La Xesca acusa l'Ajuntament d'efectuar un «desallotjament encobert» del casal okupat

La propietat de l'immoble ha apuntalat aquesta setmana l'edifici a instàncies del consistori per motius de seguretat

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Sergi Baixas
24 d'abril del 2020
Actualitzat a les 16:51h
El Casal de Joves de la Xesca acusa l'Ajuntament de Sant Cugat d'efectuar un "desallotjament encobert". Aquesta setmana, el consistori va comunicar l'apuntalament de l'edifici número 66 de l'avinguda Cerdanyola per tal de "garantir la seguretat i evitar el risc de despreniments".

Davant d'aquest fet, l'entitat ha decidit publicar una" sèrie de valoracions". Des de la Xesca expliquen que fa uns mesos, l'Ajuntament va voler obrir una negociació amb els joves del Casal per poder realitzar un seguit d'actuacions de restauració a l'immoble. El consistori els van oferir, segons diuen, unes reformes estructurals de l'edifici que permetrien continuar l'activitat del casal de forma segura. Denuncien però, que aquests acords "no han estat respectats".

L'entitat santcugatenca lamenta que "com sempre, excusant-se en motius tècnics, han realitzat actuacions que van en contra dels consensos negociats". Asseguren que, per exemple, s'havia pactat no apuntalar una zona de la planta baixa de l'edifici per mantenir l'activitat del Casal, però diuen que a data d'avui s'han trobat amb "tots i cadascun dels racons" apuntalats i inutilitzables.

Els membres de la Xesca acusen l'administració d'elaborar una estratègia per dur a terme un "desallotjament encobert" en què el desenllaç "ja estava decidit abans de començar per fer-nos fora". Des del Casal però, avisen que abandonaran la voluntat de continuar construint un projecte juvenil, autoorganitzat i de barri que aporta una perspectiva social al marge del model de ciutat de Sant Cugat.

El comunicat els joves afirmen que "seguim més fortes que mai, lluitant per una ciutat de totes i per a totes, on les persones hi tinguem veu, on no quedin edificis buits ni projectes sense espai, on no desallotgin a més famílies i on no hi hagi gent sense casa ni cases sense gent al servei del capital". Hi conclouen amb el missatge: "La Xesca som més que quatre partes".

Un incendi al Casal

Farà gairebé un mes es va declarar un incendi a la segona planta de l'edifici. Malgrat tot, el consistori va comunicar que no hi havia ningú dintre l'habitatge en aquell moment, i per tant, no es van haver de lamentar danys personals.

1586