JxSTC proposa un nou paquet de mesures a l'equip de govern per afavorir l'accés a l'habitatge

El grup municipal considera cal contemplar un equilibri entre la protecció a la ciutadania i assegurar la viabilitat econòmica de Promusa

Carmela Fortuny portaveu de Junts per Sant Cugat
Carmela Fortuny portaveu de Junts per Sant Cugat | Josep Maria Montaner
20 d'abril del 2020
Junts per Sant Cugat (JxSTC) ha fet arribar un sisè paquet de mesures -primer paquetsegontercerquart icinquè - a l'alcaldessa, Mireia Ingla, per fer front a la crisi del coronavirus. El principal partit de l'oposició ha presentat un document amb diverses propostes relacionades amb l'habitatge davant la crisi derivada per la pandèmia.

En aquest sentit, des de JxSTC consideren que les mesures preses han de contemplar un equilibri entre la protecció a la ciutadania i assegurar la viabilitat econòmica d'una empresa municipal d'habitatge, com és Promusa.

En l'escenari actual de crisi sanitària, per tal de protegir la ciutadania, des de Junts per Sant Cugat proposen augmentar els topalls que defineixen el concepte de vulnerabilitat fent que s'adapti al nou nivell d'ingressos i fixar-lo en funció de la temporalitat de la situació. A més, en aquests casos, també aposten per l'anul·lació del preu de lloguer i no l'ajornament. Per la resta de casos, reclamen establir un període de recuperació escalada -no sobtada- a l'hora de pagar les quotes.

Tanmateix, també proposen la creació d'un banc de recursos, consultes i mediació de fàcil accés per informar de totes les ajudes, suports, línies de crèdit o subvencions aprovades per altres organismes. Alhora, també demanen obrir una línia de subvenció immediata que "perduri en el temps" per a joves, famílies i gent gran que estiguin en un lloguer privat i en el registre de sol·licitants de Promusa.

Garantir la viabilitat de Promusa

Per altra banda, JxSTC explica que caldrà reforçar l'economia de Promusa mitjançant la inversió directa del mateix Ajuntament per tal de preservar el seu futur amb la possibilitat d'obrir el ventall d'oferta de Promusa cap a un percentatge acotat d'habitatge en venda. A més, asseguren que cal presentar ràpidament un horitzó de construcció d'habitatge públic protegit mobilitzant partides d'inversió.

Respecte a la iniciativa privada demanen treballar en un gran acord de ciutat amb tots els actors principals, mentre es fa efectiu el control per part de l'administració local de la pujada de lloguers. Estimular i imposar possibles compensacions parcials, condonar lloguers i estudiar la subvenció de petits propietaris d'habitatge a canvi de rebaixes de les quotes de lloguer; són algunes de les altres propostes que també s'han plantejat des de Junts per Sant Cugat.

Sisè Paquet Mesures Junts P... by naciodigital on Scribd