«Cada comanda de llibres ens manté els ànims i les ganes de continuar somiant»

El Celler de Llibres de Sant Cugat celebra 20 anys aquest Sant Jordi, un aniversari estroncat pel coronavirus

Pablo Giménez està al capdavant de la llibreria El Celler de Llibres de Sant Cugat.
Pablo Giménez està al capdavant de la llibreria El Celler de Llibres de Sant Cugat. | El Celler de Llibres
22 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:21h
Aquest 23 d'abril la llibreria El Celler de Llibres de Sant Cugat celebra 20 anys que va decidir obrir les portes a la Rambla del Celler, en el número 25 de la ciutat vallesana. Poc es pensaven haver de celebrar l'aniversari amb la persiana abaixada i els carrers buits. El coronavirus els ha fet trontollar la tan esperada diada on les llibreries facturen bona part dels ingressos anuals. No obstant això, en una conversa telefònica amb NacióSantCugat mentre reparteix llibres a domicili, Pablo Giménez, explica que s'han adaptat a la situació i agraeix la bona rebuda dels seus clients per ajudar-los a passar un moment tan difícil com aquest. 

- Celebren el 20è aniversari en ple confinament i sense poder posar la paradeta al carrer, com es presenta aquest Sant Jordi? 

- Una mica trist per no poder posar la paradeta al carrer però no hi podem fer res. La situació és la que ens han imposat i el que estem fent és intentar servir totes les comandes que tenim als nostres clients. Molta gent s’ha despertat tard i nosaltres arribem on arribem. El Celler de Llibres és un negoci petit i familiar i aquests dies, la meva dona, la meva filla i jo fem jornades ininterrompudes per arribar al màxim de clients. 

- Quina és la resposta de la clientela? 

- Estem molt agraïts a la resposta dels santcugatencs i a la seva paciència. Són molt comprensius i entenen que potser no podem arribar a tothom abans del 23 d'abril però ho farem el 24, el 25... Tenim més de 400 converses de Whatsapp demanant-nos llibres i més de 150 mails i hem de donar-los les gràcies. 

- Ara mateix, mentre parlem, vostè està fent entregues a domicili. On distribueixen? 

- Sí, vaig cap a Can Barata. Fem les entregues a tots els barris i districtes de la ciutat però també arribem a Sant Quirze, Cerdanyola o Les Fonts, en casos de clients fidels. Quan va començar el confinament vam decidir que aquesta era la manera de seguir venent llibres i més amb l'horitzó de Sant Jordi. 

- Com ha canviat el sector literari en 20 anys? 

- Jo vaig ser mestre durant 20 anys i en fa quatre que sóc a El Celler de Llibres. El meu somni sempre havia estat tenir una llibreria i quan els antics propietaris es van jubilar vam tenir l'oportunitat de fer-lo realitat. En els últims anys l'arribada de grans empreses de llibreries i papereria que han arribat per quedar-se i ens ha fet molt mal.

- Quina és la situació actual del petit comerç a Sant Cugat? 

- Segurament això és l'inici d'una mala època però entre tots hi podem col·laborar per seguir mantenint botigues obertes com la nostra. Cada comanda ens dóna ànims i ganes de continuar lluitant i somiant. Ara bé, esprem que des de les institucions arribin ajudes al petit comerç i no només a les grans empreses. 
 

El Celler de Llibres de Sant Cugat es troba a la Rambla del Celler. Foto: Sant Cugat Comerç



- La nova data per celebrar Sant Jordi al carrer és el 23 de juliol, creu que tindrà bona rebuda? 

- És una decisió que s'ha pres unilateralment i personalment no tinc tan clar que estiguem en condicions normals de poder-ho celebrar. Suposo que s'ha dit per tranquil·litzar. Des del meu punt de vista fer-ho al juliol té principalment dos problemes: d'una banda, que després del confinament la gent tindrà ganes de moure's i anar a la platja, de manera que els pobles de costa potser sí que faran calaix però nosaltres, a Sant Cugat, no ho tinc tant clar. De l'altra, si a vegades a l'abril la calor és un problema, no em vull imaginar què passarà a finals de juliol. Jo sóc partidari de deixar-ho pel setembre.