria millor que no s'haguessin pres", ha sentenciat Brugarolas. Per aquest motiu diuen, van prendre la "difícil decisió" de votar-hi en contra.