El pressupost de Sant Cugat s’incrementarà un 4% tot i la crisi del coronavirus

La ciutat ja ha destinat set milions d’euros a pal·liar els efectes de la pandèmia però ha anunciat que invertirà els recursos que facin falta

Monestir de Sant Cugat.
Monestir de Sant Cugat. | Adrià Costa
24 d'abril del 2020
Actualitzat el 25 d'abril a les 11:30h
Amb el pic de la crisi sanitària del coronavirus superada, el govern tripartit de Sant Cugat enllesteix el pressupost per l'any 2020 amb la voluntat de tirar-lo endavant amb el suport de l'oposició en les pròximes setmanes. Un pressupost que tot i la situació de la pandèmia, s'incrementarà al voltant d'un 4%, respecte al de l'exercici de l'any anterior. El govern local ja tenia previst augmentar els fons públics que finalment no s'han vist modificats tot i els recursos econòmics que l'Ajuntament ha destinat a fer front al coronavirus. Si l'any 2019 el pressupost era de 132 milions d'euros, amb l'increment, la xifra podria fregar els 137 milions d'euros a la ciutat.

"Presentarem un pressupost progressiu i transformador de la ciutat en els pròxims quatre anys", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler, en declaracions a NacióSantCugat. "Esperem sumar amb l'oposició per agilitzar-ne la tramitació i aprovar-lo definitivament el més aviat millor".

Sense grans obres faraòniques

Soler ha remarcat que el pressupost que es presentarà no serà de grans obres faraòniques sinó de "canvis transformadors que la gent podrà percebre i que aniran en benefici de tots". Entre les inversions previstes, ha avançat que s'invertirà a acabar amb el pla integral del barri de Sant Francesc-Monestir, la connectivitat dels carrils bici, la millora de l'avinguda de Can Graells o de la rotonda de l'hipòdrom per la carretera de Rubí, així com la millora dels ponts que travessen l'autopista AP-7.

"No esmerçarem recursos" pel coronavirus

La crisi del coronavirus ha requerit un sobreesforç econòmic a les institucions per garantir els serveis bàsics i també pal·liar les conseqüències socials i econòmiques que està tenint i tindrà a la ciutat. Fins ara a Sant Cugat s'han posat sobre la taula 7 milions i mig d'euros en un pla de xoc amb 60 mesures per lluitar contra el coronavirus però el responsable d'Hisenda no descarta aportar-ne més, si fa falta. "No esmerçarem cap mena de recurs".
 

Pere Soler.  Foto: Adrià Costa



En el pressupost del 2020 ja s'ha contemplat una partida de contingència de 500.000 euros per fer front a possibles noves situacions sorgides de la crisi. A més a més, aquesta setmana el govern de l'estat espanyol ha anunciat que permetrà destinar el superàvit de l'exercici del 2019 a la reconstrucció pel coronavirus. Això vol dir que a Sant Cugat encara es podrà disposar d'uns cinc o sis milions d'euros més.

Nova moratòria d'impostos

Entre les mesures aprovades pel govern santcugatenc, hi havia la moratòria d'impostos fins a principis de juny. Ara, s'estudia plantejar-ne una de nova i fer un segon ajornament per un parell de mesos més i sumar-hi impostos com el de Vehicles de Tracció Mecànica o l'impost de circulació, entre d'altres.

Soler també ha anunciat que l'Ajuntament enviarà una carta a l'Àrea Metropolitana de Barcelona per demanar-los el seu posicionament respecte del Tribut Metropolità, que s'hauria de girar entre els mesos de juny i juliol als santcugatencs. El responsable d'Hisenda ja va avançar en roda de premsa que caldria apicar una moratòria o algun descompte al tribut d'enguany. 

Preocupació del teixit empresarial

A ningú se li escapa que la crisi del coronavirus en bona part afectarà l'economia de les persones i les empreses de Sant Cugat, que viuen amb molta preocupació i incertesa la situació. Soler insisteix en el fet que l'Ajuntament "és un complement de l'Estat i la Generalitat" però ha agraït la bona sintonia que té amb els representants dels col·lectius.

La mediació serà la protagonista en la fase de recuperació de la crisi i els seus efectes econòmics a Sant Cugat. S'estan impulsant mesures de mediació i buscant mecanismes per implementar els ajuts directes als comerços com el retorn d'alguns impostos com l'IBI, la taxa de residus o la de terrasses.

El carnet de renda haurà d'esperar

Actualment el 10% de la població de Sant Cugat rep ajuts de Serveis Socials. Un dels acords de govern local va ser la creació d'un carnet de renda per agilitzar les ajudes a les famílies vulnerables. Per fer-ho però "cal comptar amb la voluntat de la ciutadania per oferir les seves rendes i caldrà complementar amb la proposta del govern de l'estat espanyol de crear un salari mínim vital", apunta Soler. 

Segons el tinent d'alcalde durant el confinament la ciutat s'està comportant "raonablement bé" malgrat les dificultats de la situació i puntualitza que el govern i l'ajuntament no ha deixat de treballar i ha tingut en tot moment l'horitzó de les persones. Un dels casos més crítics, apunta va ser la situació a les residències de la gent gran de la ciutat que segons Soler "és dramàtica". Davant la no-intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME) va ser l'Ajuntament qui va destinar els recursos necessaris per desinfectar-les.