Madrona: «Tant de bo el consum cultural de les xarxes es traslladi al carrer quan sortim del confinament»

La tinenta de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat analitza la situació cultural en plena crisi del coronavirus

Esther Madrona durant l'entrevista amb NacióSantCugat.
Esther Madrona durant l'entrevista amb NacióSantCugat. | Anna Mira
17 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:44h
Sant Cugat és una ciutat molt activa en diversos àmbits, també en el cultural. Són moltes les entitats i associacions que treballen per mantenir un teixit cultural de referència i que amb la crisi del coronavirus n'estan patint les conseqüències. El degoteig d'actes i d'esdeveniments suspesos o ajornats a la força les últimes setmanes, van culminar amb l'anunci de la cancel·lació de la Festa Major d'enguany. En una conversa amb NacióSantCugat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica, Esther Madrona, expressa que "el sector cultural quedarà bastant tocat" i assegura que el govern està treballant per acompanyar la cultura santcugatenca en aquest embat. 

- La setmana passada van anunciar la cancel·lació de la Festa Major de Sant Cugat i la proposta de celebrar una gran festa de ciutat a la tardor, com serà? 

- Estem treballant per poder oferir una festa ciutadana a la tardor. Encara no sabem la data i tampoc les propostes però volem aconseguir que tothom pugui sortir al carrer i que s'ho pugui passar bé i gaudir de la vida i de la cultura sense restriccions. Encara no sabem si serà d'un dia o de dos, quines activitats hi haurà, on es farà, etc. El que sí que sabem és que no tindrà un format de places ni d'espais autogestionats com és la Festa Major. 

- Del 26 al 29 de juny, quan s'havia de celebrar la Festa Major, es farà alguna activitat simbòlica o virtual?

- Tot just hi estem començant a treballar. Ens agradaria que en tot cas fos una iniciativa i unes propostes que sorgeixin de les entitats que fan possible la Festa Major. Que siguin elles qui decideixin si volen fer alguna activitat creativa.

- Pel que fa al pressupost destinat a la Festa Major, com s'ajustarà?

- Part del pressupost de la Festa Major es destinarà a la gran festa de tardor però també s'ha de tenir en compte que el sector cultural quedarà bastant tocat i hem de ser capaços de donar el màxim de suport possible als agents culturals.

- La Festa Major de Valldoreix, que se celebra al setembre, es manté? 

- Les competències de cultura depenen de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix i per tant ells han de prendre la decisió. Arribats el moment miraran què poden fer. Prendre la decisió de cancel·lar la Festa Major no és una decisió senzilla i no es pren d'un dia per l'altre. Vam estar quinze dies plantejant tots els escenaris possibles.

- També s'han suspès les festes majors dels barris. També plantegen alguna mena de celebració alternativa? 

- Més endavant es pot parlar a través dels consells de barris a veure si podem també oferir algun tipus de festa o celebració als barris i districtes de la ciutat.

- De quina manera se celebrarà el Sant Jordi 2020 a l'abril?

- De la mà de Comerç, convidem els santcugatencs a fer volar la imaginació i a compartir a les xarxes el 23 d'abril a l'etiqueta #santjordiconfinatstc.

- I el Sant Jordi del 23 de juliol?

- És una data que queda supeditada al Departament de Salut. Per tant, si s'autoritza fer-la, des de Sant Cugat ho celebrarem. El que ja s'està fent és pensar com tornar a la vida més o menys normalitzada. Si hi ha una proposta d'àmbit cultural, es comptarà amb el comerç de la ciutat per seguir amb la idea de fer xarxa i teixir complicitats entre el motor econòmic i social a la ciutat.

- També s'ha ajornat la capitalitat de la Sardana l'any 2023.

- Sí, en aquest sentit a Sant Cugat com que encara quedaven dos anys tenim el projecte fet però encara no hi havia res programant. Per respecte a Sant Feliu de Guíxols -que ho havien de ser l'any 2020- si ells han pogut moure les activitats que ja tenien programades a l'any vinent, nosaltres estàvem disposats a celebrar-ho un any més enllà.

- Pel que fa al Teatre-Auditori, ja ha abaixat el teló per aquesta temporada. Com es presenta la següent a partir del setembre?

- S'ha fet una gran feina per ajornar i canviar de dates la majoria dels espectacles. De fet només quatre s'han hagut de cancel·lar per una qüestió de calendaris o perquè l'espectacle, com en el cas de West Side Story no estava previst que fes gira l'any 2021 i les persones que l'integren ja tenien altres compromisos. Per tant, és un gran èxit haver només cancel·lat definitivament quatre espectacles i que la resta es puguin reprogramar al setembre octubre, sempre supeditats a les mesures de seguretat i salut. Hem fet una aposta de pensar que després de l'estiu podrem tornar a anar al teatre.

- El festival Petits Camaleons segueix en peu?

- Sí, es fa cada any i està previst pel primer cap de setmana d'octubre. La productora ja hi està treballant per tirar-lo endavant. Però de nou, si les autoritats determinen que no es pot fer, no es farà.

- Com afectarà la crisi del coronavirus a La Unió Santcugatenca? 

- Les obres que s'havien de fer s'han aturat però estem accelerant tot allò que era feina interna, reunions, papers i documents que podem anar fent. També estem en contacte constat amb la junta de La Unió per seguir treballant en la serva construcció.

- Quina és la situació de la Xarxa de Centres Culturals i Polivalents? 

- S'han reinventat i estan oferint bona part de l'oferta de manera telemàtica a l'espera de saber com evoluciona la situació. 

- Ha comentat que des de l'Ajuntament estan donant suport al sector cultural, s'està treballant en un pla de xoc per la cultura santcugatenca?

- L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat un pla de xoc amb una seixantena de mesures econòmiques destinades a les persones i a l'àmbit comercial de la ciutat. En aquest pla també s'inclouen les entitats en el seu sentit més ampli, culturals, esportives, juvenils, ciutadania, animalistes...

D'altra banda estem fent un acompanyament als col·lectius que ho necessiten. Per saber quina és la situació de cada entitat de la ciutat i intentar que quan tornem a la vida normal pugui tornar de la millor manera possible.

- Quina sensació li transmeten?

- Bàsicament d'incertesa per la situació. Evidentment el tema econòmic també els preocupa perquè moltes es financen a través de les quotes que ara no reben perquè no ofereixen els serveis. Podem estar molt agraïts de la reacció de tota la ciutadania de Sant Cugat que estan compartint contingut a través de les xarxes socials. Han fet públics assajos, jocs creatius, o fins i tot han creat una sèrie online. Artistes i galeristes estan compartint el seu fons d'art.

- De quina manera s'ha de traduir aquesta empenta cultural quan acabi el confinament?

- La gent que fa cultura a la ciutat és plenament coneixedora que la cultura és un motor social importantíssim. Tot i que no hi ha gent als carrers hem d'aconseguir que la cultura no pari i quan aconseguim sortir, tothom qui està consumint cultura a casa ho segueixi fent. Tant de bo que el consum cultural es traslladi al carrer quan sortim del confinament. Potser hi ha molta gent que s'està adonant de la importància de tenir un contacte cultural actiu. O potser una persona culturalment activa ha descobert una nova manifestació cultural. Aprofitem-ho. Tot allò de bo que ens deixi la situació complicada que estem passant serà bo per la ciutat i per les persones.

- Possiblement es complirà el primer any de mandat en vies de desconfinament. La cultura s'haurà de repensar després del confinament a Sant Cugat?

- La feina feta no és envà però segurament quan sortim al carrer començarà la crisi de veritat i haurem de ser capaços d'adaptar-nos amb la situació que hi hagi. Es fa difícil preveure què passarà però hem de ser conscients que potser ens hem de plantejar més coses encara. Seguirem amb la línia d'objectius que ens havíem plantejat pel mandat però caldrà sumar-hi tot allò que es derivi de la crisi del coronavirus.